Skocz do zawartości

Jak szybko rosną drosery?

siwy.prv.1991

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Może ktoś z Was wie, w jakim czasie (+/-) takie drosery jak:

Drosera filiforms x intermedia

Drosera binata (red form) [1080m, Waihohonu, Desert Road, New Zealand]

Drosera nidiformis

Drosera aliciae

Drosera capensis 'all red'

Drosera capensis 'albino'

Drosera oblanceolata

Drosera capensis 'Broad Leaf'

Drosera coccicaulis klon 2

osiągają dorosłość (hodowane z nasion) i jakich ich rozmiarów mogę się spodziewać pod koniec roku jeśli w najbliższym czasie zostaną wysiane?

Odnośnik do odpowiedzi

Ale sam stworzyłeś pełne nasiona D. filiformis x intermedia, czy tak mechanicznie wrzuciłeś na listę, bo ta hybryda nie jest płodna i nie będziesz miał z niej nasion.

Drosera binata myślę, że pół roku do roku

Drosera nidiformis - 2-4 mies.

Drosera aliciae jak wyżej

Drosera capensis 'all red' jak wyżej

Drosera capensis 'albino' jak wyżej

Drosera oblanceolata dowiem się jak moje zakwitną, ale sądzę, że jak wyżej, poniżej pół roku

Drosera capensis 'Broad Leaf' jak reszta

Drosera coccicaulis klon 2 jak reszta

Chyba, że ktoś potrafi napisać dokładne obserwacje własne. W każdym razie poza D. binata, to reszta szybko.

Odnośnik do odpowiedzi

Cephalotus napisał:
Ale sam stworzyłeś pełne nasiona D. filiformis x intermedia, czy tak mechanicznie wrzuciłeś na listę, bo ta hybryda nie jest płodna i nie będziesz miał z niej nasion.

mam zamiar zrobic male zakupy u uzytkownika owadożer a takie nasionka pojawiaja sie w jego ofercie :D

Odnośnik do odpowiedzi

Cephalotus napisał:

Drosera binata myślę, że pół roku do roku

Drosera nidiformis - 2-4 mies.

Drosera aliciae jak wyżej

Drosera capensis 'all red' jak wyżej

Drosera capensis 'albino' jak wyżej

Drosera oblanceolata dowiem się jak moje zakwitną, ale sądzę, że jak wyżej, poniżej pół roku

Drosera capensis 'Broad Leaf' jak reszta

Drosera coccicaulis klon 2 jak reszta

Chyba, że ktoś potrafi napisać dokładne obserwacje własne. W każdym razie poza D. binata, to reszta szybko.

Nie jestem tak doświadczonym hodowcą jak Ty, ale te 2-4 miesiące chyba troszkę przesadziłeś (chyba że inaczej interpretujemy dorosłość). Ja bym przyjął co najmniej około roku.

Odnośnik do odpowiedzi

Przy zapewnieniu optymalnych warunków (światło, temperatura, woda) wymienione gatunki, tak jak pisał Krzysiek, będą kwitły. Dwa miesiące raczej za mało ale 4-5 miesięcy (jeśli zostaną teraz wysiane) to bardzo realny czas na dorosłość i kwitnienie w/w roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Romku, czy ja wiem, czy 2 mies mało... Wysiałem kilka gatunków ostatnio, z których D. spatulata już kwitła pod koniec stycznia. Siałem listopadzie. Faktycznie jest to więcej jak dwa miesiące, ale nie zapominajmy, że nie było słońca. W tym momencie, te szybciej rosnące gatunki, to może i po tych 8-9 tyg. zakwitną. Ale poprawię się i napiszę bezpieczniej. :) Poza D. binata, pozostałe gatunki powinny zakwitnąć przed pół roku. :) Lepiej? :D

Odnośnik do odpowiedzi

Cephalotus napisał:
Romku, czy ja wiem, czy 2 mies mało... Wysiałem kilka gatunków ostatnio, z których D. spatulata już kwitła pod koniec stycznia. Siałem listopadzie. Faktycznie jest to więcej jak dwa miesiące, ale nie zapominajmy, że nie było słońca. W tym momencie, te szybciej rosnące gatunki, to może i po tych 8-9 tyg. zakwitną. Ale poprawię się i napiszę bezpieczniej. :) Poza D. binata, pozostałe gatunki powinny zakwitnąć przed pół roku. :) Lepiej? :D

Ja tam mówię o roślinach rosnących u zwykłego zjadacza chleba nie u czarodzieja ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Cephalotus napisał:

Cephalotus to znaczy że jak już się zrobią z nasiona to z nich nie wyrośnie czy jak ? :P

Bo trochę tego nie rozumiem :)

Pozdrawiam

Edytowane przez owadożer
Odnośnik do odpowiedzi

owadożer napisał:

Cephalotus to znaczy że jak już się zrobią z nasiona to z nich nie wyrośnie czy jak ? :P

Bo trochę tego nie rozumieM :)

Pozdrawiam

Czytam i czytam to jedno zdanie i muszę przyznać, że to chyba ja nie rozumiem... Ta hybryda jest bezpłodna. Cokolwiek z niej wypadnie, jest martwe, nie skiełkuje. Natomiast można stworzyć taką hybrydę, jak to już ktoś kiedyś zrobił. Zapylił D. filiformis pyłkiem D. inermedia (albo tam na odwrót, nie wiem...) i uzyskał z tego nasiona mieszańca, którego potem skiełkował.

Takim samym niepłodnym mieszańcem, do tego naturalnym i rodzimym jest np. D. x obovata. Jako potomek D. anglica i D. rotundifolia. Jedyny sposób rozmnażania tego mieszańca to sadzonki liściowe, ewentualnie jak roślina sama się podzieli (co się zdarza rzadko). To, że w naturze akurat jest jej trochę wynika, że jak ma się kilkuset osobnikową (żeby nie napisać, że więcej) populację obu gatunków rosnących czasem razem, to i się zapylają krzyżowo, produkując w kółko tego mieszańca.

Jak teraz nie zrozumiałeś, to Cię zatłukeł. Comprende? ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.