Skocz do zawartości

oświetlenie dla rosiczek

PAWELzPOLSKI

Rekomendowane odpowiedzi

witam. właśnie zakupiłem nasiona wielu rosiczek:

capensis Albino -

capensis Typical -

capensis Narrow leaf

capensis All red -

spatulata pink flower -

spatulata white flower -

nidiformis-

sp. South Africa

x Tokaiensis

sp. Ayan Tempui

sp. botswana

oblanceolata

sapatulata 'Tamlin'-

dielsiana

indica pink flower

aliciae

i zastanawiam się, czy zrobić tak, że będę je doświetlał sylvania grolux (35cm 14w 6500k, barwa dominujaca- nieb. czerw.) i będą leżały na parapecie ( ta opcja mniej mi odopwiada ze względu na problem z zamontowaniem świetlowki nad parapetem), czy może lepiej dokupić [url="http://allegro.pl/philips-genie-18w-80w-e27-6500k-10-000h-i2189094115.html[/url] i zmonować mini terrarium z tego philipsa i swietlowki bez dostępu światła słonecznego. Problem w tym, że nie wiem, czy samo takie oświetlenie im wystarczy do życia roslinkom. Co Wy na ten temat sądzicie?

edit:

zapomnialem dopisac, ze parapet jest po stronie zachodniej, ale slonce bezposrednie nie dociera, gdyz inny blok je zaslania.

Edytowane przez PAWELzPOLSKI
Odnośnik do odpowiedzi

Ja sadze tylko tyle. Lampka + swietlowka kompaktowa philips tornado daylight o jak najwiekszej mocy czyli okolo 30W.

bez światła słonecznego? szybko rosna? duży % kiełkowania? pozniej je gdzieś przenosisz czy hodujesz tez przy takich samych warunkach?

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie postaw na parapecie jak najbardziej slonecznym... Jesli twierdzisz ze teraz dni sa za krotkie i jest za malo swiatla to doswietlaj. Latem nie jest to potrzebne.. Skad mam wiedziec jaki u Ciebie bedzie procent kielkowania ? Nasiona moga byc stare lub zle wyksztalcone i bedziesz mial np 10% przy swiezych nasionach itp mozesz miec 90% Zle przeprowadzisz stratyfikacje i znow spadnie procent kielkowania.. Wszystko sa to indywidualne sprawy. Dowiesz sie jak wysiejesz. Rosiczki rosna stosunkowo szybko..

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.