piotr1990 Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 Mam dziwny problem otóż od pewnego czasu bawię się mikrorozmnażaniem ale coś nie bardzo mi to idzie. W pierwszych dwóch pojemnikach się nic nie pojawiło mimo długiego czasu (99 dni). Tak więc chciałem wyrzucić pożywkę ale postanowiłem że skoro i tak to wyrzucę to coś srapwdzę. I otworzyłem pojemniki na chwile tylko po to by sprawdzić po jakim czasie dojdzie do kontaminacji. I tak mija już miesiąc i nic... Dziwne do jednego pojemnika nawet palec w pożywkę wsadziłem i otwierałem go chyba co tydzień i nic się nie dzieje. Może przesadziłem z PPM co również zabiło nasiona w pożywce? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Cześć Jest to możliwe, przy stężeniu 2-3ml/ litr "nie ma szans" żeby zakazić pożywkę. Testowaliśmy działanie dość szeroko i przekrojowo, inhibicja kiełkowania nie pojawia się nawet przy 3ml/l, ale zaczyna się spowalnianie wzrostu. Możliwe że dałeś go po protu na tyle dużo, bądź skład pożywki jest taki, że mikroorganizmy nie dają na niej rady W takim wypadku możesz zmniejszyć stężenie do 0,5ml/litr. Nasiona były świeże? Robiłeś próbę kontrolną na torfie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 29 Lutego 2012 Autor Share Napisano 29 Lutego 2012 (edytowane) Nie robiłem, nasiona były dołączone do zestawu do mikrorozmnażania. stężenie miałem 1ml/litr ale nabierałem strzykawką odrobinę więcej z uwagi na powietrze w strzykawce. Dodam jeszcze że mam 10 pojemników. Najmłodsze kultury mają 10 dni i nigdy u mnie nie wystąpiła żadna kontaminacja. Co prawda ich nie otwierałem ale nie wiem czy te szczęście na pewno jest całkowicie przypadkowe XD I powiedz mi sativ skoro PPM ma taką moc to ile czasu powinno się w nim moczyć nasiona po sterylizacji? Edytowane 2 Marca 2012 przez piotr1990 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 3 Marca 2012 Share Napisano 3 Marca 2012 Nie mam pojęcia jakie nasiona miałeś dodane, ale na pewno nie były już najświeższe- choć pewien % germinacji powinien wystąpić [u nas był] Moczymy zawsze w 0,5% inhibitorze, 2-3x po ~10 minut. Następnie bez płukania---> pożywka. W Twoim wypadku możesz zmniejszyć stężenie inhibitora do 0,5ml/litr- ale przede wszystkim rób próbę kontrolną kiełkowania, oraz zdobądź świeże nasiona Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 6 Marca 2012 Autor Share Napisano 6 Marca 2012 Normalnie po płukaniu prosto do pożywki czy jeszcze umieszczasz nasiona na sterylny papier by odsączyć nadmiar PPM? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 Od razu do pożywki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 26 Lutego 2013 Autor Share Napisano 26 Lutego 2013 Hej sativ jeśli po sterylizacji płucze nasiona/rosliny w 0,5% PPM 2x10minut to nie jest to za długo? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 Ja nie płuczę 10 minut, tylko właściwie chwilę i jest wszystko w porządku... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 26 Lutego 2013 Autor Share Napisano 26 Lutego 2013 Za każdym razem tak robisz i normalnie Ci wszystko wychodzi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 27 Lutego 2013 Share Napisano 27 Lutego 2013 Dokładnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi