tracer274 Napisano 4 Marca 2017 Share Napisano 4 Marca 2017 Jako, że sezon się zbliża postanowiłem przyjrzeć się trzem różnym torfom. Na ruszt trafiły. Torf Hartmann-a i Hollasa (Sterlux oraz Aura). Więcej nie było jak zdobyć. Te same torfy miałem w tamtym roku. Aura i Hartmann były ok, z naciskiem bardziej na Aurę. Sterlux mocno średni ponieważ na jego powierzchni pojawiał się grzyb w porażającej ilości(Hollas nie odkaża swoich wyrobów więc tam może być wszystko). Aura też nie jest odkażana, ale ona żadnych niespodzianek nie miała. Wszystkie 3 torfy zawierały chwasty. Tak więc przeprowadziłem badanie próbek trzech torfów za pomocą metody von Posta. Torf Hartman 3,5-4,5 pH (Litwa) frakcja 0-20mm, zasolenie nie podane: - suchy kolor brązowy (nie jasny nie ciemny coś pomiędzy), mokry ma kolor ciemno brązowy, - szczątki roślin ciężko zauważalne, - 50ml mokrej próbki (38,2g) po wyciśnięciu 40ml (21,3g). Kolor wyciskanej wody ciemno brązowy. Ubytek 42% masy oraz 20% objętości. Próbka po wyciśnięciu była mocno wilgotna. Wskazanie na H6 wg skali von Posta. Torf dostatecznie rozłożony. Podłoże z tego torfu ma słabą porowatość, więc trzeba używać dodatków mineralnych w celu zwiększenia zawartości powietrza w podłożu, jednak w mniejszym stopniu niż przy torfie Sterlux. Torf Hollas Sterlux 3,5-4,5 pH (----) frakcja nie podane ale prawdopodobnie jest to 0-20mm, zasolenie nie większe niż 4g na dm3: - suchy kolor ciemno brązowy, mokry ma kolor czarny, - nie widać w próbce szczątków roślin, - zapach bardziej ziemi niż torfu, - w próbce występują grudy ziemi lub cokolwiek to było, grudy ciężko rozpuszczają się wodzie, - 50ml mokrej próbki (45,1g) po wyciśnięciu 35ml (29,7g). Kolor wyciskanej wody jasno-czarna. Ubytek około 34% masy oraz 33% objętości. Próbka po wyciśnięciu była niemal sucha. Wskazanie na H6-H7 wg skali von Posta. Torf dostatecznie-silnie rozłożony. Podłoże z tego torfu ma słabą porowatość, więc koniecznie trzeba używać dodatków mineralnych w celu zwiększenia zawartości powietrza w podłożu. Torf Hollas Aura 3,5-4,5 pH (----) frakcja nie podane ale prawdopodobnie jest to 0-20mm, zasolenie nie większe niż 3,5g na dm3: - suchy kolor odcień jaśniejszy niż Hartmann, mokry ma kolor ciemno brązowy, - zapach naturalny torfu, - szczątki roślin ciężko zauważalne , - 50ml mokrej próbki (39g) po wyciśnięciu 45ml (24,6g). Kolor wyciskanej wody ciemno brązowa. Ubytek 37% masy oraz 10% objętości. Próbka po wyciśnięciu była mocno wilgotna, ale dałoby radę wycisnąć z niej jeszcze trochę wody. Wskazanie na H6 wg skali von Posta. Torf dostatecznie rozłożony. Podłoże z tego torfu ma słabą porowatość, jednak w mniejszym stopniu niż przy torfie Hartmann. Ocena ogólna wskazanie wg. kolejności najlepszy do najgorszy Hollas Aaura, Hartmann, Hollas Sterlux. Osobiście uważam, że w porównaniu z zeszłym rokiem żaden z torfów nie zmienił swojej jakości. Aura i Hartmann-a będę dalej używać, a Sterluxa dalej będę omijać szeroki łukiem Było by dobrze gdyby ktoś, opracował lub chociaż przyjrzał się wyglądowi reszty popularnych torfów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 1 Kwietnia 2017 Share Napisano 1 Kwietnia 2017 Kupiłem ostatnio torf taki jak na zdjęciu. Objętość to chyba 80 litrów, 12 zł za worek. Produkowany jest przez firmę Hollas. Najpierw kupiłem 1 worek, dwa tygodnie później 3 kolejne. We wszystkich workach torf był bardzo dobrej jakości, słabo rozłożony, z widocznymi szczątkami torfowców: Zmierzyłem pH uwodnionego torfu, wyszło 3,1. Niestety każdy worek torfu, dobrego czy tez nie oznacza tragiczną historię zniszczonego torfowiska Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 1 Kwietnia 2017 Share Napisano 1 Kwietnia 2017 Kupiłem ostatnio torf taki jak na zdjęciu. Objętość to chyba 80 litrów, 12 zł za worek. Produkowany jest przez firmę Hollas. Najpierw kupiłem 1 worek, dwa tygodnie później 3 kolejne. We wszystkich workach torf był bardzo dobrej jakości, słabo rozłożony, z widocznymi szczątkami torfowców: Zmierzyłem pH uwodnionego torfu, wyszło 3,1. Niestety każdy worek torfu, dobrego czy tez nie oznacza tragiczną historię zniszczonego torfowiska A ty wiesz Marcinie, że to jest substrat czyli torf + coś jeszcze + nawóz ( w tym wypadku 1kg nawozu na 250L substratu NPK 14-16-18 )? Seria peltracom ma w sobie czysty torf wysoki, ale to co masz na zdjęciu to jest bez wątpienia substrat. Nawet na worku jest nazwa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 1 Kwietnia 2017 Share Napisano 1 Kwietnia 2017 Na worku jest napisane z boku: Torf kwaśny pH 3,5-4,5, frakcja 0-40. Wg strony producenta faktycznie wygląda na to, że torfy to czyste torfy a substraty mają dodatek nawozu. Z tym, że nie ma żadnego substratu z tak niskim pH, wszystkie mają 5,5-6,5. Zobaczymy co będzie, moje rośliny rosną w tym podłożu od ponad tygodnia, nie widać, żeby im było źle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 1 Kwietnia 2017 Share Napisano 1 Kwietnia 2017 Na worku jest napisane z boku: Torf kwaśny pH 3,5-4,5, frakcja 0-40. Wg strony producenta faktycznie wygląda na to, że torfy to czyste torfy a substraty mają dodatek nawozu. Z tym, że nie ma żadnego substratu z tak niskim pH, wszystkie mają 5,5-6,5. Zobaczymy co będzie, moje rośliny rosną w tym podłożu od ponad tygodnia, nie widać, żeby im było źle. Sprawdź zasolenie to się okaże co masz. Jeśli zawiera nawozy, a przypuszczam że je ma. To są to zwykle nawozy uwalniane z czasem, które działają z opóźnieniem. Dopiero po nawodnieniu zaczynają się rozpuszczać i są wchłaniane przez rośliny. Tak więc nie wiem czy po tygodniu coś Tobie pokaże raczej po miesiącu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 2 Kwietnia 2017 Share Napisano 2 Kwietnia 2017 Sprawdziłem zasolenie, albo dokładniej mówiąc przewodnictwo elektryczne (EC) przy pomocy laboratoryjnego konduktometru Metler Toledo. Pomiary robione były w torfie dobrze uwodnionym, przy naciśnięciu palcem na torf woda się wyciskała. Pomiar w pierwszej doniczce z torfem który ostatnio kupiłem: 50,8 uS/cm Pomiar w drugiej: 41,6 uS/cm. Dla porównania woda demineralizowana używana w laboratorium miała około 1,9 uS/cm, woda kranowa około 700. Zmierzyłem też przewodnictwo torfu w doniczce gdzie rośliny rosną od ponad roku. W zależności od miejsca pomiaru wynik był w zakresie od 400 do 800uS/cm. Zmierzyłem też w doniczce ze "zwykłą" ziemią gdzie rosły rośliny doniczkowe (jakaś paprotka i coś podobnego do cissusa). Paprotka - około 2100 uS/cm, ziemia wyglądała ładnie, bez wykwitów soli. Cissus- bardzo dużo wykwitów - 4500uS/cm głębiej, około 12000uS/cm płycej. Z ciekawości wrzuciłem do pojemnika same wykwity, dodałem trochę wody (na oko około 10 razy więcej niż wykwitów). Wyszło 28500 uS/cm, pewnie gdybym dłużej poczekał i dał im się lepiej rozpuścić to byłoby więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 2 Kwietnia 2017 Share Napisano 2 Kwietnia 2017 Sprawdziłem zasolenie, albo dokładniej mówiąc przewodnictwo elektryczne (EC) przy pomocy laboratoryjnego konduktometru Metler Toledo. Pomiary robione były w torfie dobrze uwodnionym, przy naciśnięciu palcem na torf woda się wyciskała. Pomiar w pierwszej doniczce z torfem który ostatnio kupiłem: 50,8 uS/cm Pomiar w drugiej: 41,6 uS/cm. Dla porównania woda demineralizowana używana w laboratorium miała około 1,9 uS/cm, woda kranowa około 700. Zmierzyłem też przewodnictwo torfu w doniczce gdzie rośliny rosną od ponad roku. W zależności od miejsca pomiaru wynik był w zakresie od 400 do 800uS/cm. Zmierzyłem też w doniczce ze "zwykłą" ziemią gdzie rosły rośliny doniczkowe (jakaś paprotka i coś podobnego do cissusa). Paprotka - około 2100 uS/cm, ziemia wyglądała ładnie, bez wykwitów soli. Cissus- bardzo dużo wykwitów - 4500uS/cm głębiej, około 12000uS/cm płycej. Z ciekawości wrzuciłem do pojemnika same wykwity, dodałem trochę wody (na oko około 10 razy więcej niż wykwitów). Wyszło 28500 uS/cm, pewnie gdybym dłużej poczekał i dał im się lepiej rozpuścić to byłoby więcej. Wygląda na to, że na razie jest ok ale dla 100% można by sprawdzić za 3-4 tygodnie. Jeśli po tym czasie wynik nie wyskoczy nagle nie wiadomo jak do góry to będzie to tylko oznaczało że to faktycznie jest czysty torf, a nie substrat jak opisał go na worku producent P.S Taki mały offtopic sprawdziłem swoją wodę w kranie i miała ok. 400uS/cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 (edytowane) Wczoraj w moje ręce wpadł taki oto produkt: Myślicie, że się nada? Nie otwierałem jeszcze worka, także zdjęcia poglądowe wrzucę dopiero wieczorem. Na stronie producenta określa się jako: Produkacja wyrobów torfowych. Głównym obszarem działalności przedsiębiorstwa Agrohum jest przetwarzanie i sprzedaż wyrobòw torfowych dla rolnictwa ogrodnictwa i leśnictwa. Na worku nic więcej nie ma. Edytowane 3 Kwietnia 2017 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Wczoraj w moje ręce wpadł taki oto produkt: Myślicie, że się nada? Nie otwierałem jeszcze worka, także zdjęcia poglądowe wrzucę dopiero wieczorem. Na stronie producenta określa się jako: Produkacja wyrobów torfowych. Głównym obszarem działalności przedsiębiorstwa Agrohum jest przetwarzanie i sprzedaż wyrobòw torfowych dla rolnictwa ogrodnictwa i leśnictwa. Na worku nic więcej nie ma. Zawiera nawozy i to jest pewne. Generalnie powinno się unikać lub zwracać uwagę jeśli na workach piszę cokolwiek innego niż torf np. podłoże, substrat, ziemia, mieszanka bo to oznacza, że jest to torf plus coś jeszcze. Cytując opis na jednym ze sklepów "Specjalnie dobrane podłoże do uprawy roślin kwaśnolubnych, szczególnie wrzosów, azalii, rododendronów i innych drzew i krzewów iglastych. Lekka struktura i odpowiednio dobrane składniki pokarmowe tworzą znakomite warunki do wzrostu i pozyskiwania intensywnej barwy roślin." Inny opis tego samego torfu na innym sklepie: "Podłoże do roślin kwaśnolubych to produkt najwyższej jakości, skomponowany na bazie naturalnego torfu sphagnowego, wzbogacony o wyselekcjonowane dodatki. Naukowo opracowana receptura podłoża, łączy w sobie wszystkie niezbędne dla roślin kwaśnolubnych składniki." Dla rozwiązania wątpliwości najlepiej było by spytać producenta. Edit. Z mojej niecierpliwej ciekawości zadzwoniłem do producenta tak zawiera nawozy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Hehe, ok dzięki tracer No nic, pójdzie pod iglaki, a do naszych podopiecznych stara Athena Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 8 Maja 2017 Share Napisano 8 Maja 2017 (edytowane) Minął ponad miesiąc od posadzenia roślin do torfu o którym pisałem kilka postów wyżej. Wygląda na to, że to prawdziwy kwaśny torf, bez nawozów. Od posadzenia rośliny rosną dobrze, torf nie pleśnieje, nie robi się zielony, nie pojawiają się wykwity soli. Generalnie jest to prawdopodobnie najlepszy torf na jaki trafiłem w mojej już dość długiej karierze. Tylko żeby producent tak nie mieszał z oznaczeniami na worku.... Edytowane 8 Maja 2017 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Maja 2017 Share Napisano 8 Maja 2017 Marcinie mam ten sam torf, tylko w 250l workach. Jest faktycznie rewelacyjny, nie jest tak strasznie rozdrobniony jak inne, w wielu miejscach jego struktura jest włóknista. Pochodzi ze złóż litewskich i jest bardzo podobny do Lithuanian peat którego używałem wcześniej, ale jego struktura jest nawet lepsza. U mnie przewodnictwo torfu zalanego wodą destylowaną po dwóch dobach wynosiło 58 mikroS/cm więc widać że jakość we wszystkich workach będzie bardzo dobra. Mam również takie worki z torfem odkwaszonym - wtedy worek ma zielone dno. Na opakowaniu jest duża ilość tabelek dla wszystkich rodzajów, frakcji produkowanego torfu i nie wiadomo które są właściwe dla zawartości worka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 8 Maja 2017 Share Napisano 8 Maja 2017 Minął ponad miesiąc od posadzenia roślin do torfu o którym pisałem kilka postów wyżej. Wygląda na to, że to prawdziwy kwaśny torf, bez nawozów. Od posadzenia rośliny rosną dobrze, torf nie pleśnieje, nie robi się zielony, nie pojawiają się wykwity soli. Generalnie jest to prawdopodobnie najlepszy torf na jaki trafiłem w mojej już dość długiej karierze. Tylko żeby producent tak nie mieszał z oznaczeniami na worku.... No i git. Sytuacja się wyjaśniła. Widzisz bo na przykład na Balocie, którego zdjęcie umieścił dokkrb jest jasno napisane "Torf ogrodniczy" i wszystko jasno. Teraz tylko zdobyć worek trzeba Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 8 Maja 2017 Share Napisano 8 Maja 2017 Idzie gdzieś stacjonarnie kupić ten torf peltracom czy trzeba przez internet? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fajny09 Napisano 10 Maja 2017 Share Napisano 10 Maja 2017 (edytowane) Witam Was, mam pytane czy ktoś używał torfu od producenta eko-ziem ?? czy ten torf jest dobrej jakości czy warto go w ogóle kupować ?? . Edytowane 10 Maja 2017 przez fajny09 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi