Skocz do zawartości

Przesadzanie

PAWELzPOLSKI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zacznę od umieszczenia zdjęć moich dzbanków. Przy okazji możecie zidentyfikować, choć będzie ciężko bo wszystkie dzbanki padły na zimę, a teraz rośnie pierwszy tej wiosny (nie liczę małych zielonych dzbanków). Pamiętam, że była to krzyżówka i możliwe jest to, że to (...???...) x ventricosa :). Jeśli to coś da to roślinkę kupiłem w gady-gady jakieś 2 lata temu w Krakowie. Właściciel twierdził, że wyhodowane z nasion (bo faktycznie były wtedy bardzo małe). Dałem za nie jakoś 15-20zł.

post-5910-1331816089_thumb.jpg

post-5910-1331816094_thumb.jpg

post-5910-1331816098_thumb.jpg

post-5910-1331816102_thumb.jpg

Mam zamiar je przesadzić ale:

1. Nie wiem czy pozostawiać ziemię, w której rosły i wkładać z nią do nowego podłoża.

2. Czy to przesadzanie może zaszkodzić małym dzbankom, które odbiły od korzeni (3 małe sztuki, jedna już trochę podrośnięta - patrz zdjęcia).

3. Czy w obecnej kondycji roślin większych (wiem, wiem... wyglądają słabo, ale nie doświetlałem ich w zimę, ale zaraz powinny odbić) przesadzanie nie jest za bardzo ryzykowne? Może powinienem zaczekać jeszcze z miesiąc/2miesiące?

4. korzenie się lekko odsłoniły tzn. podłoże się lekko wypłukało i nie wiem, czy dosypać braki przy przesadzaniu, czy pozostawić tak, jak jest, bo małe dzbanki odbiły właśnie z odsłoniętych korzeni.

5. Póki co chciałem zostawić wszystkie roślinki w jednej doniczce ( jest ich aż 7 - trzy większe widoczne bez problemu na zdjęciach, jeden średni ok. 5-7cm, i trzy małe do 5cm :) ) i nie wiem, czy to dobry pomysł. Z tego co czytałem, to małe roślinki odcięte od matki znacznie wolniej rosną, dlatego chciałem je jeszcze tam potrzymać. Co Wy o tym sądzicie?

Edytowane przez PAWELzPOLSKI
Odnośnik do odpowiedzi

Przesadziłbym wszystko do większej doniczki z luźniejszą mieszanką (torf/perlit, torf/keramzyt, dodatek kory, torfowca, gąbki, itp. Możesz po prostu wyjąć całość, lekko otrzepać z nadmiaru starej ziemi i bez zbytniego naruszania korzeni wsadzić w większą doniczkę. Małym roślinom to raczej nie zaszkodzi, to odrosty ze wspólnym systemem korzeniowym, a nie samodzielne roślinki. Zasypać podłożem możesz do poziomu tych młodych roślin.

Pora odpowiednia, dzień coraz dłuższy. Wystarczy że dasz im dużo dziennego światła. Moje dzbanki parapetowe też już wreszcie zaczynają po zimie dzbankować.

Nie musisz ich rozsadzać, nie zagłuszają się wzajemnie, a po odcięciu musiałbyś je osobno ukorzenić. Poza tym jak młode podrosną to zasłonią gołe badyle od starszych roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na roślinę dwu letnią nie wyglądają za dobrze

Przede wszystkim przesadź do świeżego podłoża i dostarcz dużo światła (tylko nie wystawiaj bezpośredni ma ostre słońce)

Podlewaj destylką od góry (nie przez podsiąkanie)

Przy słabszym słońcu możesz zraszać liście

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie wygląda za ładnie, bo w trakcie zimy nie miały zbyt dużo światła i stały na parapecie. Jak dla mnie normalka, w lecie powinny być piękne dzbanki. U nie wyglądają po zimie identycznie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim przesadź do świeżego podłoża i dostarcz dużo światła (tylko nie wystawiaj bezpośredni ma ostre słońce)

Podlewaj destylką od góry (nie przez podsiąkanie)

Przy słabszym słońcu możesz zraszać liście

kupiłem go, gdy była naprawdę mały i strasznie wolno rósł. podlewam destylką od góry, zraszam wieczorem, więc raczej dobrze mu się rośnie. Tak jak pisał roslina1991, przez zimę strasznie zmarniał ze względu na małą ilość słońca, ale idzie wiosna i dzbanek zacznie porządnie rosnąć :)

Dzięki za rady dotyczące przesadzania :)

Edytowane przez PAWELzPOLSKI
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.