porter Napisano 1 Kwietnia 2014 Share Napisano 1 Kwietnia 2014 Magiczny parapet Gdzie można dostać takie doniczki jak ma u Ciebie N. ventrata × 'Rebecca Soper' ? Potrzebne mi do D.regii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2014 Allegro, użytkownik Jaco11, doniczki produkcyjne 12x12x19,50 cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 1 Kwietnia 2014 Share Napisano 1 Kwietnia 2014 No właśnie, parapet parapetowi nierówny, ale to mimo wszystko ciągle parapet, tylko że trochę stuningowany Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2014 Kilkumetrowe ventraciszcze dzisiaj poleciało do ścinki. Przy tej wielkości drewna było już więcej niż zielonego, dzbanki coraz mniejsze, nawet młode pędy potrafiły zamrzeć. W doniczce zostały 3 pędy po 30 cm, 2 po 70 cm i 8 stożków do ukorzenienia, w tym 1 kwitnący I w pokoju zrobiło się jaśniej. A to efekty cięcia: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 2 Kwietnia 2014 Share Napisano 2 Kwietnia 2014 Pociąć i do torfu. Ja swoją tak potraktowałem i teraz wypuszcza już nowe stożki wzrostu bez żadnych specjalnych cudów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 4 Kwietnia 2014 Share Napisano 4 Kwietnia 2014 Bardzo ładne rośliny, niektóre wyglądają jak wyjęte z terrarium co wzbudza zachwyt wiedząc że to parapetowce. Gratuluje stworzenia odpowiedniego mikroklimatu, tylko pozazdrościć. Ja niestety nie posiadam warunków by takowe stworzyć, dla tego jestem zwolennikiem hodowli nawet najprostszych odmian Dzbaneczników w terrarium. Chyba każdy z nas już sie przekonał co dzieje się np.z ventratą w okresie zimy? Roślina pnie się w górę ok.metra lub wyżej, ma bardzo duże międzywęźla a nowych dzbanków niestety brak. Wiem że to profanacja, ale taka sama ventrata w terrarium bardzo się krzewi, ma króciutkie międzywęźla i produkuje dzbanek za dzbankiem bez względu na porę roku. Jeszcze raz gratuluję, bo widać że pomieszczenie w którym znajdują się rośliny jest już swoistym terrarium samym w sobie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2014 N. veitchii x platychila nie załapał się na zeszłą sesję, to teraz fotka pierwszego dzbanka tej wiosny. I od razu z grubej rury dzbanek 20 cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 12 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2014 N. maxima 'Tentena'. Widać wyraźnie częste u tego gatunku dwa wyrostki: mniejszy u nasady wieczka i długi, nitkowaty na wierzchołku wieczka, oba pokryte słodkim nektarem. Podobnie u dzbanka na drugim planie. Dzbanek ma ok. 12 cm, a cała roślina ze 2 m wysokości i tylko na szczycie parę dzbanków. Czekam, aż puści odrosty i idzie na ścięcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 14 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) N. bellii × truncata, nr BE-3330. Roślinę mam od dwóch lat, ale w zeszłe lato była przedmiotem nieudanego eksperymentu, więc pierwszy dzbanek jest dopiero teraz, ale jest! Dzbanuszek pękaty, widać wpływ N. bellii. Mimo dużych ilości słońca jasno ubarwiony, w środku mocno nakrapiany, z zewnątrz sporadycznie. Młode dzbanki zupełnie inne, bardziej smukłe i przypominają młode dzbanki N. truncata. Liście bardzo grube, jak u N. truncata, ale nie tak tępo zakończone. Roślina wisi przy południowym oknie. Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 30 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2014 Parapetowy N. spathulata × aristolochioides: Parapetowy N. ventricosa × inermis. To ukorzenione "szczytówki", więc od razu dają górne dzbanki: Paludaryjny N. ampullaria 'Harlequin': Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 30 Sierpnia 2014 Share Napisano 30 Sierpnia 2014 Ahh.. Piękne zdjęcia. Zawsze się zastanawiałem, jak uzyskujecie taki efekt. Ampullaria piękna zwłaszcza że w ślicznej kompozycji owadożernej: widzę jeszcze U. longifolię i rosiczkę zakopaną w torfowcu. Wygląda na proliferę? Za jakiś czas przyjdzie do mnie duża dostawa torfowca i jeśli wystarczy, to wszystkie dzbanki wskoczą do mieszanki torfowca i doniczko-koszyczków - pięknie wyglądają !!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 30 Sierpnia 2014 Share Napisano 30 Sierpnia 2014 Dopiero teraz zobaczyłam ten temat ! Nie wiedziałam, że masz aż tyle takich ładnych parapetowców ! Dajesz nadzieję Ładna ventricosa x inermis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 30 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2014 spijając_nektar, to nie kompozycja, to samosiejka U. longifolia, które staram się od czasu do czasu tępić i jakaś zdychająca siewka D. adelae, która nie rośnie. Zresztą w moim paludarium żadna siostra z Queensland nie rośnie Ile prób, tyle zgonów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 31 Sierpnia 2014 Share Napisano 31 Sierpnia 2014 Z tą "kompozycją" to taki mały żarcik był . Przyglądam się Twojemu terrarium bardzo długi czas i wiem że w mchu masz posadzoną longifolię. Z racji tego, że żywy torfowiec działa jak naturalny "przekaźnik" pływaczów - longifolia już jest wszędzie.. Z sióstr z Queensland rośnie mi dobrze tylko adelae posadzona w pływaczu śniadym, a ten z kolei wsadzony do czystego torfu i wszystko to razem wrzucone na "głęboką wodę" na dno terrarium w najciemniejszym i najmroczniejszym rogu. Nie pytaj jak doszedłem do tego, że rośnie w ten sposób najlepiej i wypuszcza wielkie krople rosy . Prolifera chyba ratuje się jak może wypuszczając na potęgę pędy kwiatowe i ani rosy ani życia w nich nie widzę. Nie wiem jak ludzie potrafią mieć takie ładne prolifery a co dopiero schizandry Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 6 Listopada 2014 Autor Share Napisano 6 Listopada 2014 Przedzimowa porcja tłustoszy, z pozdrowieniami dla forumowych sałaciarek (i sałaciarzy też) Część roślin pewnie już była, ale tak mi się podobają, że wrzucę nowe zdjęcia P. heterophylla P. medusina Królowa sałaty, P. gigantea, fi 28 cm Nieznany Pinguicula sp. Drugi nieznany Pinguicula sp. P. potosiensis P. emarginata Rodzina P. hemiepiphytica I hybrydziwa: Niepowtarzalna i jedyna Pinguicula 'Tina' P. ibarrae × moctezumae P. gigantea × moctezumae P. emarginata × moctezumae P. gracilis × moctezumae P. moctezumae × pilosa Hybrydziwo znane na forum jako P. emarginata × 'Weser' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi