Marrom Napisano 9 Marca 2012 Share Napisano 9 Marca 2012 http://www.cpitalia.net/wiki/index.php?tit...semi_di_Dionaea Bardzo ciekawa "mokra" metoda kiełkowania nasion muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian311996 Napisano 17 Marca 2012 Share Napisano 17 Marca 2012 a ile tej wody tak mniej więcej trzeba wlać?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 18 Marca 2012 Share Napisano 18 Marca 2012 Bardzo mi się to podoba ! Może ktoś już próbował to robić z forum ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 18 Marca 2012 Autor Share Napisano 18 Marca 2012 Jeszcze nie ale będzie taki test Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian311996 Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 ja próbuję tego sposobu;) od tygodnia moje nasionka są w wodzie i już widać że wypuszczają małe korzonki jak na razie;) polecam, tą metodę jest na prawdę dobra;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian311996 Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 a czy nasiona capensisa też by tak wykiełkowały?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 (edytowane) Pewnie tak, nasionko to nasionko... W jakich warunkach trzymasz "tę wodę"? Edytowane 24 Marca 2012 przez sikorbs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 24 Marca 2012 Autor Share Napisano 24 Marca 2012 ja próbuję tego sposobu;) od tygodnia moje nasionka są w wodzie i już widać że wypuszczają małe korzonki jak na razie;) polecam, tą metodę jest na prawdę dobra;) Poprosimy o zdjęcia i pełniejszy opis jak tylko pojawi się coś "zielonego" Nasiona były stratyfikowane? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 Ta woda musi mieć jakąś określoną temperaturę, czy coś? Chyba wypróbuję ten sposób z D. capensis 'Albino'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 24 Marca 2012 Autor Share Napisano 24 Marca 2012 Temperatura pokojowa. Sugeruję destylowaną lub demineralizowaną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian311996 Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 (edytowane) woda jest z osmozy;) trzymam ją w pudełeczku z nakryciem z folii;) trzymam je w szklarni własnego pomysłu;) temperatura jest tam równa 25 stopni na dzień dzisiejszy nasionka wypuściły małe korzonki: nasiona nie były stratyfikowane Edytowane 24 Marca 2012 przez krystian311996 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 Chyba wypróbuję ten sposób. Wykorzystam grzałkę, która prawie wcale nie grzeje (zawsze to już coś...). Co do wody, wiem, że przecież nie z kranu. Dzięki Choc zastanowię się jeszcze nad tym, bo nie będę miał gdzie umieścić kiełek, nie chcę mieszać Typical'a z Albino. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 Świetne Jak tokaiensis wyprodukuje nasionka, to biorę się za to... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 Ja tak próbuje z nasionami rosiczki D.capensis .. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 A mnie ciekawi czy taka metoda rozmnażania dała by efekt ukorzenienia przy podziale pędu kwiatowego? Mam zamiar ściąć kilka pędów kwiatowych mających około 5cm i w całości do pudełeczka wyłożonego ligniną , zalać wodą destylką i przykryć folia, i na parapet ciekawe czy coś z tego urośnie czy może ktoś próbował, tylko czy nie zgnije? jak długo trzeba czekać na pierwsze korzonki przy dobrym nasłonecznieniu i temperaturze 22C Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi