Skocz do zawartości

Bulwa pękła przy przesadzaniu

krystian311996

Rekomendowane odpowiedzi

witam;)

posiadam muchołówkę i chciałem rozmnożyć ją przez podział;) więc czy mam problem jak niechcący rozłamałem bulwę przy odrywaniu liścia ?? nie pękła cała ale było słychać jak pęka;( czy nie zaszkodzi jej to??

post-5918-1332162373_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Artistide napisał:
Ty chyba do końca nie wiesz, na czym polega rozmnażanie przez podział... Polega na tym, że roślina się dzieli na kilka roślin. Tzn. obok niej wyrastają inne. Więc nie wiem, dlaczego Ty odrywałeś liścia...

Metoda poprzez oderwanie części rośliny jest jedną z metod rozmnażania muchołówek, z tym że powinno się urwać całość (tzn. pułapkę ogonek liściowy i część bulwy) i włożyć do torfu, tutaj to się nie udało. Nie sądzę żeby to w jakimś większym stopniu zaszkodziło roślinie. Czym innym jest ręczne rozdzielenie, podzielonych już bulw po zimowaniu.

edit: literówka

Edytowane przez roslina1991
Odnośnik do odpowiedzi

wiem że można rozmnażać muchołówkę przez podział co próbowałem zrobić i podczas urywania liścia uszkodziłem bulwę ;) wiec tylko spytałem się czy nie zaszkodzi to roślinie;)

Edytowane przez Marrom
Zbędne komentarze.
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.