wilk500 Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Jeśli muchołówki podczas zimowania nie wypuszczają młodych pędów i sczerniały im wszystkie liście czy one żyją ?? Czy już jest po nich ?? Muchołówki mają stale wilgotne podłoże, dostęp do światła z okna dachowego od południa i temperaturę wahającą się około 0*C. Dzięki za odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Jesli maja ciagle wilgotne podloze to mozliwe ze je przelales. Zima trzeba bardzo ograniczac podlewanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 To zależy jaki kto ma definiens "wilgotnego podłoża". Jeśli wilgotne to takie, które nie jest suche jak trociny to ok. Jeśli bardziej to faktycznie za dużo wody. Tak czy inaczej nie wyrzucaj muchołówek. Może odbiją, czego życzę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilk500 Napisano 29 Lutego 2012 Autor Share Napisano 29 Lutego 2012 Myślę, że mogłem je przelać :/ Woda nie stała ciągle w podstawce podlewałem jak wyschły. Podłoże jak się weźmie w palce jest wilgotne, ale nie mokre. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 3 Marca 2012 Share Napisano 3 Marca 2012 chyba została przelana i po prostu zgniła, w czasie zimowania wystarczy podlanie raz na dwa tygodnie Tak jak koledzy wyżej piszą wystaw na południowy parapet i zobaczysz czy odżyje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Marca 2012 Share Napisano 3 Marca 2012 Niekoniecznie zostały przelane. Możliwe, że to wpływ temperatury (jeśli spadała poniżej zera stopni). W zeszłym roku zwlekając ze ściągnięciem muchołówek do piwnicy z balkonu mocno je przemroziłem. Skutkiem było stopniowe zamieranie liści. Praktycznie straciły wszystkie liście. Jednak nie przerywałem zimowania ponieważ założyłem, że bulwy są nienaruszone. Wiosną temperatura i słońce zrobiła swoje. Doniczka pięknie się zazieleniła. Ponieważ jest już okres przedwiosenny proponuję rozkopać ostrożnie podłoże i poszukać białych pseudobulw. Jeśli takich nie będzie oznacza to, że zgniły. Wówczas rzeczywiście osoby mówiące o przelaniu będą miały prawdopodobnie rację. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilk500 Napisano 6 Marca 2012 Autor Share Napisano 6 Marca 2012 Dzięki Marrom, na pewno to zrobię Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi