Skocz do zawartości

Dzbaneczniki parapetowe i inne moje rośliny

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 98
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Żadna to ujma na honorze a wręcz powód do Dumy(nie tej rosyjskiej) że Bicia rośnie elegancko.

Są pewne gatunki z których nie zrobi sie parapetowców za co i tak wielki szacun że z innymi się udało.

Jeśli mogę... co słychać u N.spathulata x hamata?

U mnie słabo...duża roślina pójdzie do ścięcia a jest odrost.

Mam plan... stożek ukorzenić, korzeń zostawić na odrosty a sam jeden istniejący odrost ukorzenić.

Od zawsze byłeś moją inspiracją... Mistrzu prowadż mnie ;)

Odnośnik do odpowiedzi

N. spathulata × hamata ma się dobrze. Przez zimę nie urósł mocno na wysokość, co mnie cieszy. Utracił dwa najmniejsze i najstarsze dzbanki, pozostałe trzymają się dobrze. Zarówno roślina mateczna jak i odrost zabrały się za pompowanie nowych. Szkoda tylko, że to osobnik o innej kolorystyce niż w katalogu BE :)

thumb_DSCF9387-nepenthes-spathulata-hamata.jpg thumb_DSCF9388-nepenthes-spathulata-hamata.jpg

Także rosnący obok N. chaniana × veitchii ładnie zniósł zimę i zabrał się za pompowanie dzbanków. Przy okazji porządków w doniczce oprócz wielkiej samosiejki Albino znalazłem pojedyncze listki U. longifolia (co mnie nie dziwi), jakąś mini-paprotkę (to też norma) i U. calycifida (ten nie wiem skąd się tam wziął) :)

thumb_DSCF9391-nepenthes-chaniana-veitchii.jpg

Obie rośliny stoją pod świetlówkami, aczkolwiek bardzo starymi i nie widzę wielkiej różnicy w hybrydach doświetlanych i niedoświetlanych (na południowym parapecie). Ogólnie moje parapetowce zimą po prostu spowalniają wzrost. Często w ogóle nie puszczają nowych liści albo góra jeden, ale i nie tracą starych. Podobnie z pułapkami - niektóre trzymają się od jesieni. Dopiero wiosną zaczyna się większa rotacja w liściach i dzbankach :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

W tej samej kuwecie D. rotundifolia dopiero zaczyna się budzić, ale że mało światła to nie ma co pokazywać, a D. intermedia śpi w najlepsze. Mam nadzieję że się wybudzi w końcu. A D. filiformis zawsze najszybciej się budziła, tym bardziej że kuweta nie stoi na zewnątrz tylko w zimowni, więc jest tam cieplej.

Odnośnik do odpowiedzi

D. oblanceolata, zimą parapet pod 2x36W. I szpieg D. nidiformis, myśli że go nie widzę ;)

thumb_DSCF9319.jpg thumb_DSCF9321.jpg

Szkoda że nie zrobiłeś konkursu na spostrzegawczość z cyklu "Kto pierwszy zauważy nidiformisa wygrywa nagrodę" :P

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
Napisano (edytowane)

Pozimowa aktualizacja tego co zdążyło się już pobudzić lub ciut starsze fotki, które wcześniej były tylko na SB:

P. moctezumae × filifolia

thumb_DSCF9131-pinguicula-P9-moctezumae-filifolia.jpg

P. 'Tempa'

thumb_DSCF9572-pinguicula-Tempa.jpg

P. agnata

thumb_DSCF9578-pinguicula-agnata.jpg

P. rectifolia

thumb_DSCF9602-pinguicula-rectifolia.jpg

P. aff. rectifolia - roślina kupiona od Davida jako rectifolia. Co najwyżej stała koło rectifolii ;) Ale i tak ładna :)

thumb_DSCF9612-pinguicula-rectifolia-david.jpg

P. reticulata

thumb_DSCF9629-pinguicula-reticulata.jpg

P. cyclosecta

thumb_DSCF9767-pinguicula-cyclosecta.jpg

P. moranensis var. alba "Molango" - nowy nabytek z wystawy

thumb_DSCF9803-pinguicula-moranensis-alba-molango.jpg thumb_DSCF9810-pinguicula-moranensis-alba-molango.jpg

P. gypsicola × moctezumae

thumb_DSCF9813-pinguicula-gypsicola-moctezumae.jpg

P. 'Sethos'

thumb_DSCF9814-pinguicula-sethos.jpg

S. oreophila

thumb_DSCF9828-sarracenia-oreophila.jpg thumb_DSCF9829-sarracenia-oreophila.jpg

S. flava var. flava "Brunswick Co."

thumb_DSCF9832-sarracenia-flava-flava-Brunswick.jpg

S. flava var. ornata "Miramar Beach"

thumb_DSCF9835-sarracenia-flava-ornata-Miramar.jpg

N. × ventrinermis

thumb_DSCF9821-nepenthes-ventrinermis.jpg

N. 'Ventrata' × 'Rebecca Soper'

thumb_DSCF9823-nepenthes-rebecca-soper-ventrata.jpg

N. alata - nowy nabytek z wystawy

thumb_DSCF9838-nepenthes-alata.jpg

D. binata

thumb_DSCF9812-drosera-binata.jpg

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Oj tak! Biedronka ma rację! Dużo tego i zwyczajny człowieczek nie ogarnie tego za pierwszym razem. :)

Nie dość, że rośliny w wybornym stanie to jeszcze zdjęcia piękne!

Odnośnik do odpowiedzi

Pięknie, pięknie, pięknie!! Uwielbiam Twoje tłuste love Głód na sałatkę nieco obłaskawiony ;)

Fantastyczne rośliny (jak zawsze) i pięknie zaprezentowane :) Proszę częściej i więcej ;)

Odnośnik do odpowiedzi