Skocz do zawartości

niezniszczalna pożywka?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dziwny problem otóż od pewnego czasu bawię się mikrorozmnażaniem ale coś nie bardzo mi to idzie. W pierwszych dwóch pojemnikach się nic nie pojawiło mimo długiego czasu (99 dni). Tak więc chciałem wyrzucić pożywkę ale postanowiłem że skoro i tak to wyrzucę to coś srapwdzę. I otworzyłem pojemniki na chwile tylko po to by sprawdzić po jakim czasie dojdzie do kontaminacji. I tak mija już miesiąc i nic...

Dziwne do jednego pojemnika nawet palec w pożywkę wsadziłem i otwierałem go chyba co tydzień i nic się nie dzieje. Może przesadziłem z PPM co również zabiło nasiona w pożywce?

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć ;)

Jest to możliwe, przy stężeniu 2-3ml/ litr "nie ma szans" żeby zakazić pożywkę. Testowaliśmy działanie dość szeroko i przekrojowo, inhibicja kiełkowania nie pojawia się nawet przy 3ml/l, ale zaczyna się spowalnianie wzrostu.

Możliwe że dałeś go po protu na tyle dużo, bądź skład pożywki jest taki, że mikroorganizmy nie dają na niej rady ;) W takim wypadku możesz zmniejszyć stężenie do 0,5ml/litr.

Nasiona były świeże? Robiłeś próbę kontrolną na torfie?

Odnośnik do odpowiedzi

Nie robiłem, nasiona były dołączone do zestawu do mikrorozmnażania. stężenie miałem 1ml/litr ale nabierałem strzykawką odrobinę więcej z uwagi na powietrze w strzykawce.

Dodam jeszcze że mam 10 pojemników. Najmłodsze kultury mają 10 dni i nigdy u mnie nie wystąpiła żadna kontaminacja. Co prawda ich nie otwierałem ale nie wiem czy te szczęście na pewno jest całkowicie przypadkowe XD

I powiedz mi sativ skoro PPM ma taką moc to ile czasu powinno się w nim moczyć nasiona po sterylizacji?

Edytowane przez piotr1990
Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojęcia jakie nasiona miałeś dodane, ale na pewno nie były już najświeższe- choć pewien % germinacji powinien wystąpić [u nas był]

Moczymy zawsze w 0,5% inhibitorze, 2-3x po ~10 minut.

Następnie bez płukania---> pożywka.

W Twoim wypadku możesz zmniejszyć stężenie inhibitora do 0,5ml/litr- ale przede wszystkim rób próbę kontrolną kiełkowania, oraz zdobądź świeże nasiona ;)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 11 months later...