Bartnik Napisano 13 Kwietnia 2013 Share Napisano 13 Kwietnia 2013 Jak wyżej pełno śmieci i gałęzi nie polecam go. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 13 Kwietnia 2013 Share Napisano 13 Kwietnia 2013 Zamiast Hollasa polecam Athenę. Kupiłem ją w obi pod koniec tamtego roku, jest dobrej konsystencji i pleśnieje sporadycznie, ale jak już to z mojej winy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 14 Kwietnia 2013 Share Napisano 14 Kwietnia 2013 Dzięki za pomoc Mam jeszcze jedno pytanie. Wie ktoś gdzie można kupić Athenę przez internet? Wczoraj spędziłem 2h na szukaniu ale niczego nie znalazłem... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 14 Kwietnia 2013 Share Napisano 14 Kwietnia 2013 http://www.leroymerlin.pl/uslugi/zamowieni...lefon,mu55.html http://www.leroymerlin.pl/uprawa-roslin/po...39316,l385.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 (edytowane) Dziś zakupiłem w Castoramie torf AB firmy HOLLAS pH 3,5-4,5 10 zł za 80 L. Torf jak mi się zdaje jest dobrej jakości lepszy niż z 2012, wtedy był zbrylony, zdarzało się pleśnienie. Teraz odczuwalnie świeży, niezbrylony (pulchny) średnio włóknisty kolor ciemnobrązowy: Jak go przetestuje na roślinach to jeszcze coś o nim napisze. Przy sadzeniu: bardzo czysty ładny torf. Mało śmieci typu gałązki czy korzenie. Dużo włókien. Edytowane 9 Maja 2013 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachoo147 Napisano 9 Czerwca 2013 Share Napisano 9 Czerwca 2013 Witam, Mam pytanie odnośnie torfu... Mianowicie, czy TORF Kwaśny Wysokowartościowy, bogaty w próchnicę. Torf bez dodatków, pH (H2O) 3,5 - 4,5 firmy Athena, nadaje się do wysiewu rosiczek? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 11 Czerwca 2013 Share Napisano 11 Czerwca 2013 Witam, Mam pytanie odnośnie torfu... Mianowicie, czy TORF Kwaśny Wysokowartościowy, bogaty w próchnicę. Torf bez dodatków, pH (H2O) 3,5 - 4,5 firmy Athena, nadaje się do wysiewu rosiczek? Z góry dziękuję za odpowiedź. Tak nadaje się. Ja na takim wysiałem i ładnie wzeszły, co prawda pleśń się pojawiła ale nie spotkałem się jeszcze z torfem na którym pleśń by nigdy nie wyszła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 A jak teraz wygląda sprawa torfu Aura Hollas? Ostatni post na jego temat jest z 13.04.2013 r. i i jak widać niektórzy mówią, że u nich jest w porządku, inni odwrotnie. Swoją drogą, to oznaczenie na lewo od napisu "80 L" to numer partii? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 Swoją drogą, to oznaczenie na lewo od napisu "80 L" to numer partii? Nie, to numer Polskiej Normy dla torfów ogrodniczych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 Ja w tym roku kupiłam ten torf i poza tym, że jest w nim mnóstwo śmieci, nie mam z nim problemów. Nie pleśnieje, rośliny dobrze rosną, ale jak się zagarnie ręką to zawsze się trafi jakiś patyk, korzeń, włókno czy inny kawałek kory. Jak się sadzi kilka/kilkanaście doniczek rocznie to można się bawić w wybieranie, mi to szczególnie nie przeszkadza, ale nie wyobrażam sobie pracować z tym torfem na setce roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 25 Lipca 2013 Share Napisano 25 Lipca 2013 W tym roku kupiłem Athenę w Obi i mam wrażenie, że jest zasolona. Po niecałym tygodniu od zrobienia mieszanki z dobrze opłukanym żwirkiem akwarystycznym pojawiły się niewielkie wykwity soli (prawdopodobnie wapnia, bo nie są słone w smaku). Nigdy tak nie miałem i trochę mnie to martwi. Sprawdziłem TDS torfu i żwirku, którego użyłem i wychodzi na to, że to wina torfu. Czy ktoś z Atheną również ma podobne spostrzeżenia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 25 Lipca 2013 Share Napisano 25 Lipca 2013 Ja kupiłam kilka worków atheny do ogródkowego torfowiska. Zmartwiłeś mnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 25 Lipca 2013 Share Napisano 25 Lipca 2013 Wykwity nie są jakieś ogromne, ale za to są w każdej doniczce, być może trafiłem na felerny worek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 Też mam atheny i jestem średnio zadowolony, dość szybko zarasta glonami, mchami a wczesną wiosną zdarzało się, że na powierzchni tworzyła się pleśń. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 Może ktoś polecić jakiś sprawdzony torf na ten sezon? Potrzebuję szybko wymienić podłoże. Allgreen, jak się sprawuje Twój torf? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi