Skocz do zawartości

Muchołówka uschła

LalaAla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę o podpowiedź bo jestem bardzo zaniepokojona stanem swoich dwóch muchołówek. Zimuję je w garażu i ostatnio musiałam wyjechać służbowo na tydzień. Poprosiłam brata, żeby utrzymywał moje zimujące roślinki w stanie odpowiedniego nawodnienia. Niestety brat okazał się osobą kompletnie nieodpowiedzialną i dziś po powrocie stwierdziłam, że ziemia w doniczkach jest sucha jak pieprz a roślinki (dotychczas o bardzo jędrnych liściach) zaczęły wiotczeć. Jeszcze nie uschły tylko liście zaczęły mięknąć .. Od razu nalałam im trochę wody do podstawki. Czy przez nieodpowiedzialność brata straciłam muchołówki? Czy może jeżeli nie zaczęły jeszcze schnąć to jest szansa na odratowanie ich? Bardzo się martwię i proszę o Wasze opinie :( Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Liście mogą uschnąć z przesuszenia.

Ważniejsza jest bulwa która jak przetrzyma to wypuści od nowa następne.

Tydzień bez wody powinny przeżyć zwłaszcza że podobno jeszcze zimowały.

Gorzej jak właśnie ruszyło wybudzanie i było bardzo sucho.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dodam od siebie, że wyschnięty na wiór torf nie będzie chciał za łatwo nasiąkać. Także nie wiem czy ta woda w podstawce coś da. Musisz mieć pewność, że nasiąknie. Nalałbym wody do jakiegoś wyższego pojemniczka i wsadził tam doniczkę. Może mieć wodę nawet nieco ponad poziom podłoża, nie ważne, ma po prostu nasiąknąć! A obawiam się, że dobijesz ją czekając na to, żeby podsiąknął torf z podstawki (chyba, że masz 5 cm podstawkę i zalałaś ją ful wodą.)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Michał25877

Witam. Jest szansa na uratowanie roślinki. Ja swoją przez nieuwagę ususzyłem. Wystawiłem ją później na deszcz i ożyła ,tylko że

liście ma duże a pułapki małe.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co się martwić zwiotczałymi liśćmi ważne by nie ususzyć korzeni, podstawek z wodą + południowy parapet (dużo słońca) powinny odratować biedaka

Liście stają się duże a pułapki małe gdy jest niedobór światła

Edytowane przez sknerus
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.