Skocz do zawartości

Nowy nabytek

KediK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj przyszłą do mnie sadzonka Red Dragona.

Chcę zapytać kiedy mniej-więcej będą jej rosły pułapki i kiedy najlepiej ją przesadzić do większej doniczki?

No i jeszcze coś, przy transporcie straciła jeden z liści, spróbować go włożyć do ziemi czy już po nim? Jest jeszcze zielony, roślinie raczej nic nie będzie z tego powodu?

post-5546-1331711736_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wygląda na Red dragona. Liść możesz wsadzić, może się ukorzeni. Przesadzisz jak roślina będzie miała ciasno, będziesz widział kiedy, a pułapki, to zależy od warunków, muchołówka dużych ilości słońca teraz potrzebuje.

pozdr

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie wygląda na osłabioną muchołówkę po zimowaniu.

Red Dragon podobno się nie wybarwia i cały czas jest czerwony- w obiegu jest mnóstwo mieszańców i trudno o oryginał.

Sam też mam takową z nazwy ale co to jest po sprzecznych opiniach do tej pory nie wiem.

Dużo światła teraz potrzebuje a liściem się nie przejmuj - nowy lada chwila wyrośnie jak się przyjmie roślinka.

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie żadnej wody mineralnej!

Destylowana lub deszczówka.

Muchołówka potrzebuje wody UBOGIEJ w składniki mineralne bo rośnie w skąpym podłożu a dodatkowe składniki ciągnie ze złapanych owadów.

Podlewaj przez podsiąkanie tak żeby torf był lekko wilgotny w dotyku.

Edytowane przez Redgreen
Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie rośliny owadożerne podlewamy wodą destylowaną (bez żadnych domieszek)

większość roślin podlewamy przez podsiąkanie

Sadzimy w torf sphagmowy(nie żaden ogrodniczy) można zmieszać z drobnym żwirkiem i perlitem

Odnośnik do odpowiedzi

Sadzimy w torf sphagmowy(nie żaden ogrodniczy) można zmieszać z drobnym żwirkiem i perlitem

Tutaj muszę uściślić. Torf sphagnum nazywany jest również popularnie torfem ogrodniczym. Ważne jest aby był to torf ogrodniczy kwaśny o pH w granicach 3-4.5. Niestety firma firmie nierówna dlatego przed zakupem warto zasięgnąć opinii czy dana firma jest polecana w naszym środowisku.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.