Skocz do zawartości

Jakość torfu różnych producentów

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 225
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

To dobry torf. Chodź czasami zdarzały się gorsze jakościowo partie. Też dzisiaj kupiłem 20L Atheny z Obi. Wygląda nawet dobrze. Ale to się okażę za parę dni.

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem czasem torfy ze sklepów ogrodniczych czy supermarketów, które musiałem zalewać wodą i przez dłuższy czas dokładnie mieszać, żeby w ogóle zaczęły się dawać zwilżać, bo zachowywały się jak piasek higrofobowy. A ten torf Athena jest taki, że mogę od razu w nim sadzić rośliny i po wstawieniu doniczki do podstawki z wodą cały się ładnie nawilży. W innych torfach denerwowały mnie też takie zbite, twarde, nieroskruszalne kulki - torf był jakby taką mieszaniną kuleczek. Fajnie by było, gdyby worki torfu miały jakieś przeźroczyste okienko, żeby przed zakupem można było w miarę ocenić jakość torfu.

Jeszcze mam pytanie - czy ktoś kupował torfy 80l Berta i Nowy Chwalim (tylko tyle widziałem na paczce, bo leżały na stercie. W sklepie ogrodniczym w pobliżu działki są takie torfy kwaśne i nie miałbym problemu z przywiezieniem takiej paczki na działkę taczkami, a z Obi nie mam możliwości transportu.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

A ja muszę powiedzieć, że dzisiaj się mega pozytywnie zaskoczyłem. Zakupiłem w Leroy Merlin torf Avanti, jako że sprawdzonej Atheny już nie było (nawiasem mówiąc, w tym roku całkiem całkiem jest). Miałem opory, już miałem nie brać i jechać do Obi, ale zobaczyłem że jeden worek jest rozerwany i z wnętrza wysypuje się ładny jasnobrązowy torf. Wrażenia po rozpakowaniu? Wygląda super. Mało rozłożony, jasnobrązowy. Wprawdzie było trochę grud, ale jakież było moje zaskoczenie, gdy okazały się one być włóknami mchu torfowca!

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

A ja muszę powiedzieć, że dzisiaj się mega pozytywnie zaskoczyłem. Zakupiłem w Leroy Merlin torf Avanti, jako że sprawdzonej Atheny już nie było (nawiasem mówiąc, w tym roku całkiem całkiem jest). Miałem opory, już miałem nie brać i jechać do Obi, ale zobaczyłem że jeden worek jest rozerwany i z wnętrza wysypuje się ładny jasnobrązowy torf. Wrażenia po rozpakowaniu? Wygląda super. Mało rozłożony, jasnobrązowy. Wprawdzie było trochę grud, ale jakież było moje zaskoczenie, gdy okazały się one być włóknami mchu torfowca!

To dopiero dobra wiadomość - dziękuję za informację! Nie mam w zwyczaju kupować torfów na próbę, bo producentów jest mnóstwo, a jakość produktu przeważnie marna. Cóż, pozostaje zatem "napaść" Leroy i wyczyścić palety z worków :)

Odnośnik do odpowiedzi

To dopiero dobra wiadomość - dziękuję za informację! Nie mam w zwyczaju kupować torfów na próbę, bo producentów jest mnóstwo, a jakość produktu przeważnie marna. Cóż, pozostaje zatem "napaść" Leroy i wyczyścić palety z worków :)

Ja dzisiaj dreptam po kolejny worek, to zrobię zdjęcia i przetestuję jak tam jest z wchłanialnością itp. Bo u rodziny nie bywam zbyt często i zwykle nie mam czasu na takie rzeczy, a tam właśnie mam te kastry, w których użyłem tego torfu.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Niedługo jak tak dalej pójdzie, to całe forum będę znać na pamięć :) . Znalazłam ten wątek (nie wiem czy jest jeszcze jakiś inny) odnośnie podłoża. Przeczytałam cały "od deski do deski" i .... dalej nie wiem nic. Dzielicie się uwagami, spostrzeżeniami odnosnie podłoży torfowych, wymieniacie różne nazwy. Jest to fajne, ale jak dla mnie najgorsze jest to, że przy takiej ilości nazw nie wiem który by był dobry dla mojego dzbanecznika. I jeszcze mętlik w głowie robi mi to, że, raz dany torf jest chwalony, a w następnej wypowiedzi ten sam torf okazuje się być zły. I znów nic nie wiem. Ale z Waszych uwag jakie się pojawiają odnoszę wrażenie że najlepszy torf, to jest "athena". Czy on do dzbanecznika może się nadać?

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Niedługo jak tak dalej pójdzie, to całe forum będę znać na pamięć :) . Znalazłam ten wątek (nie wiem czy jest jeszcze jakiś inny) odnośnie podłoża. Przeczytałam cały "od deski do deski" i .... dalej nie wiem nic. Dzielicie się uwagami, spostrzeżeniami odnosnie podłoży torfowych, wymieniacie różne nazwy. Jest to fajne, ale jak dla mnie najgorsze jest to, że przy takiej ilości nazw nie wiem który by był dobry dla mojego dzbanecznika. I jeszcze mętlik w głowie robi mi to, że, raz dany torf jest chwalony, a w następnej wypowiedzi ten sam torf okazuje się być zły. I znów nic nie wiem. Ale z Waszych uwag jakie się pojawiają odnoszę wrażenie że najlepszy torf, to jest "athena". Czy on do dzbanecznika może się nadać?

W twoim przypadku sprawa jest naprawdę bardzo prosta.

Posiadasz jednego dzbanecznika, w dodatku takiego który nie jeden błąd wybacza, więc wszystko jeszcze może być OK.

Wystarczy wejść do najbliższej kwiaciarni i zapytać Panią czy posiada TORF KWAŚNY BEZ DODATKÓW.

Przeważnie w kwiaciarniach mają w miarę dobrej jakości i w małych workach 2 lub 5 litrowych.

Odnośnik do odpowiedzi

@Dieball Udało się zakupić drugi worek torfu? Jeśli tak, to jaką jakość prezentuje?

@Jaca-Dzbanecznik Szczerze, to nie widziałem dotąd czystego torfu sprzedawanego w tak małych woreczkach. Za każdym razem kiedy potrzebuję nowy worek, drapię się po głowie, bo torf Sphagnum, w dodatku o relatywnie niskim stopniu rozkładu to prawdziwe wyzwanie dla poszukiwacza.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wygląda tak sobie a masz możliwość zrobienia zdjęcia to cyknij fotkę. Ewentualnie możesz się zapytać w jakiejś kwiaciarni żeby zobaczyli jakich firm są w hurtowniach. Ja raz tak zrobiłem i się udało. Tylko to musi być też dobry sprzedawca a nie jakiś cham co będzie chciał byle co wcisnąć.

Odnośnik do odpowiedzi

@Dieball Udało się zakupić drugi worek torfu? Jeśli tak, to jaką jakość prezentuje?

@Jaca-Dzbanecznik Szczerze, to nie widziałem dotąd czystego torfu sprzedawanego w tak małych woreczkach. Za każdym razem kiedy potrzebuję nowy worek, drapię się po głowie, bo torf Sphagnum, w dodatku o relatywnie niskim stopniu rozkładu to prawdziwe wyzwanie dla poszukiwacza.

Ja kupuje torf tylko w małych ilościach 5 litrów w kwiaciarniach, lub osiedlowym sklepie ogrodniczym 10 litrów.

Na nowe duże projekty niestety brak już miejsca ;) balkonowe kastry stoją od dwóch sezonów.

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem jeden worek 80l torfu kwaśnego Avanti na próbę, jednak moja opinia nie jest tak entuzjastyczna jak Dieball'a. Mnóstwo włókien, naprawdę mnóstwo, a sam torf ciemnobrunatny. Nastręcza to sporo trudności w sadzeniu roślin i wykończeniu powierzchni, bo włókna ciągną się i ciągną.

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

• 8 months later...

Ja musiałem znowu kupić torf bo jakiś debil mi gwizdnął resztkę torfu i żwirek do przesadzania. Kupiłem w centrum ogrodniczym torf Kronen 150l (moją ukochaną kwiaciarnię zamknęli).

Sprawdzałem małe worki Kronen chyba 20l - torf w środku kijowy.

Kupiony 150l ma datę produkcji 4.2017. Ten 150L oceniam jako średnio-dobry (zdjęcie poniżej). Pierwsze wrażenie, że fajny brązowy, dobrze rozdrobniony, czasami jakieś nierozdrobnione włókna się zdarzają. Po dłuższym obcowaniu trafiają się pojedyncze patyki albo nawet fragmenty gałęzi (ja trafiłem na 1 kawałek o długości ok 6cm i średnicy 1cm). A poniżej zdjęcie.

post-7280-1520586164_thumb.jpg

Edytowane przez grabi
Odnośnik do odpowiedzi