Skocz do zawartości

Jakość torfu różnych producentów

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 225
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Athena - zdecydowanie powrót do dawnej formy. Zamiast gliniastego torfu, jaki znalazłem w przedostatnim worku, kupiłem tym razem pulchny, piękny, prawie można go jeść! (; Będą w tym muchojady hulały.

Zgadzam się, kupiłem do torfowiska ogrodowego i jestem bardzo zadowolony. Torf jest jak gąbeczka, pulchny i brunatno-włóknisty lekko nawilżony

Odnośnik do odpowiedzi

W tym oto torfie rosną mi wszystkie owadożery bardzo dobrze. Torf nie pleśnieje, nie jest 'gliniasty' ale też nie jest to 'zmielona, sucha trawa' - coś pomiędzy :D i jest raczej jednolitej frakcji (można w nim znaleźć patyki, itp.).

http://www.hollas.pl/produkty-2/product/view/10/25.html

Odnośnik do odpowiedzi

Również polecam torf Hollas. Kupiłem 2 dni temu w Castoramie i jest rewelacyjny.

PRZESTRZEGAM PRZED torfem KiK Krajewcy - jedyne co ma do zaoferowania to potworne wykwity minerałów.

Edytowane przez Tough
Odnośnik do odpowiedzi

• 7 months later...

Siema. Fajnie by było, gdybyś podał markę owej kupy, co być może uchroniłoby innych forumowiczów przed kupy kupnem. Mam w tej chwili Hollas, jestem zadowolony, ale to worek kupiony jeszcze w 2014, więc nie ręczę za obecną jakość.

Odnośnik do odpowiedzi

Szykuję się właśnie do zakupu większej ilości torfu. Czy ktoś jeszcze może potwierdzić ten firmy Hollas ? Czy lepiej szukać Atheny? Zależy mi też aby torf był dostępny w lerła, kastoramie czy podobnym tworze, który znajdę w łodzi :)

Edytowane przez Crespo
Odnośnik do odpowiedzi

Grubo zmielony torf o normalnej wilgotności, ani zalany ani przesuszony waży jakieś 200-220 g/litr.

Co do Hollasa, to kupowałem jesienią Sterlux (inna marka spod znaku Hollasa) i wyglądał OK. Ciemnobrązowy, nieco ciemniejszy i drobniej zmielony niż inne używane przeze mnie, ale na pewno nie czarny i nie ziemisto-gliniasty. Zimę przetrwał ładnie, nie pleśniał. Teraz lekko się zieleni, ale po takim czasie to ciężko stwierdzić na ile to kwestia torfu a na ile zarodników fruwających w powietrzu :) Glonów w postaci glutów też nie stwierdziłem :)

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Szykuję się właśnie do zakupu większej ilości torfu. Czy ktoś jeszcze może potwierdzić ten firmy Hollas ? Czy lepiej szukać Atheny? Zależy mi też aby torf był dostępny w lerła, kastoramie czy podobnym tworze, który znajdę w łodzi :)

Wstrzymaj się z kupnem Atheny.

Kupiłem w zeszłym roku dwa rodzaje.Jeden w workach 20 L w którym muchołówki bardzo słabo rosły i postanowiłem wrócić do sprawdzonego od lat w 80L pakowany.

Niestety po raz pierwszy zobaczyłem na podłożu wykwity mineralne i to duże.

Sprawdziłem wodę demineralizowaną i deszczówkę miernikiem , wszystko o.k.

Żeby wykluczyć pomyłkę dałem nową doniczkę z samym torfem na początku roku i obserwuję.

Niestety zaczyna się pojawiać biały osad a w starych , paroletnich nie.

Kosa napisał że "powrót do formy" dla mnie to będzie pożegnanie z firmą.

Zdaję sobie sprawę że mogłem kupić trefny worek.

Wydaje mi się że kupno podłoża zaczyna być małą loterią i nie mam pewności czy jak kupię Sterlux w Castoramie polecany przez hddk to trafię na podobnej jakości partię.

Powoli zastanawiam się nad kupnem od kogoś z forum kto używa i zbywa mu około 20L dobrego, sprawdzonego bo średnio interesuje mnie latanie z worami 80L i przesadzanie co chwila muchołówek.

Obydwa torfy były kupowane w Auchan w Krakowie.

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem w grudniu torf Atheny w OBI - potrzebowałem dość małą ilość także pod nóż poszło 20 litrów.

Co do czystości samego torfu ok, kiełkowanie również dobre. Wykwitów po 3 miesiącach nie doświadczyłem - używana jedynie woda demineralizowana lub z osuszacza powietrza.

Jedynie mała warstwa pleśni się pojawiła, ale to z racji mizernej wentylacji, a raczej jej braku. Topsin załatwił sprawę szybko.

Także bez zastrzeżeń,

Edytowane przez wksek
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
Witam nie polecam tego torfu, kupiłem go rok temu, pełno w nim śmieci oraz plaga Ziemiórek.

torfOgrodniczy.png

U mnie w ogrodowym torfowisku sprawdza sie całkiem całkiem :) Na ziemiórki nie ma rady, skubane były i będa dręczyły pasjonatów roślin owadożernych ;)

Odnośnik do odpowiedzi