Skocz do zawartości

Dzbaneczniki parapetowe i inne moje rośliny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poniżej parę fotek dzbaneczników, które trzymam na parapecie. Wilgotność 50-60% w dzień (w słoneczne 40%, w deszczowe 70-80%) i 70-80% w nocy. Czasem wieczorem włączam nawilżacz, albo spryskam szyby. Temperatury nocą 8-15 stopni, w zależności od pogody (okno uchylone). Jak widać całkiem dobrze dają radę bez terrarium, choć spodziewam się latem spowolnienia wzrostu na skutek wyższych temperatur. Oprócz N. copelandii rośliny mam od jesieni, nie były w żaden sposób aklimatyzowane, od razu ze sklepu na parapet, bez worków.

N. ventricosa x truncata

post-2119-1330693185_thumb.jpg

N. veitchii x maxima

post-2119-1330693192_thumb.jpg

N. spathulata x boschiana

post-2119-1330693196_thumb.jpg

N. singalana x aristolochioides

post-2119-1330693200_thumb.jpg

N. spathulata x hamata

post-2119-1330693203_thumb.jpg

N. spathulata x aristolochioides

post-2119-1330693208_thumb.jpg

N. veitchii x platychila

post-2119-1330693212_thumb.jpg

N. chaniana x veitchii

post-2119-1330693215_thumb.jpg

N. copelandii

post-2119-1330693219_thumb.jpg

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 98
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

1. Nawilżacz Climatic 330B. W utrzymaniu wilgotności na pewno pomaga też torfowiec, z którego odparowuje woda tuż przy roślinach. Choć w lato pewnie słońce go przypali i tak :)

2. N. veitchii x platychila na parapecie widziałem na blogu u F.S. Meya. Ponadto N. maxima, N. ventricosa, N. boschiana, N. copelandii są dość tolerancyjne, więc ich krzyżówki również powinny. Krzyżówki z aristolochioides były nieplanowane :) Mam też na parapecie dwa klony N. maxima, zwykłą i czerwoną "Tentena".

3. Doświetlam, nad parapetem jest oprawa T8 2x36W, Philips Aquarelle 10000K + Philips 965 6500K. Oprawa 15-25 cm nad czubkami roślin, doświetlanie zimą 13.00-24.00. Stopniowo będę to oczywiście skracał :)

4. Dzbankują, tak jak pisałem, mam je od jesieni, większość była w rozmiarze S i wszystkie dzbanki, które miały - straciły. Dlatego na starszych liściach dzbanków nie ma albo są podeschnięte (N. copelandii, N. veitchii x platychila). Te najnowsze dzbanki to właśnie zimowe.

Wiadomo, że rośliny zmianę warunków jakoś odczuły. Pisząc o braku aklimatyzacji chodziło mi o stopniowe przystosowywanie do niższej wilgotności, tzn. worki z coraz większą ilością dziur. Tez zabieg robiłem tylko przy N. copelandii i N. maxima, bo wcześniej stały w terrarium i były nieco podrośnięte. Pozostałe postawiłem na parapecie od razu po zakupie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Po 3 miesiącach małe uktualnienie wątku. "Parapetowce" rosną powoli, ale konsekwentnie ;) Co ciekawe, przez ostatni okres wypuszczały coraz krótsze liście, a coraz większe dzbanki, ale widzę, że kolejne liście będą już większe od poprzednich. Sztuczne doświetlanie wyłączyłem na początku czerwca i teraz jadą już tylko na naturalnym. Od czasu do czasu wieczorem włączam nawilżacz, ale w dzień nie robię nic.

N. spathulata x boschiana (liść 3,5 cm, dzbanek 7 cm :rotfl: )

post-2119-1339512264_thumb.jpgpost-2119-1339512251_thumb.jpg

N. singalana x aristolochioides

post-2119-1339512355_thumb.jpgpost-2119-1339512337_thumb.jpg

N. spathulata x hamata (liść 2 cm, dzbanek 6 cm :rotfl: )

post-2119-1339512408_thumb.jpgpost-2119-1339512389_thumb.jpg

N. spathulata x aristolochioides

post-2119-1339512439_thumb.jpg

N. chaniana x veitchii

post-2119-1339512495_thumb.jpgpost-2119-1339512485_thumb.jpg

N. copelandii

post-2119-1339512532_thumb.jpg

N. maxima 'Tentena', piękny, czerwony klon

post-2119-1339512599_thumb.jpgpost-2119-1339512583_thumb.jpg

I na deser N. 'Rebecca Soper' :P

post-2119-1339512702_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 7 months later...

Mały update parapetowców.

Słońca jak na lekarstwo, ale świetlówki jakoś dają radę. Rośliny nie wybarwiają się jakoś super mocno, ale rosną, choć raczej powoli :) Bardziej dokucza im suche powietrze, przez co dzbanki utrzymują się stosunkowo krótko.

N. veitchi x platychila

thumb_DSCF5427-veitchi-platychila.jpg

N. copelandii - stoi na krawędzi parapetu, najbardziej narażona na suche powietrze znad włączanego czasami kaloryfera.

thumb_DSCF5430-coplandii.jpg

N. spathulata x boschiana

thumb_DSCF5431-spathulata-boschiana.jpg thumb_DSCF5432-spathulata-boschiana.jpg

N. chaniana x veitchii

thumb_DSCF5434-chaniana-veitchii.jpg

N. fusca x robcantleyi - kupiona malutka latem.

thumb_DSCF5435-fusca-robcantleyi.jpg

N. maxima 'Tentena' - tej susza dość mocno doskwiera.

thumb_DSCF5437-maxima-tentena.jpg

N. spathulata x aristolochioides - rośnie baaardzo wolno :)

thumb_DSCF5440-spathulata-aristolochioides.jpg

N. spathulata x hamata - też jej się nie śpieszy :) Lepiej rośnie D. nidiformis :)

thumb_DSCF5441-spathulata-hamata~0.jpg

N. ventricosa - dwa lata stała w paludarium, marniała, nie dzbankowała, roślina mateczna padła, odrost ledwo dychał. Postawiłem na parapet i po dwóch miesiącach "włala"!

thumb_DSCF5443-ventricosa.jpg

N. campanulata x maxima - też na parapecie rośnie mi lepiej :) Nawet nie straciła dzbanka po wystawieniu z paludarium.

thumb_DSCF5444-campanulata-maxima.jpg

N. veitchii x maxima - dopiero niedawno ruszyła ze wzrostem :)

thumb_DSCF5445-veitchii-maxima.jpg

I jako offtopiczny bonus - D. menziesii, moja jedyna bulwiasta. Dostałem ją gratis i nie spodziewałem się, że będzie rosła, tym bardziej że dla jednej rośliny ciężko zapewnić warunki. Ale latem przepisowo uschła i teraz na zimę z bulw pięknie odżyła :) I niedługo będzie kwitła :)

thumb_DSCF5448-drosera-menziesii.jpg thumb_DSCF5449-drosera-menziesii.jpg

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Jestem w szoku, ze to wszystko na parapecie wyrosło o.O

Jak wspomniano powyżej - musisz mieć niezwykle sprzyjający mikroklimat nad morzem - zazdroszczę. Ja nawet ventricosę musiałem włożyć do terra, bo nie daje rady w sezonie grzewczym na parapecie.

Odnośnik do odpowiedzi

W sezonie zimowym i grzewczym to trudno o dobry mikroklimat nawet u mnie ;) Latem owszem, powietrze jest wilgotniejsze niż w głębi kraju. Staram się jednak z kaloryfera korzystać oszczędnie, a na noc go zakręcam i albo uchylam albo rozszczelniam balkon i/lub okno. Zależy od temperatur za oknem :) Generalnie jestem z zimnego wychowu :D Czasem od święta coś tam zroszę, ale zwykle nie mam na to czasu. Na podlewanie zresztą też nie mam, więc może usychanie dzbanków to wynik skąpego podlewania a nie powietrza :/

Co do N. ventricosa, to tak jak pisałem, roślinę miałem od dawna, średniej wielkości i rosła coraz gorzej. To co jest teraz to odrost od rośliny matecznej, która padła całkiem w zeszłym roku. W paludarium roślina nie miała ani jednego ładnego dzbanka :) Może to kwestia lepszego większej ilości dziennego oświetlenia, może niższych temperatur, a może akurat taki dziwny klon... diabli wiedzą... Ale to kolejna roślina wyjęta z paludarium wprost na parapet bez żadnej aklimatyzacji, która w ogóle tego nie odczuła. Jak to widzę to się zastanawiam, po kiego w ogóle robiłem terra :D :D Chyba tylko dla ampularii i bicalcaraty.

Jedyne co na parapecie nie daje rady to torfowiec w doniczkach. Miał nieco podnosić wilgotność, ale traktuję go teraz jako wskaźnik podlewania. Jak wysechł - podlewam rośliny :)

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi