daro7979 Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 No to całkiem inna sytuacja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Ktoś taki sam sprzedaje http://allegro.pl/torf-kwasny-1l-dla-mucho...4085029096.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 Jeśli chodzi o tegoroczny torf Athena, to "organoleptycznie" oceniam go jako bardzo dobry - ładna konsystencja, mało "śmieci", pachnie i wygląda dobrze. Jak się będzie zachowywał to się jeszcze okaże po kilku tygodniach, tym niemniej wydaje się, że wszystko jest z nim OK. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Dziś otwarłem worek atheny co ostatnio pisałem. Wrażenia optyczne pozytywne,teoretycznie nie ma się do czego przyczepić ale po czasie napiszę czy wszystko jest z nim o.k Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) Odradzam kupno torfu ze zdjęcia, okropne wykwity soli już po kilku tygodniach, musiałem część roślin jeszcze raz przesadzić do lepszego. Ponownie udało mi się trafić na torf firmy umex i z niego jestem zadowolony. Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez Radek:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Kupiłam trzy tygodnie temu torf z Castoramy HOLLAS i niestety po dwóch tygodniach w jednej doniczce pleśń już siada. W doniczkach gdzie rosiczki są mniejsze i tak nie ciągną wody nic się nie dzieje ale w jednej niskiej mam 3 dość duże i podłoże jest bardzo bardzo mokre - tam się pleśń pojawiła pomimo że stoją na parapecie gdzie cały dzień jest wietrzone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Torf który wcześniej opisywałem stał przez cały czas w wodzie i wygląda tak Żadnych wykwitów i pleśni więc myślę że można brać. Na dniach będę przesadzał do niego muchołówki i zobaczymy jak im podejdzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 On stal caly czas w domu? Na zewnatrz ? Jak to jest ze na tym samym parapecie w jednej doniczce mi plesnieje a w innych nic chociaz podlewam tak samo :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirekdc Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) Torf który wcześniej opisywałem stał przez cały czas w wodzie i wygląda tak Żadnych wykwitów i pleśni więc myślę że można brać. Na dniach będę przesadzał do niego muchołówki i zobaczymy jak im podejdzie. Witam Używam tego torfu, żadnych dziwnych wykwitów soli czy też pleśni. Przesadzone rośliny czują się dobrze Edytowane 21 Maja 2014 przez pirekdc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 On stal caly czas w domu? Na zewnatrz ? Jak to jest ze na tym samym parapecie w jednej doniczce mi plesnieje a w innych nic chociaz podlewam tak samo :/ Od czasu kupienia stał na południowym parapecie. Woda w podstawce była non stop więc był bardzo wilgotny. Skoro pirekdc potwierdza że jest o.k to chyba tyle na jego temat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Z Athena mam stycznosc od poczatku i nigdy z nim nie mialam problemu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 25 Maja 2014 Share Napisano 25 Maja 2014 (edytowane) Ja zaś zakupiłem niedawni torf firmy Wokas, kolor czarny nie jest zbity jest bardzo chłonny i pulchny jak gąbeczka jest to torf kwaśny i wszystko niby ok z tym,ze ta tyle pisze coś o zasoleniu, martwi mnie to czy to normalne w kwaśnym torfie? Torf ogrodniczy Sphagnum Opakowanie: 50l, 80l Odczyn pH: 3,5 - 4,5 Torf ogrodniczy wysoki kwaśny, to produkt naturalny pochodzenia organicznego - roślinnego. Zastosowanie: Torf wysoki przez swoje właściwości poprawia strukturę podłoża, dostarcza próchnicę, spulchnia i napowietrza glebę. Może być stosowany do uprawy roślin kwaśnolubnych, a także drzew i krzewów iglastych w pojemnikach i gruncie. Służy do produkcji podłoży ogrodniczych z możliwością indywidualnego nawożenia. Po odkwaszeniu jest surowcem do wytwarzania okryw pieczarkowych. Znajduje także zastosowanie przy pakowaniu i przechowywaniu owoców i warzyw. Od razu mam pytanie czy ktoś próbował torfu tego: to samo z Ateną jest ale o ph 4,5-6pH czy może być? Edytowane 25 Maja 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 25 Maja 2014 Share Napisano 25 Maja 2014 nie wiem może was zaskocze ale dla moich pierwszych roślin kupiłem torf wysoki do borówek, rododendronów i wszystkie moje rosły bardzo dobrze nie wiem czemu. w tym roku kupiłem torf sphangnowy z castoramy i nic nie pleśnieje i ładnie rosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 25 Maja 2014 Share Napisano 25 Maja 2014 A ten torf nie jest firmy Target? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 25 Maja 2014 Share Napisano 25 Maja 2014 nie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi