Skocz do zawartości

Jakość torfu różnych producentów

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 225
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

http://www.akro-bud.pl/torf-kwasny-wysoki-...4-5-p-2789.html

Czy ktos korzystał z tego torfu i może sie wypowiedzieć? Mozna kupić 80l za 15 zl

Właściwości:

wysoki sphagnowy

wilgotność ok.60%

popielność ok. 7%

pH (w H2O 3,2 - 4,5)

sprężysty antyseptyczny

stopień rozkładu ok. 30%

Obecnie korzystam z Kronen ten w biały opakowaniu i nie mam zastrzeżeń, nie plesnieje ladnie chlonie wodę. Mieszam z perlitem.

Edytowane przez Valakras
Odnośnik do odpowiedzi

Ok wyglada na to ze nikt nie uzywal wiec go zakupiłem i ponizej mozna zobaczyc zdjecia jak wyglada w porównaniu z torfem Kronen:

Kronen:

20180614_120852.jpg

20180614_120753.jpg

20180614_120501.jpg

AkroBud:

20180614_120817.jpg

20180614_120542.jpg

20180614_120530.jpg

Jest faktycznie dosc wloknisty co jest mocnym plusem. Ocencie sami jak potrzeba wiecej zdjęć to piszcie ;)

Edytowane przez Valakras
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 6 months later...

Cześć! Wątek dawno nieodświeżany, czas go rozruszać. :)

Wybieram się w niedalekiej przyszłości do Leroy Merlin, wypatrzyłem u nich torf: LINK DO TORFU

Torf Athena, planuję użyć go wraz z agroperlitem do kapturnic w donicach i na próbę w betonowym, małym gazonie, żeby sprawdzić, czy sobie dadzą kapturnice radę z zimą w przyszłym roku. Nie robi się z niego twarda skorupa po roku w donicy?

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć! Wątek dawno nieodświeżany, czas go rozruszać. :)

Wybieram się w niedalekiej przyszłości do Leroy Merlin, wypatrzyłem u nich torf: LINK DO TORFU

Torf Athena, planuję użyć go wraz z agroperlitem do kapturnic w donicach i na próbę w betonowym, małym gazonie, żeby sprawdzić, czy sobie dadzą kapturnice radę z zimą w przyszłym roku. Nie robi się z niego twarda skorupa po roku w donicy?

To, jak widać w opisie, nie torf sfagnowy, a ogrodniczy z dużą zawartością humusu. Czyli do roślin mięsożernych kiepski wybór.

Odnośnik do odpowiedzi

W moim ulubionym sklepie ogrodniczym od dawna niestety nie mają (od roku) żadnego torfu wysokiego, a skończyły się właśnie moje zapasy. Macie do polecenia jakiś większy market, który można by znaleźć w Krakowie (LM, Obi, Castorama, cokolwiek), pojechać, wziąć duży worek? Gdybym musiał każdy malutki sklep ogrodniczy w mieście objechać, to zajmie mi to wieki i tysiąc pieniędzy w parkometrze. Czy zostaje już tylko zamówienie przez Alledrogo?

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Dawno mnie nie było już na tym forum, cześć Wszystkim z powrotem. :) 

Aktualizując na rok 2020 - jaki torf w ostatnim roku się u Was sprawdził i który polecacie? Niestety z początkiem roku bardzo źle trafiłem i wszystkie moje kapturnice po przeprowadzce do nowego torfu strasznie ucierpiały, a spora część została zaatakowana przez jakąś chorobę i w kilka tygodni całkowicie spróchniały. Chętnie zamówię sobie worek dobrej jakości torfu do kapturnic. Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie! Najlepiej, gdyby był dostępny w wysyłce internetowej. 

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie sprawdzał się torf litewski, po przesianiu i dodaniu perlitu, miałem dobre podłoże dla wszystkich owadożerów. Oferty szukałem na allegro a torf kupiłem w balotach 250l.

Odnośnik do odpowiedzi

• 10 months later...

Czy istnieje łatwy do kupienia torf w małych paczkach czy pozostają mi tylko gotowe mieszanki do owadożerów w necie? Nie chcę kupować 20 litrów w markecie dla dwóch roślinek, choć jak trzeba to tak zrobię, 10 zł nie majątek.

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, miau napisał:

Czy istnieje łatwy do kupienia torf w małych paczkach czy pozostają mi tylko gotowe mieszanki do owadożerów w necie? Nie chcę kupować 20 litrów w markecie dla dwóch roślinek, choć jak trzeba to tak zrobię, 10 zł nie majątek.

Najtaniej wychodzi te 20L.

Torf kwaśny 3,5-4,5ph bez nawozów każdy się praktycznie nada. A mieć zapas warto bo i tak trzeba co jakiś czas rośliny przesadzać do nowego podłoża.

Torf firmy Athena jest dobry.

Omijaj torfy dedykowane.

W dniu 8/26/2020 o 10:36 PM, Piomistrz napisał:

U mnie sprawdzał się torf litewski, po przesianiu i dodaniu perlitu, miałem dobre podłoże dla wszystkich owadożerów. Oferty szukałem na allegro a torf kupiłem w balotach 250l.

Podrzucisz namiar na te 250L?

Obecnie testuje torf kwaśny Westland, producent Athena. Póki co nie pleśnieje i rosiczki fajnie w nim rosną.

Screenshot_2021-07-24-21-00-19-31.jpg

Screenshot_2021-07-24-21-00-26-98.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

To jest ten torf? Taki widziałem dziś w markecie, a w tym wątkunie widziałem fotki jego opakowania.
https://image.ceneostatic.pl/data/products/37297007/i-gardenica-torf-ogrodniczy-athena-20l.jpg

edit: ile czasu można przechowywać torf zakładając przechowywanie go w  optymalnych warunkach?

Edytowane przez miau
Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, miau napisał:

To jest ten torf? Taki widziałem dziś w markecie, a w tym wątkunie widziałem fotki jego opakowania.
https://image.ceneostatic.pl/data/products/37297007/i-gardenica-torf-ogrodniczy-athena-20l.jpg

edit: ile czasu można przechowywać torf zakładając przechowywanie go w  optymalnych warunkach?

Ten z Ceneo też stosowałem i był ok. Tyle, że miał tendencje do pliśnienia ale niektóre partie.

Ja trzymam aż cały wykorzystam.

Odnośnik do odpowiedzi

• 10 months later...

Kupilem w Obi Athene i jest tragiczna. Wystąpiły wykwity soli.

Kupiłem ten, zobacze czy będzie lepszy.

images.jpeg

20220527_070048.jpg

Edytowane przez killer_88
Odnośnik do odpowiedzi