Skocz do zawartości

Jakość torfu różnych producentów

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zauważyłam, że Radek:) nie poleca podłoża od Henryka Rudnika.

Osobiście korzystałam od tego producenta podłoże w 5l workach i z roślinami było wszystko w porządku.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 225
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Kupiłam trzy tygodnie temu torf z Castoramy HOLLAS i niestety po dwóch tygodniach w jednej doniczce pleśń już siada. W doniczkach gdzie rosiczki są mniejsze i tak nie ciągną wody nic się nie dzieje ale w jednej niskiej mam 3 dość duże i podłoże jest bardzo bardzo mokre - tam się pleśń pojawiła pomimo że stoją na parapecie gdzie cały dzień jest wietrzone.

Ja się nie zgodzę, kupiłem w tym roku torf z Hollasu w worku 80l i 5l, i torf był bardzo dobrej jakości, zero pleśni, brązowy, włóknisty, polecam, moje rośliny rosną w nim dobrze. :)

Pozdrawiam

Dawid

Odnośnik do odpowiedzi

Owadozer ja nie wiem czy to wina torfu czy moja, bo w wielu doniczkach torf ladnie sie trzyma, ale w paru mi male kłaczki pleśni się robią i albo zbieram albo psikam co jakis czas. Nie wiem od czego to zależy. Może za dużą wilgoć trzymam...

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem przestrzec przed tym torfem. Jest na nic. Suchy,brylasty i pełen patyków. 3dni temu wsadziłem do doniczki i jeszcze nie naciągnął wody. Rośliny i wierzch torfu muszę spryskiwać kilka razy dziennie. Porażka :(

post-6536-1401302227_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jak torf jest za suchy to normalne, że ciężko chłonie wodę. Niektórzy producenci wręcz piszą na opakowaniach, by dodać wstępnie niewielką ilość wody. Osobiście jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się nałożyć do doniczki torfu prosto z worka. Każdy wstępnie namaczam.

Odnośnik do odpowiedzi

To,że suchy nie ciągnie wody to wszyscy wiedzą,ale ten jest wybitny. Drugi worek namoczyłem w wodzie i też ciężko było przesadzić rośliny. Grudy strasznie twarde i taki nijaki ten torf. Zawsze jak sadziłem w innych torfach to po wsadzeniu w podstawkę z wodą po paru chwilach naciągnał i problemu nie było do tego nie miałem problemu z takimi twardymi grudami.

Tak czy siak wiem,że go już nigdy nie kupię i nie polecam.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie, dziś zakupiłem taki oto torf:

-jest to torf p pH 3,5-3,8 a więc jakoś nie typowo

-100%czystego torfu

-żadnych dodatków, nawet soli...

- kolorku jest brunatny wręcz w cieniu wygląda jak czarny ale w słonku jest bardzo ciemno brązowy

- włóknisty

-sphagnowy-wysoki

- bardzo chłonny

Ciekawe czy się sprawdzi do owadożerów

PA180005.th.jpg PA180006.th.jpg PA180007.th.jpg PA180008.th.jpg PA180009.th.jpg PA180010.th.jpg PA180012.th.jpg PA180014.th.jpg PA180015.th.jpg

Sprawdzone, Polecam ten torf nie pleśnieje i nie tworzy się na powierzchni żadna skorupka.

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem ostatnio bardzo dobry torf firmy Hartmann, nigdy wcześniej nie widziałem go w Gdańsku, pochodzi ze złóż litewskich, jest mechanicznie silnie rozdrobniony przez co ma jednolitą strukturę, ale jest bardzo słabo rozłożony jak przystało na torf wysoki (bardzo słabo zmineralizowany przewodnictwo <30mikroS/cm)

Po przetestowaniu dwóch worków wykupiłem cały zapas ze sklepu (łącznie 9 worków), przy moim przerobie powinienem mieć spokój przez pół roku.

post-6663-1401725551_thumb.jpgpost-6663-1401725554_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
Jeśli chodzi o tegoroczny torf Athena, to "organoleptycznie" oceniam go jako bardzo dobry - ładna konsystencja, mało "śmieci", pachnie i wygląda dobrze. ;) Jak się będzie zachowywał to się jeszcze okaże po kilku tygodniach, tym niemniej wydaje się, że wszystko jest z nim OK.

I jak się sprawdził ten torf?

czy to był torf w żółtym worku? nie pisze właśnie, że jest kwaśny

Odnośnik do odpowiedzi

czy to był torf w żółtym worku? nie pisze właśnie, że jest kwaśny

Jest napisane pH? Jest. pH jest kwaśne? Tak. Czy trzeba to jeszcze pisać na worku?

Jak dla mnie torf ateny to porażka. Na torfowisku sprawuje się dobrze, ale w domowej hodowli... W kondycji roślin nie widzę nic niepokojącego, rosną tak samo dobrze jak mech i glony... O dziwo pleśń się nie pojawia. Przynajmniej na razie.

Odnośnik do odpowiedzi