Skocz do zawartości

Dzbaneczniki parapetowe i inne moje rośliny

Rekomendowane odpowiedzi

Jest jeszcze kilka innych ewentualności:

- większy dostęp CO2 dla roślin w pokoju niż w zamkniętym paludarium,

- zdecydowanie lepszy ruch powietrza w pokoju (nawet bez wiatraczka) niż w zamkniętym, nawet posiadającym wiatraczek paludarium.

Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...
  • Odpowiedzi 98
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Do grona parapetowców południowookiennych awansował N. veitchii (odmiana nizinna). Roślina ogólnie jest jeszcze w kiepskiej kondycji, poskręcane liście, itp. ale uraczyła mnie takim oto dzbankiem:

thumb_DSCF6607-veitchii.jpg

N. 'Bloody Mary', który mimo że to parapetowiec, po zakupie zrobił sobie roczny urlop od rośnięcia i dopiero teraz mu się przypomniało ;) Za to odwdzięcza się licznymi odrostami.

thumb_DSCF6615-bloody-mary.jpg

A tu górne dzbanki N. 'Gentle' (albo N. 'Miranda' :) ):

thumb_DSCF6614-gentle.jpg

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • 6 months later...

Mały pozimowy update. Nie wszystkie dzbanki mogły być doświetlane, ale nawet te doświetlane odczuły brak słońca. Zostało im po 1-2 dużym dzbanku, ale teraz na wiosnę praktycznie u wszystkich pojawiły się już zalążki nowych dzbanków :) Na razie tylko kilka roślin, reszta jeszcze nie ruszyła na dobre :)

N. singalana × aristolochiodes - wreszcie widać, że to dziecko aristo :)

thumb_DSCF7910-nepenthes-singalana-aristolochioides.jpg thumb_DSCF7912-nepenthes-singalana-aristolochioides.jpg

N. fusca × robcantleyi - na żywo dzbanek jest jeszcze ciemniejszy :)

thumb_DSCF7914-nepenthes-fusca-robcantleyi.jpg thumb_DSCF7913-nepenthes-fusca-robcantleyi.jpg

N. veitchii × maxima - mimo doświetlania praktycznie nie dzbankował

thumb_DSCF7916-nepenthes-veitchii-maxima.jpg

N. spathulata × hamata - mój ulubieniec, z 16-cm dzbankami :)

thumb_DSCF7917-nepenthes-spathulata-hamata.jpg thumb_DSCF7918-nepenthes-spathulata-hamata.jpg

N. spathulata × boschiana - muszę ją przesadzić, bo doniczka mikroskopijna :)

thumb_DSCF7919-nepenthes-spathulata-boschiana.jpg

N. ventricosa × truncata

thumb_DSCF7920-nepenthes-ventricosa-truncata.jpg

N. campanulata × maxima

thumb_DSCF7921-nepenthes-campanulata-maxima.jpg

N. copelandii - roślina nie była zimą doświetlana i mimo to tak wygląda:

thumb_DSCF7924-copelandii.jpg thumb_DSCF7925-copelandii.jpg

N. ventrata × 'Rebecca Soper' - wreszcie coś na kształt górnych dzbanków

thumb_DSCF7926-ventrata-rebecca-soper.jpg thumb_DSCF7927-ventrata-rebecca-soper.jpg

N. × hookeriana - na doczepkę, bo prosiła, by znaleźć się w tym gronie :)

thumb_DSCF7928-hookeriana.jpg

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Ależ u ciebie te dzbanki wolno rosną i pięknie dzbankują :). U mnie jest odwrotnie - rosną piekielnie na wysokość, ale dzbankują też dość przyzwoicie - jednak wolałbym wolniejszy wzrost(szczególnie ventraty), bo szkoda mi co roku ciąć jak osiągną te 1,5m.

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, że póki co przyrost na wysokość u nich jest powolny, całe szczęście :) Ale np. obie Nepenthes maxima wyglądają już koszmarnie, metr wysokości, 10 liści na krzyż, międzywęźla po 10 cm, brak dzbanków po zimie... Z ventratą miałem to samo, w końcu po 5 m uciąłem wszystko :) Inna sprawa że na zdrewniałych odcinkach pnącza wyrastają nowe stożki wzrostu :)

Odnośnik do odpowiedzi

Za granicą mamy cudowny parapet Elgecko, a w Polce mamy cudowny parapet HDDK :)

Świetnie, wspaniale pokazuje, że dzbaneczniki można hodować także na parapecie.

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak gwoli wyjaśnienia trzeba dodać, że u mnie w pokoju jest jednak nieco wyższa wilgotność. Roślin jest cała masa, wszystko stoi w tackach lub kuwetach z wodą, dzbanki też. To wszystko wytwarza pewien mikroklimat. Nie wiem, czy pojedyncza roślina utrzymałaby się równie dobrze. Swoje też robi nadmorski klimat, wietrzenie, wyłączone kaloryfery i sporadyczne zraszanie, nie tylko roślin, ale i szyb w oknach :) Jak zwykle ciekaw jestem jak zniosą lato, z jednej strony więcej słońca, z drugiej niższa wilgotność i wyższe temperatury w dzień i w nocy.

Do parapetu przyzwyczajają się też dwie N. ampullaria :) Jedna zniosła lepiej wyjęcie z terra, druga gorzej, ale wydaje się że najgorsze już za nimi.

Odnośnik do odpowiedzi