piotr1990 Napisano 10 Marca 2012 Share Napisano 10 Marca 2012 Znalazłem tu nie jeden temat o dobrym oświetleniu dla roślin. Jednak nie znalazłem tego co mnie interesuje a mianowicie jakie oświetlenie było by najlepsze pod względem ekonomicznym? Chciałbym kupić jedną lub dwie żarówki zintegrowane (o ile to będą świetlówki) z przeznaczeniem do rosiczek ale i na początek doświetlania kultur in vitro. Zaznaczam że chodzi mi o jak najbardziej energooszczędne rozwiązanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 11 Marca 2012 Share Napisano 11 Marca 2012 (edytowane) zwykłe żarówki przetwarzają tylko 5% energii na światło świetlówki kompaktowe zintegrowane zmieniają w światło około 25% energii świetlówki liniowe przetwarzają na światło około 35% energii, T5- nawet trochę więcej wysokoprężne lampy sodowe przetwarzają na światło 30% -ogólnie im droższe źródło światła tym jego skuteczność lepsza ...takie inf też są na forum Edytowane 11 Marca 2012 przez pepton Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 11 Marca 2012 Share Napisano 11 Marca 2012 Dobra jakość światła za stosunkowo niską cenę dla małej hodowli -> świetlówki T5 od 18W w górę (większe są wydajniejsze). Jeśli mają to być świetlówki kompaktowe to jakiekolwiek, choć lepiej inwestować w znane firmy (parametry powinny być lepsze jeśli chodzi o światło i ich żywotność). Osobiście polecam źródła darmowe i naturalne -> słońce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 11 Marca 2012 Autor Share Napisano 11 Marca 2012 No tak ale potrzebuję coś do doświetlania kultur in vitro a tego nie mogę wystawić na słońce. A potem używać do roślin które potrzebują dużo światła a tu gdzie mieszkam to nie ma go za wiele. Jakie firmy są dobre w tym temacie? Lepiej kupić jedną czy dwie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 11 Marca 2012 Share Napisano 11 Marca 2012 Podaj jaką powierzchnię chcesz oświetlać i jakie gatunki (poza in vitro). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 11 Marca 2012 Autor Share Napisano 11 Marca 2012 rosiczki, muchołówki i może prostrze dzbaneczniki jak x ventara. A powierzchnie to trudno mi określić XD poprostu półkę ;P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 25 Marca 2012 Autor Share Napisano 25 Marca 2012 http://www.greensea-hydroponics.co.uk/shop...ent_Lights.html Co sądzicie o tym? Mam zamiar kupić ten najmniejszy zestaw. Co o nim myślicie? Lecz nie rozumiem jeszcze jak to jest z poborem mocy w nim tu chodzi że pobiera w sumie 48W czy 2x48W?? Normalnie go można podłączyć do gniazdka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Są tam dwie świetlówki które razem pobierają 48W. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 25 Marca 2012 Autor Share Napisano 25 Marca 2012 Fajnie a co sądzisz o nich? Nie jest to jakiś badziew? Nie mam zbyt doświadczenia z świetlówkami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Osobiście nie wiem bo takowych nie używam. Jednak mogę Ci polecić http://www.swelluk.com/aquarium/fish-tank-...nits-27622.html .Ja używam 2x28W Nature and Colour light. Ale ja do tego mam akwarium, nie wydaje mi się że można to zawiesić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 25 Marca 2012 Autor Share Napisano 25 Marca 2012 No a w tym moim linku świetlówki to normalnie się podłącza do prądu czy trzeba jakieś dodatkowe urządzenia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Normalnie się podłącza do prądu. Od razu mają kabelek itp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 25 Marca 2012 Autor Share Napisano 25 Marca 2012 obie żarówki mają po 6500K?? Nie wiem czy powinny być te same czy najlepiej 2 o różnych barwach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Ja używam Nature i Colour. Nawet nie wiem ile K mają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi