Skocz do zawartości

Rosiczka lub muchołówka

sikorbs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pewien czas temu zasiałem muchołówkę z rosiczką. W końcu zauważyłem rezultaty ;) 15 małych roślinek i przybywa dalej.

Problem w tym, że nie wiem czy wykiełkowała mi rosiczka, czy też muchołówka... hehe :rotfl:

Oddaje wam głos

115307img20120214_001.jpg

115308img20120214_002.jpg

115309img20120214_005.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Sława

Niestety jestem zmuszony Cię zasmucić. Prawie na pewno nie są to muchołówki, ani rosiczki. Muchołówki kiełkują charakterystycznie; nasionko jest unoszone w górę przez siewkę. Rosiczka natomiast od małej przypomina dorosłą. Siewki większości gatunków wyglądają identycznie, ale jednak widać od razu, że to rosiczka. Co zatem masz w doniczce? Najprawdopodobniej niewielkie chwasty, których nazwy nie znam. Są bardzo pospolite i u mnie też czasem się pojawiają.

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie - może być tak, że zostałeś zrobiony w bambuko przez sprzedawcę i właśnie wyrastają Ci tam rzodkiewki.

Nasiona muchołówki:

much.jpeg

Nasiona rosiczki:

ros.jpeg

Jednak z tego, co pamiętam to zrobiłeś błąd, przysypując nasiona torfem, więc pewnie one są ok, a te rośliny to nie rzodkiewki tylko chwasty.

Odnośnik do odpowiedzi

Nasiona rosiczki kupiłem od JackaL

Nasiona muchola z allegro.

Kupiłem też od tego sprzedawcy nasiona mimozy i ładnie wyrosły.

Co do siania to zrobiłem to powtórnie bez posypywania ;)

Edytowane przez sikorbs
Odnośnik do odpowiedzi

te gatunki ktore kupiłes od mnie bez problemu bedą kiełkowac, zwłaszcza ze trzymam je w obnizonej temperaturze i wilg. <60% aby ograniczyc oddychanie nasion i spowolnic sapdek ich wigoru. Mniemam że od wysiewu mineło jakies 3 tygodnie, wiec niebawem powinny kiełkować jeżeli oczywiście doświetlasz nasiona.

Pozdrawiam, Jacek

Odnośnik do odpowiedzi

O nasiona z forum nie obawiał bym się, a ich kiełkowanie to tylko kwestia czasu. Natomiast nasiona muchołówki powinny zostać przestratyfikowane (nie pisałeś nic o tym) i dodatkowo źródło nasion muchołówki może być niepewne. Ilość wykiełkowanych roślin wskazuje na to, że nie są to samosiejki. Oszukane nasiona z allegro przerabialiśmy już niestety kilkukrotnie. Nie chcę tu osądzać ani bronić sprzedawcy z allegro ale możliwe, że sam został oszukany (jeśli mówisz, że z mimozą było wszystko OK).

Odnośnik do odpowiedzi

Nasiona rosiczki zasiałem 26.01.12.

Nasiona muchołówki o wiele wcześniej, nie znam dokładnej daty.

Z nasionami mimozy tak samo jak z mucholem. O dziwo wykiełkowała i ma się dobrze. :)

Oczywiście nasionka są doświetlane.

Marron - O ile się nie mylę, to ty nie obcinasz pędów muchołówki? Nie masz może nasion na sprzedaż? :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężki temat... nigdy nie widziałem brązowych. Mają chociaż taki kształt, jak te, których zdjęcie wrzuciłem wyżej? Swoją drogą taka rada dla początkujących, szukających nasion: zrezygnujcie z Allegro, umieszczajcie ogłoszenia na forum w dziale "kupię". Tutaj ostatnie oszustwo miało miejsce, gdy ziemia była jeszcze młoda, a ludzie niewinni czyli dość dawno. No, chyba, że lubicie niespodzianki.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.