Marrom Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Jeśli ktoś używał Bravo 500 sc do zwalczania szarej pleśni to może zachować sobie opakowanie na pamiatkę. Środek został wycofany ze sprzedaży Bravo stosowałem z powodzeniem zamiennie z Rovral i Topsin w czasie zimowania roślin (niestety szara pleśń to moje przekleństwo). Teldor u mnie nie zdał egzaminu. Zastanawiam się czym teraz uzupełnić ten zestaw. Pojawiło się sporo nowych środków ale na szarą pleśń nic sensownego nie widzę. To co znalazłem jest w formie granul/proszku (jak to dawkować?!). :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 (edytowane) Z popularnych środków z tego co widzę na stronach MRiRW zniknął też Talstar. A na pleśń... może Amistar? Edytowane 15 Marca 2012 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Co się dzieję że tyle tych środków jest wycofywanych ze sprzedaży? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Zapewne radosna twórczość unijnych urzędników w Brukseli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 16 Marca 2012 Autor Share Napisano 16 Marca 2012 Niestety ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 (edytowane) http://www.wodr.konskowola.pl/index.php?op...&Itemid=125 Edit: zrobiłem szybkie rozeznanie wśród znajomych, którzy handlują środkami ochrony roślin. Polecają Amistar Opti 480 SC. "Do ochrony roślin warzywnych przed chorobami przybył nam nowy, doskonały fungicyd o nazwie Amistar Opti 480 SC zawierające w swoim składzie 400g w litrze chlorotalonilu i 80 g w litrze azoksystrobiny. Praktycznie ujmując jest to połączenie dwóch substancji znajdujących się w dobrze nam znanym środkom Bravo 500 SC i Amistar 250 SC." Zachowana pisownia oryginalna . Źródło: http://www.ppr.pl/artykul-amistar-opti-480...-dzial-4020.php Osobiście cieszę się jeszcze resztką Bravo. Edytowane 16 Marca 2012 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Szkoda, bo u mnie Bravo radził sobie tam, gdzie Topsin wymiękał. Na szczęście została mi jeszcze duża butelka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Marrom jak nie wiesz czym zastąpić to polecam Score, używam go na zmianę z Topsinem i Gwarantem i jest od nich zdecydowanie skuteczniejszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 ja zastosowałem na zimujące kaptury jesienią Amistar i nic już naprzemiennie nie musiałem dawać - do tej pory zero pleśni, w zeszłym roku stosowałem topsin - tego dla odmiany nie polecam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 A nie podali powodu wycofania? Niedozwolona substancja czynna? :> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Podali. Nawet w tym temacie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Teraz patrzę, że Bravo 500 SC został wycofany, ale na rynku wciąż jest Gwarant 500 SC Oba środki są dokładnie na tej samej substancji czynnej (chlorotalonil). Zatem nie został wycofany ze względu na szkodliwość, a bardziej jest to działanie marketingowe. Zarówno Bravo jak i oba Amistary są markami Syngenta Limited. Zatem wycofali Bravo, a wprowadzili Amistar Opti, który też zawiera chlorotalonil z dodatkiem azoksystrobiny, zawartej w klasycznym Amistarze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 17 Marca 2012 Autor Share Napisano 17 Marca 2012 Rzeczywiście pozostaje nam Gwarant oraz Amistar Opti. Jednak kupić małe opakowanie tez nie jest łatwo. W znanych mi sklepach nie widzę w ofercie. W wolnej chwili pokopię w goglach. Amistar w moim przypadku, na moją populację pleśni działa słabo, podobnie jak teldor. Topsin u mnie daje radę. Stosowany naprzemiennie z Bravo i okresowo z Rovral dawał dobre efekty. Score - nie widzę w opisie aby działał na szarą pleśń ale z ciekawości sprawdzę w kolejnym zimowym sezonie. Dzięki śliczne za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 17 Marca 2012 Share Napisano 17 Marca 2012 Score używałem i dawał radę. Na pewno lepiej niż ten nieudany (przynajmniej u mnie) Topsin :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 17 Marca 2012 Share Napisano 17 Marca 2012 Ja używam praktycznie tylko klasyczny Amistar i mogę śmiało powiedzieć, że jest to środek w pełni zaspokajający podstawowe potrzeby pod względem tego typu chorób, w przeciwieństwie do dość słabego Topsinu. Niestety tak jest z wycofywaniem, słyszałem gdzieś, że zabierają się (albo już się zabrali) za wycofywanie Nomoltu, a tu już gorzej bo o dobrą alternatywę trudno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi