Skocz do zawartości

Energooszczędne żarówki

piotr1990

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem tu nie jeden temat o dobrym oświetleniu dla roślin. Jednak nie znalazłem tego co mnie interesuje a mianowicie jakie oświetlenie było by najlepsze pod względem ekonomicznym? Chciałbym kupić jedną lub dwie żarówki zintegrowane (o ile to będą świetlówki) z przeznaczeniem do rosiczek ale i na początek doświetlania kultur in vitro. Zaznaczam że chodzi mi o jak najbardziej energooszczędne rozwiązanie.

Odnośnik do odpowiedzi

zwykłe żarówki przetwarzają tylko 5% energii na światło

świetlówki kompaktowe zintegrowane zmieniają w światło około 25% energii

świetlówki liniowe przetwarzają na światło około 35% energii, T5- nawet trochę więcej

wysokoprężne lampy sodowe przetwarzają na światło 30%

-ogólnie im droższe źródło światła tym jego skuteczność lepsza

...takie inf też są na forum

Edytowane przez pepton
Odnośnik do odpowiedzi

Dobra jakość światła za stosunkowo niską cenę dla małej hodowli -> świetlówki T5 od 18W w górę (większe są wydajniejsze).

Jeśli mają to być świetlówki kompaktowe to jakiekolwiek, choć lepiej inwestować w znane firmy (parametry powinny być lepsze jeśli chodzi o światło i ich żywotność).

Osobiście polecam źródła darmowe i naturalne -> słońce :)

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale potrzebuję coś do doświetlania kultur in vitro a tego nie mogę wystawić na słońce. A potem używać do roślin które potrzebują dużo światła a tu gdzie mieszkam to nie ma go za wiele.

Jakie firmy są dobre w tym temacie? Lepiej kupić jedną czy dwie?

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

http://www.greensea-hydroponics.co.uk/shop...ent_Lights.html

Co sądzicie o tym? Mam zamiar kupić ten najmniejszy zestaw. Co o nim myślicie? Lecz nie rozumiem jeszcze jak to jest z poborem mocy w nim tu chodzi że pobiera w sumie 48W czy 2x48W??

Normalnie go można podłączyć do gniazdka?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.