Kropka Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Cudowne, fantastyczne, rewelacyjne! Tak wyglądają tłustosze moich marzeń Och mam nadzieję, że moje polubią mnie na tyle, żeby odwdzięczyć się tak jak Tobie choćby P. emarginata No to mam odnośnik, jak tłustosz wyglądać powinien... Piękne zdjęcia - oddają urok sałaty Zdradź proszę, jaki masz system podlewania. Czy P. hemiepiphytica ma takie samo podłoże jak inne tłustosze? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 6 Listopada 2014 Autor Share Napisano 6 Listopada 2014 Na razie porobiłem fotki tylko tych, które kwitną Niektóre zakwitną dopiero po zimowaniu. Wody leję do podstawki 1-1,5 cm, a dolewam jak wyschnie i jak mi się przypomni Czasem dzień po wyschnięciu, czasem kilka... Podłoże też jest różne, przy starszych roślinach i przy hybrydach to na ogół torf + piasek lub perlit (2:1 albo 1:1), przy nowych torfu jest góra 15-20%, reszta to perlit, drobny keramzyt, piasek, lawa, pumeks, wermikulit, itp. Ogólnie różne wodochłonne "kamyczki" i torf jako wypełniacz P. hemipiphytica jako jedyna rośnie w mieszance torfowca z perlitem. Nazwa gatunkowa "półepifit" zobowiązuje Ale podlewam już tak jak całą resztę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 hddk, przepiękne te dzbanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Sałaciarka - stała fanka zachwycona zdjęciami a roślinami jeszcze bardziej Są po prostu przepiękne i brak słów by je opisać Cudo !! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 (edytowane) Mi się najbardziej podoba P. medusina. Wygląda, jak rosiczka jakaś . On zawsze ma takie duże krople? Muszę sobie skombinować takiego, chociaż do tłusciochów to nie mam jakoś zacięcia. Edytowane 6 Listopada 2014 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 6 Listopada 2014 Autor Share Napisano 6 Listopada 2014 Roślina stoi w lekko podwyższonej wilgotności, więc część kropli może rzeczywiście być nieco większa. Mam wrażenie, że u dorosłych roślin te proporcje się wyrównują. Poza tym na tłustoszach wąskolistnych krople są generalnie bardziej widoczne, bo patrzysz na nie z boku, a nie z góry, na tle liścia. Do tego dochodzi kontrast między kroplą, a liściem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 (edytowane) Świetne te "sałaty" masz . Oglądając Twoje zdjęcia, aż nabiera się kompleksów ! Najbardziej do mnie przemawia "Drugi nieznany Pinguicula sp." Cudo. Edytowane 6 Listopada 2014 przez Crespo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 7 Listopada 2014 Autor Share Napisano 7 Listopada 2014 Poczyniłem wreszcie przedzimowe porządki w kapturnicach, więc parę roślin załapało się na fotki. Niektóre zdjęcia są ciut starsze, bo np. flavy już smacznie śpią, w przeciwieństwie do np. leucophylli, które cały czas puszczają nowe liście. S. leucophylla S. leucophylla 'Helmut's Delight' S. rubra ssp. rubra S. rubra ssp. wherryi S. rubra ssp. gulfensis S. flava var. rugelii i S. flava var. rubricorpora S. flava var. ornata S. flava var. rubricorpora S. flava var. atropurpurea S. 'Rudolf II', cudny kultywar, kaptury mają po 8-9 cm szerokości, a to i tak młoda roślina S. 'Juthatip Soper' I marketowce: S. × farnhamii, z dedykacją dla tych, którzy z milimetrową dokładnością zasypują kłącze, czy aby na pewno nie za dużo odkryte S. purpurea hybrid #1 S. purpurea hybrid #2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 7 Listopada 2014 Share Napisano 7 Listopada 2014 Wow. Śliczne są. Chyba będę musiał się do ciebie odezwać na wiosnę.;P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 7 Listopada 2014 Share Napisano 7 Listopada 2014 Sarracenia flava var. rubricorpora Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 7 Listopada 2014 Share Napisano 7 Listopada 2014 Wspaniałości! Wzroku nie mogę oderwać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 7 Listopada 2014 Share Napisano 7 Listopada 2014 Wow wspaniałe rośliny i zdjęcia! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 7 Listopada 2014 Share Napisano 7 Listopada 2014 Faktycznie ta cała czerwona flava var. rubricorpora jest przepiękna Tak samo leucophylle Szkoda, że mam takie beznadziejne warunki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 8 Listopada 2014 Autor Share Napisano 8 Listopada 2014 To jeszcze kilka zdjęć z zimowni Pokój południowy, 2 m szeroki, okno cały czas otwarte. Temperatura zimą będzie około 5-10 stopni wyższa niż za oknem, w zależności od odległości od tegoż. Przy większych mrozach (o ile takie w ogóle u mnie wystąpią) okno będzie tylko uchylone. Na stelażu nadwyżki tłustoszy, cefalków, D. binata plus jakieś tacki ze sphagnum, które nie mieszczą się nigdzie indziej. Dojdzie tam jeszcze jedna kuweta z minitorfowiskiem, w której rosną zimolubne rosiczki. Na parapecie muchołówki i najniższe kapturnice. Przy otwartym oknie stoją S. purpurea i jej hybrydy. Po prawej jak widać też kapturnice. Na wiszącej pod oknem szafce też są kapturnice, ale ich nie widać. Z nieowadożerów - pod sufitem zielistka, w rogu parapetu kaktus Proszę się nie śmiać z konstrukcji podtrzymującej poszerzenie parapetu. Dzięki niej można uchylić okno i odsunąć dość znacznie kuwetę i nie spadnie Dwie kolejne kuwety, na styropianowym schodku, żeby łapały więcej światła. Tu trochę wyższe rośliny. I jeszcze dwie kuwety z najwyższymi roślinami, na jeszcze wyższym styropianie. Ścieżka do okna jest, akurat żeby na wciągniętym brzuchu zmieścić się z konewką Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Listopada 2014 Share Napisano 8 Listopada 2014 Super masz rośliny i w rewelacyjnej kondycji, już tłustoszom nie mogłem się nadziwić, a kapturnice jeszcze lepsze. Ale skoro mają takie super warunki to nie ma się co dziwić że tak rosną, na zimowanie mają własny pokój. Gratuluję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi