Skocz do zawartości

Kiełkowanie nasion muchołówki w wodzie

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 34
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

ja próbuję tego sposobu;) od tygodnia moje nasionka są w wodzie i już widać że wypuszczają małe korzonki jak na razie;) polecam, tą metodę jest na prawdę dobra;)

Poprosimy o zdjęcia i pełniejszy opis jak tylko pojawi się coś "zielonego" :) Nasiona były stratyfikowane?

Odnośnik do odpowiedzi

woda jest z osmozy;) trzymam ją w pudełeczku z nakryciem z folii;)

post-5918-1332605584_thumb.jpg

post-5918-1332605601_thumb.jpg

trzymam je w szklarni własnego pomysłu;) temperatura jest tam równa 25 stopni

post-5918-1332605675_thumb.jpg

na dzień dzisiejszy nasionka wypuściły małe korzonki:

post-5918-1332605717_thumb.jpg

nasiona nie były stratyfikowane

Edytowane przez krystian311996
Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wypróbuję ten sposób. Wykorzystam grzałkę, która prawie wcale nie grzeje (zawsze to już coś...). Co do wody, wiem, że przecież nie z kranu.

Dzięki :) Choc zastanowię się jeszcze nad tym, bo nie będę miał gdzie umieścić kiełek, nie chcę mieszać Typical'a z Albino.

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie ciekawi czy taka metoda rozmnażania dała by efekt ukorzenienia przy podziale pędu kwiatowego?

Mam zamiar ściąć kilka pędów kwiatowych mających około 5cm i w całości do pudełeczka wyłożonego ligniną , zalać wodą destylką i przykryć folia, i na parapet ciekawe czy coś z tego urośnie

czy może ktoś próbował, tylko czy nie zgnije?

jak długo trzeba czekać na pierwsze korzonki przy dobrym nasłonecznieniu i temperaturze 22C

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.