biedronkaoo7 Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Jeśli kogoś zainteresuje zakup Kekkilii to w tym roku pytałam w Greenpunkcie o koszty i sam trof to cena 48zł za 300l ale przesyłka 60zł niestety. Najlepiej kontaktować się przez maila. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Medrol Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Czy ktoś z was testował może torf ogrodniczy kwaśny TARGET??? Można go użyć do roślin owadożernych ?? Jak się sprawdza?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 26 Lutego 2016 Share Napisano 26 Lutego 2016 Czy ktoś ma lub miał doczynienie z Litewskimi torfami? Chodzi mi głównie o Solvika. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Lutego 2016 Share Napisano 26 Lutego 2016 Czy ktoś ma lub miał doczynienie z Litewskimi torfami? Chodzi mi głównie o Solvika. Ja używam z powodzeniem torfu ze złóż litewskich, tylko o nazwie Lithuanian peat - żółte worki łatwe do znalezienia na Google, a widziałem że firmy które go oferują mają też Solvika, może nawet z tych samych lub podobnych złóż jest pozyskiwany tylko przez inne firmy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 26 Lutego 2016 Share Napisano 26 Lutego 2016 No właśnie sprzedawcy chwalą sobie,ale zastanawia mnie to''włóknista strukura''. W torfie athena jest coś jakby''włosy'' takie włókna i zastanawiam się czy w tym jest to samo. To w athenie jest na nic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Lutego 2016 Share Napisano 26 Lutego 2016 A nie ma w opisie stopnia rozdrobnienia/wielkości cząstek - ja czasem kupowałem jakiś włóknisty torf, ale był dobrze rozdrobniony i nie było problemu z jego stosowaniem, niestety gdy nie jest rozdrobniony, to ta włóknista struktura przeszkadza w jego stosowaniu w małych doniczkach i różnych mieszankach, bardzo dobrze się nadaje za to na torfowisko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 26 Lutego 2016 Share Napisano 26 Lutego 2016 (edytowane) No właśnie sprzedawcy chwalą sobie,ale zastanawia mnie to''włóknista strukura''. W torfie athena jest coś jakby''włosy'' takie włókna i zastanawiam się czy w tym jest to samo. To w athenie jest na nic. Prawdopodobnie mylą pojęcie lub źle jest to tłumaczone i chodzi im o torf włóknisty czyli słabo rozłożony poniżej H5. Z tego co pamiętam na Litwie jest wydobywany torf dobrej jakości bo to jest jedno z niewielu miejsc gdzie można jeszcze dobry torf wydobywać. Edit. Oprócz litewskich torfów dobre są też z Łotwy, Estonii i Białorusi. Edytowane 26 Lutego 2016 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Dzięki za info Zaryzykuję kupno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Witam. Czy ktoś się orientuje, jak w tym roku wyglądają partie torfu "Athena"? Czy jakiś inny kupić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Witam. Czy ktoś się orientuje, jak w tym roku wyglądają partie torfu "Athena"? Czy jakiś inny kupić? Ja mam torf bardzo dorej jakości. O wiele lepszy od "włóknistej"atheny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokuvet Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 (edytowane) Witam, po tygodniowym trzymaniu torfu na balkonie w doniczce przelanej i pod folią spożywczą nie stwierdziłem zmian Będę trzymał dalej. Edytowane 12 Maja 2016 przez dokuvet Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Czy ktoś kupuje może torf w Carrefourze? Raz kupiłem tam torf i na moje oko był dobry - pulchny, pachnący, dobrze chłonął wodę, w przeciwieństwie do innego kupionego w centrum ogrodniczym. Tylko że w doniczce pojawiły mi się wątrobowce, co podobno nie świadczy dobrze o torfie. Czasem też trochę pleśnieje, ale pomagało spryskanie wodą destylowaną podłoża. Teraz torf skończył mi się i nie wiem czy też kupić w Carrefourze (teraz był torf innego producenta) czy szukać innego. Jaki producent teraz jest na topie? Interesują mnie opakowania max 20l.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabi Napisano 6 Czerwca 2016 Share Napisano 6 Czerwca 2016 Kupiłem torf kronen 20l w białym worku z zielonymi napisami. Torf h3-h5 (z włóknami) całkiem dobry nie pleśnieje. Data produkcji 26.08.2015 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 6 Czerwca 2016 Share Napisano 6 Czerwca 2016 Też zakupiłem w tym roku torf firmy KOREN, za worek 20 L zapłaciłem 7 zł. Z wyglądu nie jest zły, ale wdziało się lepsze. Możecie ocenić sami: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 6 Czerwca 2016 Share Napisano 6 Czerwca 2016 Testowałem ten torf. Jakość nie jest zła, za to pełen jest zarodników dużych mchów politrychium spp. będzie ok jeżeli planujez sadzić w nim spore rośliny. Dla siewek jest to kiepski wybór bo mszaki będą przerastać małe rośliny przy kilku doniczkach nie jest to problem- ja musiałem przesadzić lub wyplewić jakieś 1200 małych heliamphor... koszmar . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi