1w0na Napisano 25 Maja 2014 Share Napisano 25 Maja 2014 Właśnie zauważyłam, że Radek:) nie poleca podłoża od Henryka Rudnika. Osobiście korzystałam od tego producenta podłoże w 5l workach i z roślinami było wszystko w porządku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 25 Maja 2014 Share Napisano 25 Maja 2014 Kupiłam trzy tygodnie temu torf z Castoramy HOLLAS i niestety po dwóch tygodniach w jednej doniczce pleśń już siada. W doniczkach gdzie rosiczki są mniejsze i tak nie ciągną wody nic się nie dzieje ale w jednej niskiej mam 3 dość duże i podłoże jest bardzo bardzo mokre - tam się pleśń pojawiła pomimo że stoją na parapecie gdzie cały dzień jest wietrzone. Ja się nie zgodzę, kupiłem w tym roku torf z Hollasu w worku 80l i 5l, i torf był bardzo dobrej jakości, zero pleśni, brązowy, włóknisty, polecam, moje rośliny rosną w nim dobrze. Pozdrawiam Dawid Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 25 Maja 2014 Share Napisano 25 Maja 2014 Owadozer ja nie wiem czy to wina torfu czy moja, bo w wielu doniczkach torf ladnie sie trzyma, ale w paru mi male kłaczki pleśni się robią i albo zbieram albo psikam co jakis czas. Nie wiem od czego to zależy. Może za dużą wilgoć trzymam... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Chciałem przestrzec przed tym torfem. Jest na nic. Suchy,brylasty i pełen patyków. 3dni temu wsadziłem do doniczki i jeszcze nie naciągnął wody. Rośliny i wierzch torfu muszę spryskiwać kilka razy dziennie. Porażka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Jak torf jest za suchy to normalne, że ciężko chłonie wodę. Niektórzy producenci wręcz piszą na opakowaniach, by dodać wstępnie niewielką ilość wody. Osobiście jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się nałożyć do doniczki torfu prosto z worka. Każdy wstępnie namaczam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 To,że suchy nie ciągnie wody to wszyscy wiedzą,ale ten jest wybitny. Drugi worek namoczyłem w wodzie i też ciężko było przesadzić rośliny. Grudy strasznie twarde i taki nijaki ten torf. Zawsze jak sadziłem w innych torfach to po wsadzeniu w podstawkę z wodą po paru chwilach naciągnał i problemu nie było do tego nie miałem problemu z takimi twardymi grudami. Tak czy siak wiem,że go już nigdy nie kupię i nie polecam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Racja ! wolałem poświęcić jedną miskę w domku gdzie zawsze przygotowaną mieszankę zalewam wodą i mieszam.. przy nakładaniu do doniczki, nadmiar wycieka dołem a jest bardzo dobrze namoczone i gotowe do sadzenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 właśnie to jest to.... albo brązowy suchy prawdziwy torf, który długo naciąga wode albo torf o wyglądzie ziemistym który wciąga wode w mgnieniu oka:)) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 2 Czerwca 2014 Share Napisano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Witam serdecznie, dziś zakupiłem taki oto torf: -jest to torf p pH 3,5-3,8 a więc jakoś nie typowo -100%czystego torfu -żadnych dodatków, nawet soli... - kolorku jest brunatny wręcz w cieniu wygląda jak czarny ale w słonku jest bardzo ciemno brązowy - włóknisty -sphagnowy-wysoki - bardzo chłonny Ciekawe czy się sprawdzi do owadożerów Sprawdzone, Polecam ten torf nie pleśnieje i nie tworzy się na powierzchni żadna skorupka. Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Czerwca 2014 Share Napisano 2 Czerwca 2014 Zakupiłem ostatnio bardzo dobry torf firmy Hartmann, nigdy wcześniej nie widziałem go w Gdańsku, pochodzi ze złóż litewskich, jest mechanicznie silnie rozdrobniony przez co ma jednolitą strukturę, ale jest bardzo słabo rozłożony jak przystało na torf wysoki (bardzo słabo zmineralizowany przewodnictwo <30mikroS/cm) Po przetestowaniu dwóch worków wykupiłem cały zapas ze sklepu (łącznie 9 worków), przy moim przerobie powinienem mieć spokój przez pół roku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 2 Czerwca 2014 Share Napisano 2 Czerwca 2014 up@ wrzuciłbyś fotę jak ma się kolorystycznie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Czerwca 2014 Share Napisano 2 Czerwca 2014 Wydaje mi się że jest podobny w strukturze i kolorze do tego co ty wstawiłeś Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 2 Czerwca 2014 Share Napisano 2 Czerwca 2014 to pięknie:) bo ten który miałem tj. Wokas to była jakaś masakra rośliny 1,5 miesiąca już się aklimatyzują i ciągle im schną listki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 Jeśli chodzi o tegoroczny torf Athena, to "organoleptycznie" oceniam go jako bardzo dobry - ładna konsystencja, mało "śmieci", pachnie i wygląda dobrze. Jak się będzie zachowywał to się jeszcze okaże po kilku tygodniach, tym niemniej wydaje się, że wszystko jest z nim OK. I jak się sprawdził ten torf? czy to był torf w żółtym worku? nie pisze właśnie, że jest kwaśny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 czy to był torf w żółtym worku? nie pisze właśnie, że jest kwaśny Jest napisane pH? Jest. pH jest kwaśne? Tak. Czy trzeba to jeszcze pisać na worku? Jak dla mnie torf ateny to porażka. Na torfowisku sprawuje się dobrze, ale w domowej hodowli... W kondycji roślin nie widzę nic niepokojącego, rosną tak samo dobrze jak mech i glony... O dziwo pleśń się nie pojawia. Przynajmniej na razie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi