Skocz do zawartości

Greenhouse

Kubaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować pomysł na zamianę terrarium z świetlówkami na greenhouse z hqi lub hps. Pomieszczenie miałoby być dla dzbanków górskich i pośrednich. Jako pomieszczenie mam zamiar użyć takiego "foliaka" http://allegro.pl/szklarnia-ogrodowa-green...2120958602.html dzbanki byłyby umieszczone na jednym poziomie po prostu. Na dól tego pomieszczenia dałbym jakąś folie robiąc jakiś odpływ na wodę, gdyż mam zamiar zrobić tam również system zraszania. Teraz kwestia oświetlenia nie wiem co lepsze HQI 150W czy HPS 150W pytanie kierowane dla obeznanych w temacie i doświadczonych. Ja jestem za HPS po pierwsze jest tańszy, a po drugie trochę grzeje przez co miałbym większe spadki. Lecz jeśli lepszy okaże się HQI to wybiorę jego. Wszystko umieszczone byłoby w piwnicy więc o estetykę martwić się nie muszę. Chcę jak najlepiej dla roślin. Chciałbym spróbować właśnie z takim pomieszczeniem, gdyż jak wiadomo jestem jeszcze uczniem i nie zarabiam, więc szukam jak najtańszych rozwiązań, a po drugie nikt jeszcze się na takie przedsięwzięcie nie zdecydował więc ciekawy byłby rezultat. Teraz czekam na Wasze porady i pomysły. W piwnicy utrzymuje się temp stała w wiosnę i jesień ok 10C-15C, lato ok 18C-20C a zimie od 0-6C.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

Myślę, że w tego typu szklarence lepiej sprawdzi się HQI. Obawiam się, że momentami temperatura przez HPS-a mogłaby być za duża dla górali, nie wiem też jak z jego temperaturą poradziłaby sobie folia szklarenki. Poza tym część górali średnio toleruje HPS-y.

Pozdrawiam,

Michał

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem specem ale wydaje mi sie że to nie szklarnia tylko "cieniówka" czy jakoś tak to się nazywa, zrobiona z przewiewnego materiału, który raczej wilgotności nie zatrzyma, poszukaj czegoś o ścianach z folii lub poliwęglanu bo to czym pokryte jest to coś to chyba jakiś rodzaj tkaniny

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.