Skocz do zawartości

Dzbaneczniki parapetowe i inne moje rośliny

Rekomendowane odpowiedzi

Cudowne, fantastyczne, rewelacyjne! love

Tak wyglądają tłustosze moich marzeń :) Och mam nadzieję, że moje polubią mnie na tyle, żeby odwdzięczyć się tak jak Tobie choćby P. emarginata :) No to mam odnośnik, jak tłustosz wyglądać powinien...

Piękne zdjęcia - oddają urok sałaty :)

Zdradź proszę, jaki masz system podlewania. Czy P. hemiepiphytica ma takie samo podłoże jak inne tłustosze?

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 98
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Na razie porobiłem fotki tylko tych, które kwitną :) Niektóre zakwitną dopiero po zimowaniu.

Wody leję do podstawki 1-1,5 cm, a dolewam jak wyschnie i jak mi się przypomni :) Czasem dzień po wyschnięciu, czasem kilka... Podłoże też jest różne, przy starszych roślinach i przy hybrydach to na ogół torf + piasek lub perlit (2:1 albo 1:1), przy nowych torfu jest góra 15-20%, reszta to perlit, drobny keramzyt, piasek, lawa, pumeks, wermikulit, itp. :) Ogólnie różne wodochłonne "kamyczki" i torf jako wypełniacz :)

P. hemipiphytica jako jedyna rośnie w mieszance torfowca z perlitem. Nazwa gatunkowa "półepifit" zobowiązuje ;) Ale podlewam już tak jak całą resztę.

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się najbardziej podoba P. medusina. Wygląda, jak rosiczka jakaś :P . On zawsze ma takie duże krople?

Muszę sobie skombinować takiego, chociaż do tłusciochów to nie mam jakoś zacięcia.

Edytowane przez Arturr0
Odnośnik do odpowiedzi

Roślina stoi w lekko podwyższonej wilgotności, więc część kropli może rzeczywiście być nieco większa. Mam wrażenie, że u dorosłych roślin te proporcje się wyrównują. Poza tym na tłustoszach wąskolistnych krople są generalnie bardziej widoczne, bo patrzysz na nie z boku, a nie z góry, na tle liścia. Do tego dochodzi kontrast między kroplą, a liściem :)

Odnośnik do odpowiedzi

Poczyniłem wreszcie przedzimowe porządki w kapturnicach, więc parę roślin załapało się na fotki. Niektóre zdjęcia są ciut starsze, bo np. flavy już smacznie śpią, w przeciwieństwie do np. leucophylli, które cały czas puszczają nowe liście.

S. leucophylla

thumb_DSCF8954-sarracenia-leucophylla.jpg thumb_DSCF8956-sarracenia-leucophylla.jpg thumb_DSCF8438-sarracenia-leucophylla.jpg

S. leucophylla 'Helmut's Delight'

thumb_DSCF8876-sarracenia-leucophylla-helmuts-delight.jpg

S. rubra ssp. rubra

thumb_DSCF8871-sarracenia-rubra-rubra.jpg

S. rubra ssp. wherryi

thumb_DSCF8869-sarracenia-rubra-wherryi.jpg

S. rubra ssp. gulfensis

thumb_DSCF8874-sarracenia-rubra-gulfensis.jpg

S. flava var. rugelii i S. flava var. rubricorpora

thumb_DSCF8321-sarracenia-rugelii-rubricorpora.jpg

S. flava var. ornata

thumb_DSCF8534-sarracenia-flava-ornata.jpg

S. flava var. rubricorpora

thumb_DSCF8439-sarracenia-flava-rubricorpora.jpg thumb_DSCF8533-sarracenia-flava-rubricorpora.jpg

S. flava var. atropurpurea

thumb_DSCF8531-sarracenia-flava-atropurpurea.jpg

S. 'Rudolf II', cudny kultywar, kaptury mają po 8-9 cm szerokości, a to i tak młoda roślina

thumb_DSCF8528-sarracenia-rudolf-ii.jpg

S. 'Juthatip Soper'

thumb_DSCF8960-sarracenia-juthatip-soper.jpg

I marketowce:

S. × farnhamii, z dedykacją dla tych, którzy z milimetrową dokładnością zasypują kłącze, czy aby na pewno nie za dużo odkryte ^_^

thumb_DSCF8851-sarracenia-farnhamii.jpg

S. purpurea hybrid #1

thumb_DSCF8868-sarracenia-purpurea-hybride-2.jpg

S. purpurea hybrid #2

thumb_DSCF8867-sarracenia-purpurea-hybride-1.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze kilka zdjęć z zimowni :)

Pokój południowy, 2 m szeroki, okno cały czas otwarte. Temperatura zimą będzie około 5-10 stopni wyższa niż za oknem, w zależności od odległości od tegoż. Przy większych mrozach (o ile takie w ogóle u mnie wystąpią) okno będzie tylko uchylone.

Na stelażu nadwyżki tłustoszy, cefalków, D. binata plus jakieś tacki ze sphagnum, które nie mieszczą się nigdzie indziej. Dojdzie tam jeszcze jedna kuweta z minitorfowiskiem, w której rosną zimolubne rosiczki.

Na parapecie muchołówki i najniższe kapturnice. Przy otwartym oknie stoją S. purpurea i jej hybrydy. Po prawej jak widać też kapturnice. Na wiszącej pod oknem szafce też są kapturnice, ale ich nie widać. Z nieowadożerów - pod sufitem zielistka, w rogu parapetu kaktus :) Proszę się nie śmiać z konstrukcji podtrzymującej poszerzenie parapetu. Dzięki niej można uchylić okno i odsunąć dość znacznie kuwetę i nie spadnie :)

thumb_DSCF8984-zimownia-2014.jpg thumb_DSCF8985-zimownia-2014.jpg thumb_DSCF8987-zimownia-2014.jpg

Dwie kolejne kuwety, na styropianowym schodku, żeby łapały więcej światła. Tu trochę wyższe rośliny.

thumb_DSCF8988-zimownia-2014.jpg thumb_DSCF8989-zimownia-2014.jpg thumb_DSCF8997-zimownia-2014.jpg

I jeszcze dwie kuwety z najwyższymi roślinami, na jeszcze wyższym styropianie. Ścieżka do okna jest, akurat żeby na wciągniętym brzuchu zmieścić się z konewką :rotfl:

thumb_DSCF9006-zimownia-2014.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Super masz rośliny i w rewelacyjnej kondycji, już tłustoszom nie mogłem się nadziwić, a kapturnice jeszcze lepsze. Ale skoro mają takie super warunki to nie ma się co dziwić że tak rosną, na zimowanie mają własny pokój. Gratuluję.

Odnośnik do odpowiedzi