PAWELzPOLSKI Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 (edytowane) Witam. Jakiś czas temu zaobserwowałem dziwne robaczki w podłożu. Normalnie są nie widoczne, ale gdy go podlewam to podnoszą się wraz z poziomem wody. Są małe, podłużne (jak ziemiórki), białoprzezroczyste i mają mniej niż 1mm (może nawet mniej niż 0.5mm). Chyba zbytnio nie szkodzą roślince bo są tam już z 2-3 miesiące. Fakt, dzbanki lekko podupadły, ale to chyba normalne bo trzymam na parapecie i nie doświetlam a dni były krótkie, jak to w zimę bywa . Może też dzięki temu, że regularnie przelewam roślinkę, żeby robaczki wyleciały razem z wodą. Ktoś wie może co to za robaczki, czy powinienem z nimi walczyć czy sobie darować? Edytowane 12 Marca 2012 przez PAWELzPOLSKI Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Larwy ziemiórek to przezroczyste, małe glisty długości kilku milimetrów, a osobniki dorosłe to muszki. To co opisujesz, małe, dreptające po podłożu i pływające z wodą to zapewne skoczogonki i są one niegroźne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWELzPOLSKI Napisano 12 Marca 2012 Autor Share Napisano 12 Marca 2012 poszukałem na necie zdjęcia i rzeczywiście to może być to. Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 a może warto było by przesadzić tym bardziej że na tą czynność w tej chwili najlepsza pora Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWELzPOLSKI Napisano 15 Marca 2012 Autor Share Napisano 15 Marca 2012 raczej tak zrobię. ale mam parę pytań nie związanych z tematem robaków, dlatego założyłem nowy temat: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...mp;#entry990910 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi