PowerpointPL Napisano 15 Marca 2015 Share Napisano 15 Marca 2015 Polecam torf AB, stoi od 2 lat, nadal jest wilgotny, zero grzyba, zero szkodników i nadal rośliny na nim rosną. Stoi na balkonie wór taki 15 litrowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradBe Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 U mnie też AB stoi już dwa lata i wszystko gra. Jeśli ktoś z Łodzi jest zainteresowany Atheną, to właśnie widziałem w Lerła w Manu po ~11zł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ishikawa Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 A co myslicie o tym ? TKwasny torf firmy "no name" http://allegro.pl/torf-kwasny-ph-3-5-4-5-3...5164308901.html Aukcja się konczy za 2 dni i nie wiem czy warto wierzyć w zapewnienia sklepu i kupić,czy szukać gdzieś indziej. Przez allegro mi najwygodniej zamówić przyznam szczerze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 A co myslicie o tym ? TKwasny torf firmy "no name" http://allegro.pl/torf-kwasny-ph-3-5-4-5-3...5164308901.html Aukcja się konczy za 2 dni i nie wiem czy warto wierzyć w zapewnienia sklepu i kupić,czy szukać gdzieś indziej. Przez allegro mi najwygodniej zamówić przyznam szczerze. To jest złoty biznes bazujący na ludzkiej głupocie. 3 litry torfu nieznanego pochodzenia za 4 zł. Kupiony pewne najtańszy w worku 80L albo 200L w cenie odpowiednio 11 lub 25 zł, jak po porcjować to można dobrze zarobić. Ja oczywiście odradzam coś takiego, zdecydowanie lepiej kupić torf w worku 20L, 50L lub 80L w jakimś markecie budowlanym czy ogrodniczym, a nawet w kwiaciarni - na pewno wyjdzie taniej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 10 Kwietnia 2015 Share Napisano 10 Kwietnia 2015 Witam! W związku z zamiarem urządzenia całorocznych kastr na balkon zacząłem poszukiwać dość dobrej jakości torfu. Jak większość forumowiczów byłem zainteresowany torfem KEKKILA lecz cena transportu przekracza cenę 300l worka więc pomysł stał się opcją ostateczną. W jednym ze sklepików ogrodniczych natrafiłem na torf firmy PROFIT. Pani w sklepie twierdzi że jest to torf "bez dodatków" z tym że niestety na opakowaniu nie ma o tym żadnej wzmianki. Czy ktoś z was używał tego torfu? Wygląda całkiem przyzwoicie lekko wilgotny, sypki dla porównania w drugim pojemniku torf ATHENA który niestety jest ziemisty i mocno się zbryla PROFIT: ATHENA: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 10 Kwietnia 2015 Share Napisano 10 Kwietnia 2015 Jacku na wygląd jest super !! Mam nadzieję, że faktycznie bez dodatków Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Tegoroczna Athena słabiutka. Glonieje, bardziej niż zwykle widać wykwity. Chyba po raz pierwszy od wielu lat lprzesiądę się na inny torf. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Miałem podobny, nasiąka jak metal i jakoś tak szybko schnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 U mnie Athena jest bardzo ok A ta w workach 20L recz identyczna z tym Profit Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Czerwca 2015 Share Napisano 4 Czerwca 2015 Niestety skończył mi się sprawdzony torf Hartmann stąd ostatnio poszukiwałem zastępstwa. Niestety Athena u mnie bardzo kiepskiej jakości, przewodnictwo ponad 250 mikoroS/cm. Natomiast z czystym sumieniem mogę polecić dwa torfy, które niedawno zakupiłem. TORF KWAŚNY pH 3,5-4,5 250L HOLLAS AURA - podobnie jak Hartmann pochodzi ze złóż litewskich (zakupiłem w sklepie Lidia trzy worki - cena dostawy bardzo przyzwoita). Przewodnictwo poniżej 100 (80-90 mikroS/cm), nawet niższe niż Hartmanna, który miał 120. Nieco lepszy wydaje się Torf kwaśny KiK Krajewscy 50L pH 3,3-4,3, przewodnictwo 60-70 mikroS/cm, w opisie podano, że włóknista struktura, i faktycznie ale dobrze rozdrobniony. Kupowałem w Rolmarket.pl po 12 zł, drugie tyle trzeba zapłacić za dostawę, ale wydaje mi się że warto go przetestować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 4 Czerwca 2015 Share Napisano 4 Czerwca 2015 Ja kupiłem ostatnio Athenę w Leroy Merlin. Zaczynam testowanie. Na razie dzbaneczniki się trzymają i myślę, że w mieszance będzie idealna. Szczerze mówiąc to sam zbryla się, więc lepiej będzie go mieszać np. z perlitem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 4 Czerwca 2015 Share Napisano 4 Czerwca 2015 dokkrb - w jaki sposób mierzysz przewodnictwo? W torfie wysyconym wodą czy może w jakimś stosunku torf:woda? Mam dostęp do konduktometru więc zmierzyłbym swój torf ale chcę to zrobić w ten sam sposób, żeby wyniki były porównywalne. Robiąc trochę offtop: Zawsze używając torfu mam wyrzuty sumienia,ze ten torf skądś musiał zostać pobrany. Jakieś torfowisko musiało zostać zniszczone i nie chodzi tylko o wybranie torfu. Najpierw torfowisko trzeba osuszyć więc cierpi całe torfowisko, nie tylko obszar skąd wybierany jest torf. Skutkuje to zanikiem roślin torfowiskowych, w tym rosiczek. Powstaje katastrofa ekologiczna na lokalna skalę. Ekosystem, który trwał przez setki, tysiące lat jest zniszczony. Niemcy zauważyli problem i zakazali wydobycia torfu u siebie. Efektem jest zwiększone wydobycie gdzieś indziej - np. w krajach nadbałtyckich i na Białorusi. W tym roku na dniach mokradeł słuchałem dziewczyny zajmującej się ochroną torfowisk Białorusi. Niemal ze łzami w oczach mówiła o tym, jak dobrze zachowane torfowisko zostało przeznaczone do wydobycia torfu i jak przegrali o nie walkę. Tak wygląda proces wydobycia torfu, co pokazuje jak daleko ten proces ingeruje w przyrodę: Oczywiście znakomita większość torfu jest używana dla celów ogrodnictwa, uprawa roślin owadożernych jest marginalna, jednak niesmak pozostaje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Czerwca 2015 Share Napisano 4 Czerwca 2015 dokkrb - w jaki sposób mierzysz przewodnictwo? W torfie wysyconym wodą czy może w jakimś stosunku torf:woda? Mam dostęp do konduktometru więc zmierzyłbym swój torf ale chcę to zrobić w ten sam sposób, żeby wyniki były porównywalne. Staram się zawsze robić podobnie 50 ml torfu (w zlewce 100ml) zalewam wodą zdejonizowaną dopełniając o tych 50ml robiąc błotko, przy różnych torfach konsystencja jest różna. Pomiaru dokonuję po około 24 godzinach. Co do niszczenia torfowisk, to trudno się z Tobą nie zgodzić, jest to bardzo duża strata i cennego, rzadkiego ekosystemu ale także siedliska rzadkich i chronionych roślin, ale warto zauważyć, że osuszanie torfowisk to nie tylko katastrofa lokalna, bo ogromne ilości dwutlenku węgla uwalnianego w procesie osuszania torfu wpływają na atmosferę i kształtują klimat, jest to obecnie większe zagrożenie niż spalanie kopalin w piecach, tym bardziej że zupełnie niekontrolowane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voorhees Napisano 12 Czerwca 2015 Share Napisano 12 Czerwca 2015 Torf sphagnum firmy Wokas z Bricomarche - UNIKAĆ! Ma on kolor prawie czarny, jak ziemia. Dodatkowo po tygodniu zrobiło się na nim zielono. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 W tym temacie był tylko jeden post o torfie firmy kekkila w zasadzie nic nie wnoszący. Uwielbiam ten torf i nigdy nie chcę żadnego innego. Dla niektórych największym problemem będzie wielkość najmniejszego worka 300l. Taki worek jakieś dwa lata temu kosztował 46ł. Zamówiłam go kurierem i za niego zapłaciłam 40zł za pobraniem. Tutaj jak wygląda worek jest maksymalnie sprasowany, trzeba go nożem odłamywać. Nie jest to trudne, ręką też się da to zrobić. Jest bardzo lekko wilgotny dzięki czemu łatwo i przyjemnie namacza się za pierwszym razem. Tak wygląda suchy torf: A tutaj w jaki sposób go wybrać: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi