leoj Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 Witajcie! Możecie podać jakie macie sposoby na ukorzenienie dzbaneczników? Już kilka razy próbowałem ukorzenić x ventrata, ale za każdym razem młode sadzonki chorują. Kilka osobników już od roku nie chce mi rosnąć (na początku liście czerniały, a teraz nie chcą rosnąć i stoją w miejscu). Przed posadzeniem wkładałem sadzonkę do ukorzeniacza - tak przeczytałem na jakiejś stronie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 Ventrata? Uciąć łodygę pod kątem 45 stopni, wsadzić w mech torfowiec i zapewnić ciepło, światło i wysoką wilgotność Można opcjonalnie skrócić liście, żeby z sadzonki nie odparowywało tyle wody, ale nie jest to konieczne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoj Napisano 20 Lutego 2012 Autor Share Napisano 20 Lutego 2012 Najgorzej jest z tą wilgotnością. Nie mam żadnego akwarium, żeby do niego powsadzać sadzonki. Chyba będę musiał zainwestować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 Nakryj foliowym workiem, tylko nie wystawiaj wtedy na pełne słońce, żeby się nie ugotowały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 Mój znajomy z Portugalii ma jakiś cudowny proszek (ukorzeniacz) jak dobrze pamiętam z witaminą B2, który działa cuda. Nazywa się Clonex. Musze przyznać, że to co mi pokazywał, że ten proszek potrafi zdziałać, to jestem pod pewnym wrażeniem. Nie wiem czy jest dostępny w Polsce, ale fajnie by było, jakby ktoś mógł go przetestować. Życzę powodzonka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) Mój znajomy z Portugalii ma jakiś cudowny proszek (ukorzeniacz) jak dobrze pamiętam z witaminą B2, który działa cuda. Nazywa się Clonex. Musze przyznać, że to co mi pokazywał, że ten proszek potrafi zdziałać, to jestem pod pewnym wrażeniem. Nie wiem czy jest dostępny w Polsce, ale fajnie by było, jakby ktoś mógł go przetestować. Życzę powodzonka. http://www.taniejaranie.pl/clonex-250ml-1 Tanie to raczej nie jest, więc wątpię że ktoś się skusi. Edit: http://www.hydroonline.pl/inny/akcesoria-2/378.html tu z ceną nie jest najgorzej Edytowane 20 Lutego 2012 przez Jaras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoj Napisano 20 Lutego 2012 Autor Share Napisano 20 Lutego 2012 Ale to był proszek czy żel. Bo wszędzie sprzedają żel Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 Mówiąc szczerze to kolega pokazał mi zdjęcie z tego drugiego linku od Jarasa. Chyba sobie sam kupię do moich roślin. Nikogo nie namawiam i nie zmuszam, ale widziałem efekty i nie są jak przeciętne efekty sadzonkowania, choć się z niego śmiałem, że coś takiego stosuje. Nie wiem czy to był proszek na 100%. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 Tu znalazłem jeszcze tańszy http://allegro.pl/ukorzeniacz-hormon-wzros...2149407906.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoj Napisano 21 Lutego 2012 Autor Share Napisano 21 Lutego 2012 Jeśli tak polecasz to kupie ten środek Jak będę miał z nim jakieś przeżycia to się nimi podzielę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 To może napiszę co widziałem. Znajomy miał: - zdychającą D. paradoxa bez korzeni - odgnity stożek dzbanecznika (jakiś wysokogórski) - 2 cm obumierający pęd U. humboldtii, który gnił na obu końcach. W zasadzie jak to zobaczyłem, to powiedziałem mu, że nie ma to szans na powodzenie, tym bardziej, że średnio doświadczony hodowca z niego. Rośliny otrzymał od chyba jeszcze mniej doświadczonej osoby, która jej wyrzuciła, jak mi powiedział. Mówiąc szczerze, to sam bym tego nie chciał za dopłatą. Po czym powiedział, że spróbuje, że ma pewien środek, ukorzeniasz i że działa super i go wypróbuje... Po na prawdę niedługim czasie 1-2 tyg. było wyraźnie widać, że coś z tego będzie. Dzbanecznik wypuścił maleńki korzonek i zaczął rosnąć mu liść. U. humboldtii ma już 3 liście (w ogóle jakiś szok), a D. paradoxa wygląda na małą super rosnącą roślinkę. Także to co zobaczyłem przyprawiło mnie o lekki wytrzeszcz i sam chcę wypróbować ten środek nie tylko na owadożerach. Natomiast nie mogę komuś polecać czegoś, czego sam nie przetestowałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 witam czy ten ukorzeniach różni się czymś od tego podanego na tym poście. http://allegro.pl/ukorzeniacz-b-20g-sadzon...2162250142.html Pytam bo mam 3 małe odrosty w dzbaneczniku a ten podany prze zemnie jest u mnie w sklepie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoj Napisano 23 Lutego 2012 Autor Share Napisano 23 Lutego 2012 Kilka razy używałem tego ukorzeniacza do odrostów dzbanecznika, ale bez efektów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Aha to kupie ten podany w tym poście bo szkoda dzbanecznika . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Do popularnych dzbaneczników polecam sposób hddk - 99% skuteczności. Ventrata? Uciąć łodygę pod kątem 45 stopni, wsadzić w mech torfowiec i zapewnić ciepło, światło i wysoką wilgotność Można opcjonalnie skrócić liście, żeby z sadzonki nie odparowywało tyle wody, ale nie jest to konieczne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi