krystian311996 Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 witam;) posiadam muchołówkę i chciałem rozmnożyć ją przez podział więc czy mam problem jak niechcący rozłamałem bulwę przy odrywaniu liścia ?? nie pękła cała ale było słychać jak pęka;( czy nie zaszkodzi jej to?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 Ty chyba do końca nie wiesz, na czym polega rozmnażanie przez podział... Polega na tym, że roślina się dzieli na kilka roślin. Tzn. obok niej wyrastają inne. Więc nie wiem, dlaczego Ty odrywałeś liścia... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) Artistide napisał: Ty chyba do końca nie wiesz, na czym polega rozmnażanie przez podział... Polega na tym, że roślina się dzieli na kilka roślin. Tzn. obok niej wyrastają inne. Więc nie wiem, dlaczego Ty odrywałeś liścia... Metoda poprzez oderwanie części rośliny jest jedną z metod rozmnażania muchołówek, z tym że powinno się urwać całość (tzn. pułapkę ogonek liściowy i część bulwy) i włożyć do torfu, tutaj to się nie udało. Nie sądzę żeby to w jakimś większym stopniu zaszkodziło roślinie. Czym innym jest ręczne rozdzielenie, podzielonych już bulw po zimowaniu. edit: literówka Edytowane 19 Marca 2012 przez roslina1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) Co nie zmienia faktu, że nie jest to rozmnażanie przez podział. Edytowane 19 Marca 2012 przez Marrom Zbędne komentarze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian311996 Napisano 19 Marca 2012 Autor Share Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) wiem że można rozmnażać muchołówkę przez podział co próbowałem zrobić i podczas urywania liścia uszkodziłem bulwę wiec tylko spytałem się czy nie zaszkodzi to roślinie;) Edytowane 19 Marca 2012 przez Marrom Zbędne komentarze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 Nic jej nie będzie. Możliwe, że ten uraz zainicjuje wytworzenie drugiej, młodej pseudobulwy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 Co trzeba zostało wyjaśnione - zamykam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi