Junoa Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 Witam, zaobserwowalam ze cala moja rosiczke obsiadly jakies biale kropki. Zauwazylam tez, ze po lodydze lazila jakas mala muszka, wiec to pewnie jaja? Badz jakies inne badziewie. Nie wiem jak wczoraj, ale dwa dni temu jeszce nic takiego nie bylo. Coz to moze byc i jak to zwalczyc? na razie odseparowalam ja od pozostalych owadozerow, pytanie co dalej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 Wygląda jakby na rosiczce zagościły mszyce. Te białe kropki to ich wylinki. Gdzieś tam pomiędzy powinny siedzieć dorosłe okazy, najczęściej atakują najmłodsze liście. Fastac 100 EC u mnie szybko załatwił sprawę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 A może jakieś ostre zdjęcie? Ono nie musi być wielkie jak blok, tylko ostre. Porób kilak fotek, zobacz czy są ostre i pokaż ostre, bo ja tam widzę tylko kropki, ale nie określę co to jest. Choć faktycznie wygląda jak mszyce. Tutaj liczę na Twoją inteligencję własną, czyli przyglądasz się jak to wygląda i porównujesz z jakąś fotką z internetu zielonej mszycy. Jak będzie toż samo, wówczas idziesz zbierasz jakieś pety po papierosach. Zbierasz ich ilościowo z pół szklanki (rzecz jasna NIE do szklanki). Następnie zalewasz wodą do poziomu petów. Im więcej ich masz tym więcej "ekstraktu nikotynowego" uzyskasz. Potem odcedzasz i spryskujesz tym RÓWNO swoje rośliny. Czyli ma z nich aż ociekać. Od dołu od góry, mają być całe pokryte. Najlepiej zrobić to gdzieś nie w pokoju gdzie się mieszka, może w wannie, pod prysznicem. To powinno załatwić sprawę. Oczywiście można stosować chemię, za którą nie przepadam i nie wiem która jest skuteczna, stąd taka moja naturalna metoda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosiarz Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) Jeżeli ta "muszka" miała kolor biały czy też biało-szary to masz najprawdopodobniej do czynienia z kolonią larw (kolor biało-żółty) mączlika szklarniowego. Środki zawierające neonikotynoidy zadziałają podobnie jak wyciąg z tytoniu. Calypso, Actara, Apacz, Mospilan, Confidor. latos333 wspomniał o środkach (podał przykład) zawierających pyretroidy. One też się sprawdzą. Edytowane 20 Lutego 2012 przez Kosiarz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi