Skocz do zawartości

Jakość torfu różnych producentów

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 225
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jeśli chodzi o tegoroczny torf Athena, to "organoleptycznie" oceniam go jako bardzo dobry - ładna konsystencja, mało "śmieci", pachnie i wygląda dobrze. ;) Jak się będzie zachowywał to się jeszcze okaże po kilku tygodniach, tym niemniej wydaje się, że wszystko jest z nim OK.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Odradzam kupno torfu ze zdjęcia, okropne wykwity soli już po kilku tygodniach, musiałem część roślin jeszcze raz przesadzić do lepszego. Ponownie udało mi się trafić na torf firmy umex i z niego jestem zadowolony.

fl6gqI7.jpg

Edytowane przez Radek:)
Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłam trzy tygodnie temu torf z Castoramy HOLLAS i niestety po dwóch tygodniach w jednej doniczce pleśń już siada. W doniczkach gdzie rosiczki są mniejsze i tak nie ciągną wody nic się nie dzieje ale w jednej niskiej mam 3 dość duże i podłoże jest bardzo bardzo mokre - tam się pleśń pojawiła pomimo że stoją na parapecie gdzie cały dzień jest wietrzone.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Torf który wcześniej opisywałem stał przez cały czas w wodzie i wygląda tak

post-5660-1400660131_thumb.jpg

post-5660-1400660136_thumb.jpg

Żadnych wykwitów i pleśni więc myślę że można brać.

Na dniach będę przesadzał do niego muchołówki i zobaczymy jak im podejdzie.

Odnośnik do odpowiedzi

Torf który wcześniej opisywałem stał przez cały czas w wodzie i wygląda tak

Żadnych wykwitów i pleśni więc myślę że można brać.

Na dniach będę przesadzał do niego muchołówki i zobaczymy jak im podejdzie.

Witam

Używam tego torfu, żadnych dziwnych wykwitów soli czy też pleśni. Przesadzone rośliny czują się dobrze :)

Edytowane przez pirekdc
Odnośnik do odpowiedzi

On stal caly czas w domu? Na zewnatrz ? Jak to jest ze na tym samym parapecie w jednej doniczce mi plesnieje a w innych nic chociaz podlewam tak samo :/

Od czasu kupienia stał na południowym parapecie.

Woda w podstawce była non stop więc był bardzo wilgotny.

Skoro pirekdc potwierdza że jest o.k to chyba tyle na jego temat.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zaś zakupiłem niedawni torf firmy Wokas, kolor czarny nie jest zbity jest bardzo chłonny i pulchny jak gąbeczka jest to torf kwaśny i wszystko niby ok z tym,ze ta tyle pisze coś o zasoleniu, martwi mnie to czy to normalne w kwaśnym torfie?

3074_1.png

Torf ogrodniczy Sphagnum

Opakowanie: 50l, 80l

Odczyn pH: 3,5 - 4,5

Torf ogrodniczy wysoki kwaśny, to produkt naturalny pochodzenia organicznego - roślinnego.

Zastosowanie:

Torf wysoki przez swoje właściwości poprawia strukturę podłoża, dostarcza próchnicę, spulchnia i napowietrza glebę. Może być stosowany do uprawy roślin kwaśnolubnych, a także drzew

i krzewów iglastych w pojemnikach i gruncie. Służy do produkcji podłoży ogrodniczych z możliwością indywidualnego nawożenia.

Po odkwaszeniu jest surowcem do wytwarzania okryw pieczarkowych. Znajduje także zastosowanie przy pakowaniu

i przechowywaniu owoców i warzyw.

Od razu mam pytanie czy ktoś próbował torfu tego:

toft_kwasny.jpg

to samo z Ateną jest ale o ph 4,5-6pH czy może być?

post-6103-1401027908_thumb.jpg

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem może was zaskocze ale dla moich pierwszych roślin kupiłem torf wysoki do borówek, rododendronów i wszystkie moje rosły bardzo dobrze nie wiem czemu.

w tym roku kupiłem torf sphangnowy z castoramy i nic nie pleśnieje i ładnie rosną.

Odnośnik do odpowiedzi