Skocz do zawartości

nasionka i szara pleśń.

PAWELzPOLSKI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Potrzebuję szybkiej porady. Na torfie, na którym wysiałem nasiona rosiczek najprawdopodobniej pojawia się szara pleśń. Jest jej póki co bardzo mało, ale widać, że torf z wierzchu zrobił się troszkę jaśniejszy, a w kątach doniczek porobiły się małe, szare "włoski". Czy jak potraktuję ją jakimś środkiem typu topsin, to czy są szansę na to, że nasiona przetrwają (posiałem 15 marca), czy z góry skazany jestem na porażkę?

Edytowane przez PAWELzPOLSKI
Odnośnik do odpowiedzi

Z racji braku czasu nie poszukam tematu o podobnej tematyce, ale gwarantuję, że są na forum i widzę, że nie koniecznie chciało się poszukać. Co nie powinienem zrobić, to udzielić odpowiedzi, ale skoro nie odeślę do tematu to dam odpowiedź.

1. Można zastosować fungicyd np. Topsin

2. Można wyrzucić na słońce, które cudownie wykończy pleśń z czasem.

3. Najlepiej połączyć obie metody.

Proszę najpierw szukać odpowiedzi na swoje problemu, bo chyba zacznę takowe tematy zamykać.

Topsin to nie kwas, ani nie herbicyd, skoro poleca się go stosować do roślin owadożernych, to dlaczego z jego powodu miałyby nie kiełkować nasiona?

Odnośnik do odpowiedzi

Szukałem długo tematu, ale go nie znalazłem, więc myślałem, że związanego z posianymi nasionami jeszcze nikt nie zakładał. Po twojej uwadze przeszukałem jeszcze raz i trafiłem na podobny temat, ale trzeba było się długo, długo naszukać (zamknąłem zakładkę i nie mam jak dodać linku bo nie chce mi się jeszcze raz szukać :P ). Doniczki z nasionami potraktowałem już topsinem. Mam nadzieję, że nasiona wykiełkują jak gdyby nigdy nic się nie stało.

Odnośnik do odpowiedzi

Problem znowu powraca. 18.03 potraktowałem Topsinem torf, ka którym wysiałem nasionka. Spokój był tylko 19.03. od wtorku znowu szara pleśń znowu zaczęła się pojawiać w postaci drobych "pajęczyn" na wierzchu. Dawka Topsina była ok (0,2ml na 200ml wody), więc nie wiem, dlaczego tak szybko wszystko powróciło. Dodam, że torf mam nowy - Kronentorf firmy Kronen (3-5ph). Doniczki są malutkie -4x4cm i ok. 5cm wysokości (taka cały zestaw do wysiewu około 100 doniczek). Woda destylka sięga około 1-1,5cm. Parapet wschodnio-południowy, ale drzewa zasłaniają bezpośrednie słońce dlatego doświetlam za pomocą sylvana grolux i zwykłą żarówką osram 42w (clasic light). Osrama trzymam wyżej bo daje trochę ciepła i nie chcę, żeby przegrzewała nasionka/torf/siewki(gdy już się pojawią). Nie mam zielonego pojęcia czemu ta pleśń powraca! Pokój wietrzę dość często więc jest cyrkulacja powietrza. Obok rośnie dzbanecznik i mimoza i na nich nie ma pleśni. Ba! nawet nawet w niektórych doniczkach z posianymi nasionami nie ma pleśni. Tu jest a tam jej nie ma tzn. nie ma żadnego systemu bo pleśń pojawia się w środkowych doniczkach jak i w tych po brzegach, a inne pomiędzy nimi są bez pleśni. Nie wiem co mam robić, bo z jednej strony nadużywanie Topsinu może skończyć się tragicznie dla nasion z których może nic nie wyrosnąć, a pleśń wywoła to samo. Póki co nie ma jej zbyt wiele, ale wole zapytać teraz niż czekać i zobaczyć co się wydarzy, bo lepiej dmuchać na zimne.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.