Skocz do zawartości

Bravo 500sc - wycofany.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli ktoś używał Bravo 500 sc do zwalczania szarej pleśni to może zachować sobie opakowanie na pamiatkę. Środek został wycofany ze sprzedaży :rip:

Bravo stosowałem z powodzeniem zamiennie z Rovral i Topsin w czasie zimowania roślin (niestety szara pleśń to moje przekleństwo). Teldor u mnie nie zdał egzaminu.

Zastanawiam się czym teraz uzupełnić ten zestaw. Pojawiło się sporo nowych środków ale na szarą pleśń nic sensownego nie widzę. To co znalazłem jest w formie granul/proszku (jak to dawkować?!). :/

Odnośnik do odpowiedzi

Z popularnych środków z tego co widzę na stronach MRiRW zniknął też Talstar.

A na pleśń... może Amistar?

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

http://www.wodr.konskowola.pl/index.php?op...&Itemid=125

Edit: zrobiłem szybkie rozeznanie wśród znajomych, którzy handlują środkami ochrony roślin. Polecają Amistar Opti 480 SC. "Do ochrony roślin warzywnych przed chorobami przybył nam nowy, doskonały fungicyd o nazwie Amistar Opti 480 SC zawierające w swoim składzie 400g w litrze chlorotalonilu i 80 g w litrze azoksystrobiny. Praktycznie ujmując jest to połączenie dwóch substancji znajdujących się w dobrze nam znanym środkom Bravo 500 SC i Amistar 250 SC." Zachowana pisownia oryginalna ;). Źródło: http://www.ppr.pl/artykul-amistar-opti-480...-dzial-4020.php Osobiście cieszę się jeszcze resztką Bravo. :)

Edytowane przez Kosa1984
Odnośnik do odpowiedzi

ja zastosowałem na zimujące kaptury jesienią Amistar i nic już naprzemiennie nie musiałem dawać - do tej pory zero pleśni, w zeszłym roku stosowałem topsin - tego dla odmiany nie polecam

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz patrzę, że Bravo 500 SC został wycofany, ale na rynku wciąż jest Gwarant 500 SC :) Oba środki są dokładnie na tej samej substancji czynnej (chlorotalonil). Zatem nie został wycofany ze względu na szkodliwość, a bardziej jest to działanie marketingowe. Zarówno Bravo jak i oba Amistary są markami Syngenta Limited. Zatem wycofali Bravo, a wprowadzili Amistar Opti, który też zawiera chlorotalonil z dodatkiem azoksystrobiny, zawartej w klasycznym Amistarze.

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście pozostaje nam Gwarant oraz Amistar Opti. Jednak kupić małe opakowanie tez nie jest łatwo. W znanych mi sklepach nie widzę w ofercie. W wolnej chwili pokopię w goglach.

Amistar w moim przypadku, na moją populację pleśni działa słabo, podobnie jak teldor. Topsin u mnie daje radę. Stosowany naprzemiennie z Bravo i okresowo z Rovral dawał dobre efekty.

Score - nie widzę w opisie aby działał na szarą pleśń ale z ciekawości sprawdzę w kolejnym zimowym sezonie.

Dzięki śliczne za pomoc :good2:

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam praktycznie tylko klasyczny Amistar i mogę śmiało powiedzieć, że jest to środek w pełni zaspokajający podstawowe potrzeby pod względem tego typu chorób, w przeciwieństwie do dość słabego Topsinu.

Niestety tak jest z wycofywaniem, słyszałem gdzieś, że zabierają się (albo już się zabrali) za wycofywanie Nomoltu, a tu już gorzej bo o dobrą alternatywę trudno.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.