Darlington Napisano 24 Maja 2018 Share Napisano 24 Maja 2018 (edytowane) Witam. Używał ktoś torfu firmy Zielona oaza? Edytowane 24 Maja 2018 przez Darlington Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek199415 Napisano 7 Czerwca 2018 Share Napisano 7 Czerwca 2018 Mam torf Athena który jest trochę zbrylony i moje pytanie czy lepiej przesiać go przez sitko czy dać przy przesadzaniu taki jaki jest? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Valakras Napisano 8 Czerwca 2018 Share Napisano 8 Czerwca 2018 (edytowane) http://www.akro-bud.pl/torf-kwasny-wysoki-...4-5-p-2789.html Czy ktos korzystał z tego torfu i może sie wypowiedzieć? Mozna kupić 80l za 15 zl Właściwości: wysoki sphagnowy wilgotność ok.60% popielność ok. 7% pH (w H2O 3,2 - 4,5) sprężysty antyseptyczny stopień rozkładu ok. 30% Obecnie korzystam z Kronen ten w biały opakowaniu i nie mam zastrzeżeń, nie plesnieje ladnie chlonie wodę. Mieszam z perlitem. Edytowane 8 Czerwca 2018 przez Valakras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Valakras Napisano 14 Czerwca 2018 Share Napisano 14 Czerwca 2018 (edytowane) Ok wyglada na to ze nikt nie uzywal wiec go zakupiłem i ponizej mozna zobaczyc zdjecia jak wyglada w porównaniu z torfem Kronen: Kronen: AkroBud: Jest faktycznie dosc wloknisty co jest mocnym plusem. Ocencie sami jak potrzeba wiecej zdjęć to piszcie Edytowane 14 Czerwca 2018 przez Valakras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek199415 Napisano 19 Lipca 2018 Share Napisano 19 Lipca 2018 (edytowane) Po lewej Heldros po prawej Roraima co myślicie? Edytowane 19 Lipca 2018 przez maciek199415 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 1 Lutego 2019 Share Napisano 1 Lutego 2019 Cześć! Wątek dawno nieodświeżany, czas go rozruszać. Wybieram się w niedalekiej przyszłości do Leroy Merlin, wypatrzyłem u nich torf: LINK DO TORFU Torf Athena, planuję użyć go wraz z agroperlitem do kapturnic w donicach i na próbę w betonowym, małym gazonie, żeby sprawdzić, czy sobie dadzą kapturnice radę z zimą w przyszłym roku. Nie robi się z niego twarda skorupa po roku w donicy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 3 Lutego 2019 Share Napisano 3 Lutego 2019 Cześć! Wątek dawno nieodświeżany, czas go rozruszać. Wybieram się w niedalekiej przyszłości do Leroy Merlin, wypatrzyłem u nich torf: LINK DO TORFU Torf Athena, planuję użyć go wraz z agroperlitem do kapturnic w donicach i na próbę w betonowym, małym gazonie, żeby sprawdzić, czy sobie dadzą kapturnice radę z zimą w przyszłym roku. Nie robi się z niego twarda skorupa po roku w donicy? To, jak widać w opisie, nie torf sfagnowy, a ogrodniczy z dużą zawartością humusu. Czyli do roślin mięsożernych kiepski wybór. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 3 Lutego 2019 Share Napisano 3 Lutego 2019 W moim ulubionym sklepie ogrodniczym od dawna niestety nie mają (od roku) żadnego torfu wysokiego, a skończyły się właśnie moje zapasy. Macie do polecenia jakiś większy market, który można by znaleźć w Krakowie (LM, Obi, Castorama, cokolwiek), pojechać, wziąć duży worek? Gdybym musiał każdy malutki sklep ogrodniczy w mieście objechać, to zajmie mi to wieki i tysiąc pieniędzy w parkometrze. Czy zostaje już tylko zamówienie przez Alledrogo? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 Dawno mnie nie było już na tym forum, cześć Wszystkim z powrotem. Aktualizując na rok 2020 - jaki torf w ostatnim roku się u Was sprawdził i który polecacie? Niestety z początkiem roku bardzo źle trafiłem i wszystkie moje kapturnice po przeprowadzce do nowego torfu strasznie ucierpiały, a spora część została zaatakowana przez jakąś chorobę i w kilka tygodni całkowicie spróchniały. Chętnie zamówię sobie worek dobrej jakości torfu do kapturnic. Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie! Najlepiej, gdyby był dostępny w wysyłce internetowej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piomistrz Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 U mnie sprawdzał się torf litewski, po przesianiu i dodaniu perlitu, miałem dobre podłoże dla wszystkich owadożerów. Oferty szukałem na allegro a torf kupiłem w balotach 250l. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miau Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 Czy istnieje łatwy do kupienia torf w małych paczkach czy pozostają mi tylko gotowe mieszanki do owadożerów w necie? Nie chcę kupować 20 litrów w markecie dla dwóch roślinek, choć jak trzeba to tak zrobię, 10 zł nie majątek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 4 minuty temu, miau napisał: Czy istnieje łatwy do kupienia torf w małych paczkach czy pozostają mi tylko gotowe mieszanki do owadożerów w necie? Nie chcę kupować 20 litrów w markecie dla dwóch roślinek, choć jak trzeba to tak zrobię, 10 zł nie majątek. Najtaniej wychodzi te 20L. Torf kwaśny 3,5-4,5ph bez nawozów każdy się praktycznie nada. A mieć zapas warto bo i tak trzeba co jakiś czas rośliny przesadzać do nowego podłoża. Torf firmy Athena jest dobry. Omijaj torfy dedykowane. W dniu 8/26/2020 o 10:36 PM, Piomistrz napisał: U mnie sprawdzał się torf litewski, po przesianiu i dodaniu perlitu, miałem dobre podłoże dla wszystkich owadożerów. Oferty szukałem na allegro a torf kupiłem w balotach 250l. Podrzucisz namiar na te 250L? Obecnie testuje torf kwaśny Westland, producent Athena. Póki co nie pleśnieje i rosiczki fajnie w nim rosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miau Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 (edytowane) To jest ten torf? Taki widziałem dziś w markecie, a w tym wątkunie widziałem fotki jego opakowania.https://image.ceneostatic.pl/data/products/37297007/i-gardenica-torf-ogrodniczy-athena-20l.jpg edit: ile czasu można przechowywać torf zakładając przechowywanie go w optymalnych warunkach? Edytowane 24 Lipca 2021 przez miau Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 Godzinę temu, miau napisał: To jest ten torf? Taki widziałem dziś w markecie, a w tym wątkunie widziałem fotki jego opakowania.https://image.ceneostatic.pl/data/products/37297007/i-gardenica-torf-ogrodniczy-athena-20l.jpg edit: ile czasu można przechowywać torf zakładając przechowywanie go w optymalnych warunkach? Ten z Ceneo też stosowałem i był ok. Tyle, że miał tendencje do pliśnienia ale niektóre partie. Ja trzymam aż cały wykorzystam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killer_88 Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 (edytowane) Kupilem w Obi Athene i jest tragiczna. Wystąpiły wykwity soli. Kupiłem ten, zobacze czy będzie lepszy. Edytowane 27 Maja 2022 przez killer_88 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi