PAWELzPOLSKI Napisano 14 Marca 2012 Share Napisano 14 Marca 2012 (edytowane) witam. właśnie zakupiłem nasiona wielu rosiczek: capensis Albino - capensis Typical - capensis Narrow leaf capensis All red - spatulata pink flower - spatulata white flower - nidiformis- sp. South Africa x Tokaiensis sp. Ayan Tempui sp. botswana oblanceolata sapatulata 'Tamlin'- dielsiana indica pink flower aliciae i zastanawiam się, czy zrobić tak, że będę je doświetlał sylvania grolux (35cm 14w 6500k, barwa dominujaca- nieb. czerw.) i będą leżały na parapecie ( ta opcja mniej mi odopwiada ze względu na problem z zamontowaniem świetlowki nad parapetem), czy może lepiej dokupić [url="http://allegro.pl/philips-genie-18w-80w-e27-6500k-10-000h-i2189094115.html[/url] i zmonować mini terrarium z tego philipsa i swietlowki bez dostępu światła słonecznego. Problem w tym, że nie wiem, czy samo takie oświetlenie im wystarczy do życia roslinkom. Co Wy na ten temat sądzicie? edit: zapomnialem dopisac, ze parapet jest po stronie zachodniej, ale slonce bezposrednie nie dociera, gdyz inny blok je zaslania. Edytowane 14 Marca 2012 przez PAWELzPOLSKI Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 14 Marca 2012 Share Napisano 14 Marca 2012 Ja sadze tylko tyle. Lampka + swietlowka kompaktowa philips tornado daylight o jak najwiekszej mocy czyli okolo 30W. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWELzPOLSKI Napisano 14 Marca 2012 Autor Share Napisano 14 Marca 2012 Ja sadze tylko tyle. Lampka + swietlowka kompaktowa philips tornado daylight o jak najwiekszej mocy czyli okolo 30W. bez światła słonecznego? szybko rosna? duży % kiełkowania? pozniej je gdzieś przenosisz czy hodujesz tez przy takich samych warunkach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 14 Marca 2012 Share Napisano 14 Marca 2012 Normalnie postaw na parapecie jak najbardziej slonecznym... Jesli twierdzisz ze teraz dni sa za krotkie i jest za malo swiatla to doswietlaj. Latem nie jest to potrzebne.. Skad mam wiedziec jaki u Ciebie bedzie procent kielkowania ? Nasiona moga byc stare lub zle wyksztalcone i bedziesz mial np 10% przy swiezych nasionach itp mozesz miec 90% Zle przeprowadzisz stratyfikacje i znow spadnie procent kielkowania.. Wszystko sa to indywidualne sprawy. Dowiesz sie jak wysiejesz. Rosiczki rosna stosunkowo szybko.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWELzPOLSKI Napisano 14 Marca 2012 Autor Share Napisano 14 Marca 2012 pytalem raczej jak to jest u Ciebie ale ok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 14 Marca 2012 Share Napisano 14 Marca 2012 Dlateog odpowiedzialem ze to sprawa indywidualna. Wysiewalem rosiczki moze ze 2x bo jest to bez sensu tym bardziej nigdy nie liczylem ile nasion wysialem i ile wykielkowalo :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi