adam69691 Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 Ja mam Athene. Akurat z moim torfem jest wszystko w porządku. Nie pleśnieje ani nie tworzą się na nim glony. Ogólnie jestem zadowolony. Może akurat na dobry worek trafiłem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 Ja mam Athene. Akurat z moim torfem jest wszystko w porządku. Nie pleśnieje ani nie tworzą się na nim glony. Ogólnie jestem zadowolony. Może akurat na dobry worek trafiłem. Ja zawsze kupuję od sprawdzonych hodowców. Np.: przez allegro. Ale nie pierwszy lepszy, tylko tylko szukam znajomych hodowców..dopiero się pytam jak się sprawuje.. z którego roku.. itp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 W tym roku kupiłem Athenę w Obi i mam wrażenie, że jest zasolona. Po niecałym tygodniu od zrobienia mieszanki z dobrze opłukanym żwirkiem akwarystycznym pojawiły się niewielkie wykwity soli (prawdopodobnie wapnia, bo nie są słone w smaku). Nigdy tak nie miałem i trochę mnie to martwi. Sprawdziłem TDS torfu i żwirku, którego użyłem i wychodzi na to, że to wina torfu. Czy ktoś z Atheną również ma podobne spostrzeżenia? U mnie to samo kupiłem tegoroczną Athenę i mam niewielkie ale wykwity soli. Zobaczę jeszcze kilka tygodni czy zaszkodzi to moim roślinkom. Co z tymi torfami? Gdzie i jaki polecacie kupić?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Athena u mnie leży dopiero tydzień, ale mam wrażenie, że jest jakaś taka gliniasta, mazista. Z kolei AB hollas w czarnych workach sprawia bardzo dobre wrażenie, mniej więcej jak aura, tyle że mniej śmieci. Też się zdarzają jakieś gałązki i ciągnące się w nieskończoność włókna, ale nie jest to tak częste i irytujące jak w torfie aury... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Ja już od kilku lat używam torfu firmy Pindstrup i polecam go wszystkim, którzy potrzebują większej ilości torfu. Sprzedawany jest w workach 300l, ale jest mocno sprasowany co sprawia ze po rozkruszeniu i nawodnieniu zrobi się go znacznie więcej. Najczęściej można go spotkać w różnych szkółkach roślin w cenie 50zł za 1 worek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 A takiego torfu ktoś używał? Jakieś opinie? http://www.natura-podloza.pl/var/an/26086/...rf%20kwasny.JPG torf natura 60l ph 3-4 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nieuczesany Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) Ja w tym roku używam atheny i jestem bardzo zadowolony, rośliny rosną bardzo dobrze w porównaniu do torfu, którego używałem w tamtym roku. Zobaczymy w zimę czy nie będzie pleśnieć. @Edit literówka Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez Nieuczesany Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Dziś zakupiłem w Castoramie torf AB firmy HOLLAS pH 3,5-4,5 10 zł za 80 L. Torf jak mi się zdaje jest dobrej jakości lepszy niż z 2012, wtedy był zbrylony, zdarzało się pleśnienie. Teraz odczuwalnie świeży, niezbrylony (pulchny) średnio włóknisty kolor ciemnobrązowy: Jak go przetestuje na roślinach to jeszcze coś o nim napisze. Przy sadzeniu: bardzo czysty ładny torf. Mało śmieci typu gałązki czy korzenie. Dużo włókien. U mnie, miesiąc po wysianiu nasion na tym torfie pojawiły, się glony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skold Napisano 26 Września 2013 Share Napisano 26 Września 2013 (edytowane) Witam wszystkich, widzę, że temat torfu, to temat rzeka. Mam do was pytanie odnośnie torfu ze sklepu www.e-flora.pl - link: http://e-flora.pl/pod/3570-torf-wysoki-20l...ph-3-3-3-8.html, czy ktoś z was stosował torf z tego sklepu? jakieś opinie? niestety nie ma zdjęcia worka. Sprzedawca "zapewnia", że jest to czysty torf, bez żadnych domieszek. Co sądzicie o torfie 3,3 - 3,8 pH? różnica między nim a torfem 3,5 - 4,5 pH teoretycznie żadna, ale jak znajdziecie czas, to wypowiedzcie się. pozdrawiam Edytowane 1 Października 2013 przez skold Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 (edytowane) Witam.Kupiłem torf firmy "Athena" i dopiero w domu zauważyłem informacje na opakowaniu.Czy ktoś wie co one oznaczają i czy ten torf się nadaje dla owadożerów? Edytowane 30 Marca 2014 przez tompierz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 Kwasowość, zasolenie, zawartość azotu, zawartość związków fosforu, zawartość związków potasu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Dzięki Hddk Tylko czy nadaje się dla roslin owadożernych?Pisze, że bez dodatków więc to powinny być chyba jakieś naturalne zawartości tych związków.Czy są jakieś górne granice zawartości azotu,potasu i in. w torfie przy których nie uzywa się go jako podłoża dle owadożerów?Pomijam podłoża, która zawierają nawozy dodane przez ludzi.Ten torf kosztował 6zł więc jesli jest do bani to go wywale a kupie inny Czy ktoś używał tego torfu i czy się nadaje dla owadożernych?Chciałbym zrobić sobie kompozycje w niedużym akwarium ale obawiam się użyć tego torfu ze względu na te właśnie związki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Kupiłem dziś torf http://www.leroymerlin.pl/uprawa-roslin/po...50901,l385.html Zawsze używałem tego http://athena.com.pl/Athena-Torf-Ogrodniczy.html Zastanawiam się czy są tej samej jakości bo 80L to za dużo dla mnie i wieki by leżał na balkonie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) Skład: torfy, nawóz, kreda, nawóz długodziałający Edytowane 26 Marca 2014 przez daro7979 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Na opakowaniu jest napisane bez dodatków. Kwaśność odpowiednia a zdjęcie wrzuciłem z pierwszej lepszej strony dla pokazania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi