fly guy Napisano 8 Lutego 2013 Share Napisano 8 Lutego 2013 Jest jeszcze kilka innych ewentualności: - większy dostęp CO2 dla roślin w pokoju niż w zamkniętym paludarium, - zdecydowanie lepszy ruch powietrza w pokoju (nawet bez wiatraczka) niż w zamkniętym, nawet posiadającym wiatraczek paludarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 20 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Do grona parapetowców południowookiennych awansował N. veitchii (odmiana nizinna). Roślina ogólnie jest jeszcze w kiepskiej kondycji, poskręcane liście, itp. ale uraczyła mnie takim oto dzbankiem: N. 'Bloody Mary', który mimo że to parapetowiec, po zakupie zrobił sobie roczny urlop od rośnięcia i dopiero teraz mu się przypomniało Za to odwdzięcza się licznymi odrostami. A tu górne dzbanki N. 'Gentle' (albo N. 'Miranda' ): Edytowane 12 Września 2013 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Nie mogę uwierzyć, że to wszystko parapetowce Ale gratuluję (i, oczywiście, zazdroszczę ). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) No widzę, że trzeba będzie rozpocząć eksperymenty z kolejnymi dzbankami, pięknie Ci rosną. Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 12 Września 2013 Autor Share Napisano 12 Września 2013 Kolejny zaaklimatyzowany parapetowiec, N. ventricosa x ovata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 12 Września 2013 Share Napisano 12 Września 2013 Pięknie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 31 Marca 2014 Autor Share Napisano 31 Marca 2014 (edytowane) Mały pozimowy update. Nie wszystkie dzbanki mogły być doświetlane, ale nawet te doświetlane odczuły brak słońca. Zostało im po 1-2 dużym dzbanku, ale teraz na wiosnę praktycznie u wszystkich pojawiły się już zalążki nowych dzbanków Na razie tylko kilka roślin, reszta jeszcze nie ruszyła na dobre N. singalana × aristolochiodes - wreszcie widać, że to dziecko aristo N. fusca × robcantleyi - na żywo dzbanek jest jeszcze ciemniejszy N. veitchii × maxima - mimo doświetlania praktycznie nie dzbankował N. spathulata × hamata - mój ulubieniec, z 16-cm dzbankami N. spathulata × boschiana - muszę ją przesadzić, bo doniczka mikroskopijna N. ventricosa × truncata N. campanulata × maxima N. copelandii - roślina nie była zimą doświetlana i mimo to tak wygląda: N. ventrata × 'Rebecca Soper' - wreszcie coś na kształt górnych dzbanków N. × hookeriana - na doczepkę, bo prosiła, by znaleźć się w tym gronie Edytowane 4 Czerwca 2014 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 31 Marca 2014 Share Napisano 31 Marca 2014 Ależ u ciebie te dzbanki wolno rosną i pięknie dzbankują . U mnie jest odwrotnie - rosną piekielnie na wysokość, ale dzbankują też dość przyzwoicie - jednak wolałbym wolniejszy wzrost(szczególnie ventraty), bo szkoda mi co roku ciąć jak osiągną te 1,5m. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 31 Marca 2014 Autor Share Napisano 31 Marca 2014 Fakt, że póki co przyrost na wysokość u nich jest powolny, całe szczęście Ale np. obie Nepenthes maxima wyglądają już koszmarnie, metr wysokości, 10 liści na krzyż, międzywęźla po 10 cm, brak dzbanków po zimie... Z ventratą miałem to samo, w końcu po 5 m uciąłem wszystko Inna sprawa że na zdrewniałych odcinkach pnącza wyrastają nowe stożki wzrostu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 31 Marca 2014 Share Napisano 31 Marca 2014 Ja u siebie mam niezdrewniałe pędy od samej ziemi po ponad roku, dodatkowo z 5-6 odrostów. Chyba będę musiał zawiesić ją w jakimś wiadrze czy coś... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 31 Marca 2014 Share Napisano 31 Marca 2014 Bardzo ładne dzbanki. Okno południowe wszystkie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 31 Marca 2014 Autor Share Napisano 31 Marca 2014 Tak, mam tylko południowe do dyspozycji. Połowa stoi pod oprawą rastrową, a połowa na oprawie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 31 Marca 2014 Share Napisano 31 Marca 2014 Cudne. W życiu bym nie powiedział, że to z parapetu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 1 Kwietnia 2014 Share Napisano 1 Kwietnia 2014 Za granicą mamy cudowny parapet Elgecko, a w Polce mamy cudowny parapet HDDK Świetnie, wspaniale pokazuje, że dzbaneczniki można hodować także na parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2014 Jednak gwoli wyjaśnienia trzeba dodać, że u mnie w pokoju jest jednak nieco wyższa wilgotność. Roślin jest cała masa, wszystko stoi w tackach lub kuwetach z wodą, dzbanki też. To wszystko wytwarza pewien mikroklimat. Nie wiem, czy pojedyncza roślina utrzymałaby się równie dobrze. Swoje też robi nadmorski klimat, wietrzenie, wyłączone kaloryfery i sporadyczne zraszanie, nie tylko roślin, ale i szyb w oknach Jak zwykle ciekaw jestem jak zniosą lato, z jednej strony więcej słońca, z drugiej niższa wilgotność i wyższe temperatury w dzień i w nocy. Do parapetu przyzwyczajają się też dwie N. ampullaria Jedna zniosła lepiej wyjęcie z terra, druga gorzej, ale wydaje się że najgorsze już za nimi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi