Szymon90 Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 Witam wszystkich i serdecznie proszę o drobną pomoc w dalszej Hodowli mojej rośliny. Moją muchołówkę dostałem pod koniec Listopada. Przez ponad 2 miesiące nie miałem z nią problemów aż do teraz. 1 Prawie wszystkie pułapki które miała gdy ja dostała zczerniały obciąłem je możliwie najbliżej rozety. Jednak nowe które zaczęły wyrastać na ich miejsce są jakby zdeformowane wolno rosną i nie otwierają pułapek 2 Pozostałe pułapki w dalszym ciągu czernieją mimo że nie łapią żadnych owadów 3 Trzymam ją na parapecie jest zima więc nie trafia do niej zbyt wiele słońca wydawało mi się że to jest przyczyna jej „złego”(moim zdaniem) stanu dlatego od 2 dni naświetlam ją zwykłą lampką 4 Do jej podlewania używałem przegotowanej wody z kranu, ale jutro ide kupić destylowaną obawiam się że przy tak nie wielkiej ilości słońca przesadziłem z ilością wody ponieważ torf stale jest mokry a nie wilgotny. Do czestego podlewania skłoniła mnie szybkość z jaką roślina pobierała wode około 1,5 cm poziom wody pobierała w ciągu 27 godzin Nie bardzo wiem co mam robić przeczytałem kilka artykułów i kilka forów z podobnymi problemami wywnioskowałem z nich że obecnie roślina przechodziła okres zimowania i nie potrzebnie lałem do niej tyle wody. Przesyłam wam zdjęcia jej Aktualnego stanu i proszę o pomoc. Najbardziej interesuje mnie czy roślina jest zdrowa. I co powinienem zrobić by poprawić jej stan. Oraz czy powinienem przerwać doświetlanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 Patrząc po Twojej roślinie mogę ogólnie wywnioskować, że najprawdopodobniej dostała jakiejś choroby wirusowej. To taki trochę strzał w powietrze, bo akurat to co widzę nie wzbudza żadnego mojego niepokoju. To powinno się wycofać na wiosnę wraz ze słoneczkiem. Zmartwiłbym się, jeżeli objawy zaczęłyby się z wiosną nasilać, wówczas nie byłoby zbytnio ratunku dla rośliny. Jeżeli czytałem opis uprawy muchołówki na tym forum, stosujesz się z grubsza do niego, to nie widzę powodów do niepokoju. Co jeszcze mogę dodać. Mooooże to być jakiś atak grzybowy, ale też bym tutaj nie panikował. Na pewno roślina wypuszcza ogromne, płaskie liście, co wskazuje, że rośnie, a więc nie jest wprowadzona w okres spoczynku. Niestety to są skutki zimowego kupowania takich roślin oraz braku odpowiednio niskich temperatur z (najlepiej) doświetlaniem. U mnie czasem wyglądają tak muchołówki pogryzione przez mszyce, ale wtedy wiem, że to mszyce... u Ciebie ich nie zauważam. Nie stresuj się, zaczekaj do wiosny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon90 Napisano 17 Lutego 2012 Autor Share Napisano 17 Lutego 2012 Ok wielkie dzięki za pomoc. Dodam jeszcze ze zdjecia które wam wysłałem były zrobione 2 tygodnie temu od tej pory podlewam rośline wodą demineralizowaną NIE doświetlam sztucznie , muchołówka stoi na płn parapecie w temperaturze pokojowej. Stale wypuszcza nowe pułapki niestety kolejne również mają ślady tej nazwijmy to deformacji. JEDNAK co mnie pociesza w coraz mniejszym stopniu. w zamian z to tracę zdrowe pułapki na skutek braku słońca. Będę czekał na wiosnę a puki co postaram się jej zapewnić w miare najlepsze warunki. Powiedz mi jeszcze czy ma sens doświetlać ją sztucznie i jakiej żarówki użyć jeśli tak ? Poniżej zamieszczam aktualne zdjęcia i jeżeli przychodzi wam do głowy jeszcze jakaś inna przyczyna takiego stanu rzeczy to czekam na podpowiedź Te pomarszczone młode pułapki są niezwykle słabe wystarczy je złapać w palce i same się kruszą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 Nie zimujesz jej, muchołówka w takim razie powinna czuć się, jakby było lato. Jednak tak się nie czuje - nie ma słońca, a Ty w dodatku trzymasz ją na północnym parapecie (podczas, gdy u mnie czasami rano słońce grzeje...). Jasne, że doświetlanie będzie miało sens. Masz możliwość przeniesienia ją na południowy parapet? Na północnym to nie masz po co trzymać nawet w lecie. Co do żarówki - na pamięć nie znam i sam doradzić nie umiem, choć na forum jest kilka(dziesiąt?) tematów na temat doświetlania, gdzie możesz poczytać o tym, jaką żarówkę masz kupić. Popraw mnie ktoś, jeśli kłamię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon90 Napisano 17 Lutego 2012 Autor Share Napisano 17 Lutego 2012 Ok już stoi na południowym. Czyli twoim zdaniem problem z deformacją to efekt braku słońca i przedwczesnego wytrącenia rośliny z okresu zimowania przy nie zapewnieniu jej odpowiednich warunków wzrostu (światła) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 Brak słońca , za dużo wilgoci i wysoka temperatura przy której muchołówka próbuje rosnąć w kiepskich warunkach zamiast zimować- stąd te deformacje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon90 Napisano 17 Lutego 2012 Autor Share Napisano 17 Lutego 2012 (edytowane) Czyli muszę zmniejszyć ilość wody kupić żarówkę dla roślin i czekać do wiosny na naturalne światło. Dobrej żarówki poszukam jeszcze dziś na forum chyba że ktoś z was zna już teraz nazwę jakiejś sprawdzonej ? Wielkie Dzięki za pomoc Edytowane 17 Lutego 2012 przez Szymon90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 Proszę bardzo http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&...s+tornado+6500k Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 Patrząc po Twojej roślinie mogę ogólnie wywnioskować, że najprawdopodobniej dostała jakiejś choroby wirusowej. To taki trochę strzał w powietrze, bo akurat to co widzę nie wzbudza żadnego mojego niepokoju. To powinno się wycofać na wiosnę wraz ze słoneczkiem. Zmartwiłbym się, jeżeli objawy zaczęłyby się z wiosną nasilać, wówczas nie byłoby zbytnio ratunku dla rośliny. Jeżeli czytałem opis uprawy muchołówki na tym forum, stosujesz się z grubsza do niego, to nie widzę powodów do niepokoju. Co jeszcze mogę dodać. Mooooże to być jakiś atak grzybowy, ale też bym tutaj nie panikował. Na pewno roślina wypuszcza ogromne, płaskie liście, co wskazuje, że rośnie, a więc nie jest wprowadzona w okres spoczynku. Niestety to są skutki zimowego kupowania takich roślin oraz braku odpowiednio niskich temperatur z (najlepiej) doświetlaniem. U mnie czasem wyglądają tak muchołówki pogryzione przez mszyce, ale wtedy wiem, że to mszyce... u Ciebie ich nie zauważam. Nie stresuj się, zaczekaj do wiosny. Krzysiek chyba za długi post napisał... Daj jej naturalnego słońca i powinno być ok. Jeśli tak nie będzie to nawet egzorcyzmy nie pomogą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon90 Napisano 17 Lutego 2012 Autor Share Napisano 17 Lutego 2012 Wiecie co. To chyba jednak mszyce albo inne pasożyty. Dzis dokładnie obserwowałem liście muchołówki i znalazłem 6 bardzo małych białych robali coś jakby pajączki na pierwszy rzut oka wygląda to jak mała mszyca ale pewności nie mam w takim razie Teraz poproszę was o pomoc w odnalezieniu dobrego preparatu. Chyba że przesadzenie do innego torfu wystarczy. Na domiar złego dziś pośrodku rozety zauważyłem jak zaczął się rozwijać pęd kwiatowy ma już kilka milimetrów oczywiście utnę go gdy bedzie miał powyżej 2,5 cm To moja pierwsza muchołówka a miałem z nią chyba wszystkie możliwe problemy :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 Skoro masz mszyce to przesadzenie do nowego torfu oczywiście sprawy nie załatwi. Musisz użyć jakiegoś insektycydu, który zwalcza mszyce (jest ich sporo - Karate Zeon, Talstar na przykład). Nie zwlekaj z tym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Jak ma się twoja muchołówka? Doświetlasz ją? Zwalczyłeś mszyce? Czekamy na zdjęcia i odpowiedz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Przecież napisał: NIE doświetlam sztucznie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi