Gekon Napisano 14 Marca 2012 Share Napisano 14 Marca 2012 Witajcie Poniewaz hobby zaczyna mi sie powoli rozrastac, rozmyslam nad zalozeniem terrarium dla rosiczek zimnolubnych (D. Platypoda, D. erythrorhiza itp.). Dlatego chce sie Was zapytac czy znacie jakies rozwiazanie aby ochlodzic terrarium do 15-20 stopni. Na CPUK widzialem jak ktos wykorzystal lodówke do tego celu ale jak dla mnie to duuzo zachodu.... P.S Przepraszam za brak polskich slów ale korzystam z ang. windowsa. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rapheel11 Napisano 14 Marca 2012 Share Napisano 14 Marca 2012 Myślę,że zamrożona butelka dałaby sobie radę,sam używam jej do schładzania terra górskiego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 14 Marca 2012 Share Napisano 14 Marca 2012 Zadna lodowka do tkaich spadkow nie jest potrzebna. Wygospodaruj sobie miejsce w nowym terra zeby wstawic tam zamrozona butelke i tyle.. Oczywiscie chlodzenie w nocy tak ? Bo w dzien na sloncu to logiczne ze nie ma to sensu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 14 Marca 2012 Share Napisano 14 Marca 2012 ja też na butli ciągnę - miało to być rozwiązanie przejściowe, ale jeśli jesteś cały czas w domu (albo ktoś kto może za ciebie schłodzić butle to jest ok) http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...c=13545&hl= Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 14 Marca 2012 Autor Share Napisano 14 Marca 2012 Rzeczywiście rozwiązanie banalne i aż ciszy swoją prostotą ale na prawdę daje ona takie efekty że np. z 25 do 15 obniży temperaturę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rapheel11 Napisano 14 Marca 2012 Share Napisano 14 Marca 2012 (edytowane) No mi raz dzięki zamrożonej butelce temp. spadła do 12C,ale kiedy pod parapetem włączył się grzejnik to nie było już tak wesoło Ale podkreślam,terra stoi na parapecie i możliwe,że trochę z niego wieje, dlatego jest niska temperatura,ale jeżeli chcesz mieć pewność,że temp.spadnie Tobie do 15 lub 10C to włóż kilka zamrożonych butelek Edytowane 14 Marca 2012 przez rapheel11 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 14 Marca 2012 Autor Share Napisano 14 Marca 2012 Dobra zabaczymy czy sie sprawdzi ten sposób u mnie Jak na razie dzięki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi