Skocz do zawartości

Jakość torfu różnych producentów

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 225
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 6 months later...
Czy ktoś ma lub miał doczynienie z Litewskimi torfami?

Chodzi mi głównie o Solvika.

Ja używam z powodzeniem torfu ze złóż litewskich, tylko o nazwie Lithuanian peat - żółte worki łatwe do znalezienia na Google, a widziałem że firmy które go oferują mają też Solvika, może nawet z tych samych lub podobnych złóż jest pozyskiwany tylko przez inne firmy.

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie sprzedawcy chwalą sobie,ale zastanawia mnie to''włóknista strukura''. W torfie athena jest coś jakby''włosy'' takie włókna i zastanawiam się czy w tym jest to samo. To w athenie jest na nic.

Odnośnik do odpowiedzi

A nie ma w opisie stopnia rozdrobnienia/wielkości cząstek - ja czasem kupowałem jakiś włóknisty torf, ale był dobrze rozdrobniony i nie było problemu z jego stosowaniem, niestety gdy nie jest rozdrobniony, to ta włóknista struktura przeszkadza w jego stosowaniu w małych doniczkach i różnych mieszankach, bardzo dobrze się nadaje za to na torfowisko.

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie sprzedawcy chwalą sobie,ale zastanawia mnie to''włóknista strukura''. W torfie athena jest coś jakby''włosy'' takie włókna i zastanawiam się czy w tym jest to samo. To w athenie jest na nic.

Prawdopodobnie mylą pojęcie lub źle jest to tłumaczone i chodzi im o torf włóknisty czyli słabo rozłożony poniżej H5. Z tego co pamiętam na Litwie jest wydobywany torf dobrej jakości bo to jest jedno z niewielu miejsc gdzie można jeszcze dobry torf wydobywać.

Edit. Oprócz litewskich torfów dobre są też z Łotwy, Estonii i Białorusi.

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...
Witam. Czy ktoś się orientuje, jak w tym roku wyglądają partie torfu "Athena"? Czy jakiś inny kupić?

Ja mam torf bardzo dorej jakości. O wiele lepszy od "włóknistej"atheny.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, po tygodniowym trzymaniu torfu na balkonie w doniczce przelanej i pod folią spożywczą nie stwierdziłem zmian

Będę trzymał dalej.

post-7278-1463076207_thumb.jpg

post-7278-1463076198_thumb.jpg

post-7278-1463076149_thumb.jpg

Edytowane przez dokuvet
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Czy ktoś kupuje może torf w Carrefourze? Raz kupiłem tam torf i na moje oko był dobry - pulchny, pachnący, dobrze chłonął wodę, w przeciwieństwie do innego kupionego w centrum ogrodniczym. Tylko że w doniczce pojawiły mi się wątrobowce, co podobno nie świadczy dobrze o torfie. Czasem też trochę pleśnieje, ale pomagało spryskanie wodą destylowaną podłoża.

Teraz torf skończył mi się i nie wiem czy też kupić w Carrefourze (teraz był torf innego producenta) czy szukać innego. Jaki producent teraz jest na topie? Interesują mnie opakowania max 20l..

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem torf kronen 20l w białym worku z zielonymi napisami. Torf h3-h5 (z włóknami) całkiem dobry nie pleśnieje. Data produkcji 26.08.2015

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem ten torf. Jakość nie jest zła, za to pełen jest zarodników dużych mchów politrychium spp. będzie ok jeżeli planujez sadzić w nim spore rośliny. Dla siewek jest to kiepski wybór bo mszaki będą przerastać małe rośliny ;) przy kilku doniczkach nie jest to problem- ja musiałem przesadzić lub wyplewić jakieś 1200 małych heliamphor... koszmar ;).

Odnośnik do odpowiedzi