Noform Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 Witam bardzo podoba mi sie ten dzbanek ale wiem że to góral ale nie wiem jakie spadki a i czy on musi być w terra ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 http://www.flytrap.pl/bazy/nepenthes/nepen...lochioides.html Tylko do terra. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noform Napisano 19 Marca 2012 Autor Share Napisano 19 Marca 2012 Aż takie spadki muszą być ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 Spadki, może nie muszą być duże ale temperatura w miarę niska od 15C w dół, przynajmniej u mnie wtedy dzbankuje, choc czekałem na to 1,5 roku, aa i ważne też jest mocne światło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noform Napisano 19 Marca 2012 Autor Share Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) Oświetlenie to nie problem ogrzewanie też gorzej spadki takie coś może być ??http://imageshack.us/photo/my-images/267/lodowka.png/ Edytowane 19 Marca 2012 przez Noform Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 Ten dzbanecznik zdecydowanie nie lubi ciepła, jesli nie zapewnisz mu temperatury od 16C w dol to nie masz co marzyć o nim Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noform Napisano 19 Marca 2012 Autor Share Napisano 19 Marca 2012 A jak jest z Nepenthes spectabilis i Nepenthes argentii i zpadkami terrarium jakieś znajde a reszta to nie wiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 wszystkie dzbaneczniki lubia wysoka wilgotnosc powietrza i dużo światła. najlepiej zaczac od tych dajacych sobie rade w gorszych warunkach. dzbaneczniki typu ventrata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noform Napisano 19 Marca 2012 Autor Share Napisano 19 Marca 2012 Wilgotność to nie problem tak samo światło dzbanki miałem ale to inna historia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) Jak nie wiesz, to się za takie wymagające górale nie bierz. Najpierw skombinuj terrarium z odpowiednimi warunkami, a potem szukaj roślin. U Ciebie póki co widzę podejście "jakoś to będzie, ważne że fajna roślina". http://www.flytrap.pl/bazy/nepenthes Ogniwem Peltiera schłodzisz co najwyżej bardzo małe terrarium, dodatkowo obłożone styropianem Edytowane 19 Marca 2012 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noform Napisano 19 Marca 2012 Autor Share Napisano 19 Marca 2012 Na razie mam 2 puste terraria 1 30x30x30 a 2 45x45x45 3 kable grzewcze 2 termostaty pełno mchu ,korzenie , korę dębu korkowego i system zraszania i belkę na oświetlenie i pełno włączników czasowych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 Z tym nic nie zdziałasz, niestety, prześledź dobrze terraria doswiadczonych hodowców, popatrz na swoje i zorientuj się czego Ci brakuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noform Napisano 19 Marca 2012 Autor Share Napisano 19 Marca 2012 Na razie najlepszym kandydatem będzie http://www.flytrap.pl/bazy/nepenthes/nepenthes_vogelii.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 N. vogelii na pewno jest zaliczany do mniej wymagających górali czy dzbaneczników pośrednich. Jest spora grupa gatunków, którym wystarcza w dzień ok. 25 stopni i nocne spadki do 17-19 stopni. Takie warunki dużo łatwiej uzyskać. Nie wiem tylko, czemu tak się upierasz przy góralach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noform Napisano 19 Marca 2012 Autor Share Napisano 19 Marca 2012 Naj bardziej mi sie podobają , a i do "trudniejszych dzbanków " posprzątam w piwnicy tam jest ok 15 stopni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi