Redgreen Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Nasiona przerabiałem - długo to trwa. Z pędu to tak w przybliżeniu jak z podziału bulwy rosną? Może w tym sezonie spróbuję się pobawić bo zawsze ucinałem i kosz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Wydaje mi się, że z podziału bulwy raczej szybciej. Przede wszystkim jest to inny wzrost. Z pędów zwykle wyrasta zwarta kępka drobnych przyrostów (jest ich sporo). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Osobiście wolę nie męczyć muchołówki czekaniem, aż pęd wyrośnie do 15cm. 3-5cm i ciach Moja w ciągu miesiąca wypuściła dwa Pierwszego wsadziłem w torf, koło mamuśki. Zrobił się lekko czarny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Ja u siebie próbowałem z liścia i z pędu dzielonego ale nic mi z tego nie wychodziło, jedynie co udaje mi się utrzymać to odrosty od rośliny macierzystej i do osobnej doniczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SheWuf Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Takie pytanie, jak poznać że podzieliła bulwę? Aktualnie od tygodnia mam pocięty pęd kwiatowy i liścia wsadzone do wilgotnego torfu i jeszcze nie jest ani troche czarne ^^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Obok rośliny -matki bardzo blisko wyrastają następne małe odrosty. Jak byś odkopał bulwę to widać że są to nowe roślinki które wyrastają z jej boku. Taką nową rozdziela się przez odłamanie i sadzi osobno jako nową. Tylko trzeba zrobić to delikatnie bo można uszkodzić bulwę! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SheWuf Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Dziękuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Jeśli są już dobrze oddzielone to niczego nie trzeba nawet odrywać - wystarczy odrzucić bryłki torfu, rośliny będą odseparowane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SheWuf Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 mam jeszcze jedno pytanie, bo znaleźć nie mogę na forum. Czy jak liście zrobią sie czarne to mam je oderwać czy zostawić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Najlepiej odciąć nożyczkami - odrywając można wyciągnąć niechcący pseudobulwę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SheWuf Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 a ta końcówka co zostanie po odcięciu nie zgnije? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Może zgnić , uschnąć lub spleśnieć. Wszystko zależy w jakich warunkach aktualnie jest. Zasada jest taka że powinno się usuwać czerniejące części roślin zwłaszcza jak jest duża wilgotność podłoża. Czernienie resztki po obcięciu idzie dalej w kierunku bulwy i po czasie wystarczy delikatnie wyciągnąć tą resztkę i mamy po problemie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SheWuf Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 ok dzięki wielkie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nerka99 Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Najlepiej odciąć nożyczkami - odrywając można wyciągnąć niechcący pseudobulwę. A nie lepiej czasem żyletką? Spotkałem się z opinią, że nożyczki poniekąd lekko zgniatają końcówkę liścia przy obcinaniu i przez to szybciej gnije. Zacząłem więc obcinać żyletką i w sumie dłużej liść bez pułapki pozostaje zielony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Przecież tu mowa o martwym liściu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi