hddk Napisano 15 Marca 2015 Autor Share Napisano 15 Marca 2015 N. bicalcarata łapie się pod "inne moje rośliny" z tytułu wątku Rośnie w paludarium, warunki nizinno-pośrednie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 15 Marca 2015 Share Napisano 15 Marca 2015 Żadna to ujma na honorze a wręcz powód do Dumy(nie tej rosyjskiej) że Bicia rośnie elegancko. Są pewne gatunki z których nie zrobi sie parapetowców za co i tak wielki szacun że z innymi się udało. Jeśli mogę... co słychać u N.spathulata x hamata? U mnie słabo...duża roślina pójdzie do ścięcia a jest odrost. Mam plan... stożek ukorzenić, korzeń zostawić na odrosty a sam jeden istniejący odrost ukorzenić. Od zawsze byłeś moją inspiracją... Mistrzu prowadż mnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 16 Marca 2015 Autor Share Napisano 16 Marca 2015 N. spathulata × hamata ma się dobrze. Przez zimę nie urósł mocno na wysokość, co mnie cieszy. Utracił dwa najmniejsze i najstarsze dzbanki, pozostałe trzymają się dobrze. Zarówno roślina mateczna jak i odrost zabrały się za pompowanie nowych. Szkoda tylko, że to osobnik o innej kolorystyce niż w katalogu BE Także rosnący obok N. chaniana × veitchii ładnie zniósł zimę i zabrał się za pompowanie dzbanków. Przy okazji porządków w doniczce oprócz wielkiej samosiejki Albino znalazłem pojedyncze listki U. longifolia (co mnie nie dziwi), jakąś mini-paprotkę (to też norma) i U. calycifida (ten nie wiem skąd się tam wziął) Obie rośliny stoją pod świetlówkami, aczkolwiek bardzo starymi i nie widzę wielkiej różnicy w hybrydach doświetlanych i niedoświetlanych (na południowym parapecie). Ogólnie moje parapetowce zimą po prostu spowalniają wzrost. Często w ogóle nie puszczają nowych liści albo góra jeden, ale i nie tracą starych. Podobnie z pułapkami - niektóre trzymają się od jesieni. Dopiero wiosną zaczyna się większa rotacja w liściach i dzbankach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 25 Marca 2015 Autor Share Napisano 25 Marca 2015 D. filiformis wybudziły się już w 100% Teraz czekam na kwiaty, bo rok temu były mało chętne do kwitnienia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 Świetnie wygląda ten lasek Powracając do wcześniejszych zdjęć, cudny N. chaniana × veitchii ... może poszukam coś takiego do siebie Zobaczymy czy da radę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 Oooo ! Ale piękny las Moja oczywiscie wiosny nie doczekała... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 Krzysiu strasznie szybko Ci się te filiformisy wybudziły. Moje dopiero zaczynają odbijać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 26 Marca 2015 Autor Share Napisano 26 Marca 2015 W tej samej kuwecie D. rotundifolia dopiero zaczyna się budzić, ale że mało światła to nie ma co pokazywać, a D. intermedia śpi w najlepsze. Mam nadzieję że się wybudzi w końcu. A D. filiformis zawsze najszybciej się budziła, tym bardziej że kuweta nie stoi na zewnątrz tylko w zimowni, więc jest tam cieplej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbus Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 D. oblanceolata, zimą parapet pod 2x36W. I szpieg D. nidiformis, myśli że go nie widzę Szkoda że nie zrobiłeś konkursu na spostrzegawczość z cyklu "Kto pierwszy zauważy nidiformisa wygrywa nagrodę" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 21 Maja 2015 Autor Share Napisano 21 Maja 2015 (edytowane) Pozimowa aktualizacja tego co zdążyło się już pobudzić lub ciut starsze fotki, które wcześniej były tylko na SB: P. moctezumae × filifolia P. 'Tempa' P. agnata P. rectifolia P. aff. rectifolia - roślina kupiona od Davida jako rectifolia. Co najwyżej stała koło rectifolii Ale i tak ładna P. reticulata P. cyclosecta P. moranensis var. alba "Molango" - nowy nabytek z wystawy P. gypsicola × moctezumae P. 'Sethos' S. oreophila S. flava var. flava "Brunswick Co." S. flava var. ornata "Miramar Beach" N. × ventrinermis N. 'Ventrata' × 'Rebecca Soper' N. alata - nowy nabytek z wystawy D. binata Edytowane 21 Maja 2015 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 Tyle szczęścia na raz !! Piękne Mam nadzieję, że Kropki potrzeba oglądania tłustoszy została zaspokojona Chociaż tłustoszy nigdy za wiele No i ventrinermis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 Oj tak! Biedronka ma rację! Dużo tego i zwyczajny człowieczek nie ogarnie tego za pierwszym razem. Nie dość, że rośliny w wybornym stanie to jeszcze zdjęcia piękne! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 Piękne foty, ta filiformis jest przecudowna:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 Pięknie, pięknie, pięknie!! Uwielbiam Twoje tłuste Głód na sałatkę nieco obłaskawiony Fantastyczne rośliny (jak zawsze) i pięknie zaprezentowane Proszę częściej i więcej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 Kaptury imponują ilością stożków wzrostu - może i mnie będzie dane się takich doczekać Kondycja roślin pierwsza klasa! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi