Skocz do zawartości

Jakość torfu różnych producentów

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

Zakup dobrego torfu jak pokazały ostatnie lata to nie taka prosta rzecz. Dodatkowo niektóre sprawdzone marki mogą niemile zaskoczyć. Dlatego warto podzielić się doświadczeniami ze swoich zakupów aby ułatwić wybór innym.

Tegoroczne zakupy (część trochę eksperymentalnie):

1. Torf kwaśny Kronen .

kronen_3.jpg

Drobno mielony, ciężki, koloru ziemistego (czarny), zbity. Zdecydowanie odradzam. Koszt - około 16zł 80L.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. Torf kwaśny Kronen - droższa wersja trzymająca się określonych standardów.

kronen1.jpg

Torf wyglądający dość dobrze jak na naszą krajową detaliczną ofertę. Frakcja drobna i średnia, luźny. Kolor brązowy.

Dodatkowo pierwszy raz znalazłem oznaczenie stopnia mineralizacji torfu - tutaj H3-H5 czyli średnio rozłożony (http://www.hartmann.com.pl/)

kronen_2.jpg

Niestety gwarantowana jakość kosztuje - 20L - 7zł. Jeśli potrzebujecie niewielkiej ilości to zdecydowanie polecam.

Ponieważ pojawiły się zastrzeżenia do tego produktu zalecam ostrożność. Osobiście będę go sprawdzał w tym roku i podzielę się uwagami jesienią.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. Torf kwaśny Aura firmy Hollas.

Rocznik 2009 i 2010 w przypadku tego torfu to bardzo dobre produkty. Rocznik 2011 to znaczące pogorszenie jakości.

Mam jednak dobre wieści. Tegoroczna patia jest całkiem OK choć do rocznika 2009-2010 trochę mu brakuje.

hollas.jpg

Brązowy, drobny i średni, nieliczne włókna. Luźny. Cena za 80 L to 17zł. Jeśli macie pewność, że sprzedawany torf pochodzi z nowej dostawy to mogę go ponownie szczerze polecić.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 225
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Może to i nie miejsce na taki post, ale moje zeszłoroczne przygody z torfami niestety nie były zbyt fajne. Zawiodłem się na firmie hollas, który pleśniał mi po paru dniach plus ziemiórki w torfie. Dlatego proszę, jeżeli ktoś ma na stanie dobry sprawdzony torf to proszę o kontakt ze mną na priv lub gg. Potrzebuję 3-4 litry sprawdzonego dobrego torfu.

Edytowane przez doesnt
Odnośnik do odpowiedzi

troche dziwne ze w ogole mam torf bo do swoich owadozerow i tak nie używam no ale... jak dzielicie sie informacjami to moje 5groszy:

sv100411.jpg

sv100409.jpg

-nie plesnieje

-dobra jakość (czasem trafia sie jakis patyk ale ogolnie ok. szybko nasiaka nie tworzy zadnych skorup itp.)

-6zl/10l

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ja takiego torfu używam:

img2241r.jpg

img2240gw.jpg

Jest w miarę ok, trochę patyczków w worku. Czasem w gorszych warunkach zdarzało się, że pojawiała się pleśń, ale ciężko trafić na taki co by nigdy nie pleśniał ;).

pozdrawiam

Edytowane przez Radek:)
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Przesadzałem dzisiaj moje rośliny, użyłem torfu Atheny. Zobaczymy jak się spisze, gdyż obecnie trudno z dobrym i ogólnodostępnym torfem na naszym rynku.

torfOgrodniczy.png

Przesadzenie było wymuszone pojawieniem się sporej ilości pleśni po zastosowaniu torfu STERLUX, którego zdecydowanie odradzam.

thumb_dbda21bdc893.jpeg

Odnośnik do odpowiedzi