limak13 Napisano 7 Czerwca 2022 Share Napisano 7 Czerwca 2022 @killer_88, też się nad nim zastanawiam, ale zasolenie poniżej 1g/l (czyli do grama może dobić) nie jest przypadkiem wysokie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killer_88 Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 W dniu 6/7/2022 o 10:47 AM, limak13 napisał: @killer_88, też się nad nim zastanawiam, ale zasolenie poniżej 1g/l (czyli do grama może dobić) nie jest przypadkiem wysokie? Uzywam go od 28 maja. Jak narazie nie pojawily sie wykwity soli, ani plesn. Jak dla mnie jest ok. Wsadzilemvw niego 4 kapturnice i nie widze zadnych zlych oznak. A co do zasolenia moze jacys fachowcy sie wypowiedza ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 4 godziny temu, killer_88 napisał: Uzywam go od 28 maja. Jak narazie nie pojawily sie wykwity soli, ani plesn. Jak dla mnie jest ok. Wsadzilemvw niego 4 kapturnice i nie widze zadnych zlych oznak. A co do zasolenia moze jacys fachowcy sie wypowiedza ? A ja może jakoś to wytłumacze ale z innej beczki. Użyłem torfu kwaśnego 3,4-4,5 , peltracom, brązowo biały worek na moje torfowisko. Pobrany został odciek (woda z torfowiska) i została zmierzona jej przewodność która spadała z wartości ok. 124 uS do 25 w przeciągu około pól roku. Oznacza to że torfowisko się ustabilizowało i sole oraz inne składniki mineralne zostały wypłukane. Przyjmuje się że 1 uS/cm jest równoważny z 0,64mg NaCl/kg (czyli litr). Podstawiając moją wartość 123uS = 124 X 0,64mg = 79,36 mg = 0,08 g . Można przyjąć że taka wartość znajdowała się w torfowisku. Czyli jest to bardzo mało, jeśli zostaną zastosowane jakieś np. nawozy wartość ta wzrośnie i przewodność będzie większa. Więc jeśli używa ktoś torfu bez nawozu i jest on pewny to te wartości będą odpowiednie. Mi pojawiły się sole na wierzchu doniczki gdy używałem wody z kranu, woda ta może mieć 100-1000 uS albo i więcej (u mnie zapewne ok. 700) a więc ok. 0,45 g/ l . (prawie 5 razy więcej jonów) . Producent podaje taką wartość bo jest ona bardzo bezpieczna jeśli chodzi o torf wysoki i nikt się nie przyczepi Jeśli pojawiają się sole na torfie i używamy wody demineralizowanej albo deszczówki to warto zmienić torf, a jeśli używamy innej wody niż te to trzeba zmienić wodę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agatejszyn Napisano 21 Lipca 2022 Share Napisano 21 Lipca 2022 Używał ktoś torfu z Mrówki? Torf ogrodniczy Ph 3,5-4,5 80 L PSB Produkt jest przeznaczony do sporządzania podłoży do hobbystycznej uprawy roślin kwaśnolubnych (np. wrzosów, rododendronów). Polecany jest również do poprawy właściwości gleby. Nie zawiera nawozów. Odczyn torfu utrzymuje się w przedziale 3,5 – 4,5 (pH w wodzie). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profaner Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 Bardzo żałuję że temat znalazłem dopiero teraz, ale takie to szczęście "nowego". Do tej pory po różnych lekturach i filmach z youtuba szukałem torfu Aura Holas. Znalazłem i kupiłem Aurę firmy Agaris. No i bardziej wczytałem się w tematy forumowe - nagle okazało się że to wszystko to jednak loteria jaką się ma partię itd itp. Powiem szczerze że aż się boję moja kapturnicę przesadzać ale może zrobię kontrolny wysiew rosiczek. Czy ktoś miał może styczność z torfem Agaris Aura? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 Posiadam ten torf, co do koloru to jasno brązowy. Jeden z ładniejszych który posiadałem, włókien niestety sporo. Co do pojawiania się pleśni, zauważyłem że się pojawia w kilku doniczkach. Ale moim zdaniem gdy nie ma odpowiedniego przewiewu to będzie się pojawiać na większości dostępnych torfach na rynku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 U mnie torf w kilku doniczkach nie pleśniał przez kilka miesięcy, a pleśń pojawiła się dopiero po tym, jak zobaczyłem przędziorki i spryskałem wszystko pestycydem. Zgadzam się co do przewiewu - moje kapturnice w sezonie rosną na zewnątrz i jest zero pleśni. Zimuję w pomieszczeniu i pleśń się pojawia w niektórych doniczkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 7 Marca 2023 Share Napisano 7 Marca 2023 W dniu 6.03.2023 o 06:30, Styq napisał: Posiadam ten torf, co do koloru to jasno brązowy. Jeden z ładniejszych który posiadałem, włókien niestety sporo. Co do pojawiania się pleśni, zauważyłem że się pojawia w kilku doniczkach. Ale moim zdaniem gdy nie ma odpowiedniego przewiewu to będzie się pojawiać na większości dostępnych torfach na rynku. Też używam tego torfu i jest bardzo dobry, a ilość włókien wskazuje na to że jest dobrej jakości i nie jest mocno rozłożony co jest dość ważne. A pleśń jeśli wychodzi to jest to wina słabej wentylacji, u mnie też wychodzi pod lampami ale po czasie znika i już jest okej. Dodatkowy oprysk na grzyba zwykle pomaga przy pleśni + przewiew. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 7 Marca 2023 Share Napisano 7 Marca 2023 (edytowane) W dniu 5.03.2023 o 19:05, Profaner napisał: szukałem torfu Aura Holas. Znalazłem i kupiłem Aurę firmy Agaris. Agaris to międzynarodowa grupa, która wykupiła firmę Hollas (obecnie pod nazwą Agaris Poland), tak więc to właściwie ci sami ludzie. Nie wydaje mi się, aby zmieniło się miejsce lub sposób pozyskiwania materiału. Mają torf kwaśny w opakowaniach 80L (Aura), balotach 250L (pokazywany tutaj peltrAcom) oraz 20L i 50L (Sterlux). @Styq i @Kubula, gdzie kupowaliście baloty? Edytowane 7 Marca 2023 przez lemon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 7 Marca 2023 Share Napisano 7 Marca 2023 Space for Garden , hurtownia ogrodnicza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zoe Napisano 8 Marca 2024 Share Napisano 8 Marca 2024 Dzień dobry, mam nadzieję, że to właściwe miejsce na moje pytanie: mam (a raczej mam mieć, bo czekam na kuriera) podłoże do owadożerów typu torf + perlit. Idzie wiosna, więc niedługo będę bawić się w przesadzanie muchołówek. Jednocześnie mam na parapecie parę niedużych sansewierii, którym robi się ciasno w doniczkach. Zastanawiam się czy takie podłoże po ewentualnym zmieszaniu z piaskiem mogłoby być odpowiednie? Czy ktoś z szanownych kolegów (koleżanek?) ma doświadczenie w uprawie innych roślin w podłożu owadożernym poddanym tuningowi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 8 Marca 2024 Share Napisano 8 Marca 2024 Torf kwaśny nie będzie odpowiedni dla sansewerii, jak dobrze wyczytałem ona lubi podłoże o pH 7,5, a torf ma pH od 4 do 5. Zastosuj ziemię dla roślin zielonych plus perlit i powinno być dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zoe Napisano 8 Marca 2024 Share Napisano 8 Marca 2024 Moje sansewierie mówią dziękuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 8 Marca 2024 Share Napisano 8 Marca 2024 Nie uzywaj torfu do sans. Torf jak wyschnie robi sie hydrofobiczny i woda po nim po prostu splywa. To chwilowa wlasciwosc i jak "poczuje" chwile dluzej wode to jest ok. Natomiast zaleca sie sansy podlewac tak zeby woda przez doniczke przeplynela i problematyczna moze byc ocena czy torf podciagnal wode czy nie. Ja uzywam ziemi uniwersalne, pumeksu 4-8mm i zwiru. Proporcje 1:1:1 i jest mega. Calosc do tarrakotowej doniczki zeby wode odprowadzala i ciezko to przelac, a wody mozna za jednym razem lac solidnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zoe Napisano 8 Marca 2024 Share Napisano 8 Marca 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, bibosz1 napisał(a): Nie uzywaj torfu do sans. Torf jak wyschnie robi sie hydrofobiczny i woda po nim po prostu splywa. To chwilowa wlasciwosc i jak "poczuje" chwile dluzej wode to jest ok. Natomiast zaleca sie sansy podlewac tak zeby woda przez doniczke przeplynela i problematyczna moze byc ocena czy torf podciagnal wode czy nie. Ja uzywam ziemi uniwersalne, pumeksu 4-8mm i zwiru. Proporcje 1:1:1 i jest mega. Calosc do tarrakotowej doniczki zeby wode odprowadzala i ciezko to przelac, a wody mozna za jednym razem lac solidnie O żeż... a to tylko sansewierie z Biedronki za całe 11.99 Fakt, że śmiało sobie poczynają i w tym samym czasie dwie roślinki w dwóch osobnych doniczkach doczekały się młodych. A że kształt roślin macierzystych bardzo mi odpowiada (to odmiana boncellensis o bardzo regularnym pokroju - poniżej zdjęcie poglądowe z internetu), to chcę jak najszybciej odseparować maluchy od mamy, żeby ten kształt jak najdłużej zachować. A rosną w oczach, skubane Edytowane 8 Marca 2024 przez Zoe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi