urys Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Wiatm, Mam problem z moimi rosiczkami, ostatnio gdy je podlewałem zauważyłem małe maks. 5 mm białe, takie jasne na pół przezroczyste robaki. Staram sie je usuwać ale codziennie zauważam nowe. Nie wiecie może co to jest i jak je zlikwidować? Niestety nie mam zdjęc bo aparat w naprawie :[ PS. Przed chwilą zauważyłem, że jedna roślinka ma czarną końcówkę, wiecie może co może być tego powodem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Proszę zerknąć na ten temat: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...mp;#entry990907 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWELzPOLSKI Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 (edytowane) wątpie, żeby to było to samo. Masz pewnie ziemiórki, bo to co ja mam jest od nich z 10 razy mniejsze (0.5mm). wygląda to tak? jak tak to tutaj masz temat, który powinieneś przeczytać: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Choroby-I...niki-t2669.html Edytowane 15 Marca 2012 przez PAWELzPOLSKI Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urys Napisano 15 Marca 2012 Autor Share Napisano 15 Marca 2012 Dzięki, tak to jest to. Mam przesadzać? Moje roślinki maja nie więcej jak 2mm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWELzPOLSKI Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 ja bym zaryzykował i przesadzał z odrobina podłoża sprawdzając, czy nie zabrałem żadnej larwy. Po ataku mszycy ma moje terrarium kolo 2 lat temu prawie nic nie zostało, a z tego co uratowałem zrobiłem sadzonki liściowe. Pech chciał, że wtedy pojawiły się ziemiórki i wszystko zjadły, bo z nimi nie walczyłem. pozbądź się podłoża z larwami i walcz z muszkami bo inaczej sytuacja się powtórzy. Nie wiem, czy sposób z postawieniem obok podstawki w żółtym kolorze z wodą i płynem do naczyń pomoże ale zawsze warto spróbować (muszki ziemiórki mają się niby topić w tej wodzie, a płyn i żółty kolor ma je przyciągać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi