Skocz do zawartości

Jakość torfu różnych producentów

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

Używałem/używam:

- Karaski - torf o dosyć ziemistej, ciężkiej konsystencji, z czasem w doniczce dosyć mocno się zbija, ale nie było z nim kłopotów

- Aura Hollas - torf o lekkiej, puszystej konsystencji, pokrywał się pleśnią w doniczkach roślin hodowanych cały rok, u kapturów i innych zimujących nie

- TORF z Nowego Chwalimia - kupiłem go jakieś 3 tyg. temu i jest to jedyny jaki używam obecnie, konsystencja pośrednia z tych wcześniej wymienionych, w doniczkach roślin w nim posadzonych nie dzieje się nic niepokojącego.

Edytowane przez Marrom
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 225
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

W zeszłym roku na całe swoje torfowisko (plus minus 1000 litrów torfu, może mneij może więcej) użyłem torfu Karaska i jak narazie jest OK. Nic się z nim nie dzieje na powietrzu, natomiast hodując rośliny w szklarni ten torf na samej górze doniczki robi się zielony. Tak więc na powietrzu polecam, a w domach/szklarniach niezbyt.

Dobre rozwiązanie to torf Aura, świetny do użytku szklarniowego i domowego nic się z nim nie dzieje, może przez to, że jest to tegoroczna partia.

Odnośnik do odpowiedzi

Mam aktualnie torf Aura-Hollas i jest tragiczny, nie wiem z którego roku jest partia ale kupowałem ze 3 tygodnie temu. Ogólnie jest dość włóknisty, mało grudek gdzie nie gdzie znajdzie się patyczek ale pleśnieje na potęgę. Co prawda dopiero zaczynam z owadożerami ale mam 2 doniczki z innym torfem i to jest jak dzień do nocy. Tamten nie pleśnieje, niestety nie wiem jaka to firma bo sprzedawca z allegro nie chce podać. Z Aury muszę pryskać Topsinem żeby cały nie zajął mi się pleśnią a wietrzone jest codziennie, zmienić nie mogę bo wysiane są nasiona. I teraz jak tylko urosną roślinki zmieniam torf, tylko nie wiem na jaki.

Odnośnik do odpowiedzi

Z Aury muszę pryskać Topsinem żeby cały nie zajął mi się pleśnią a wietrzone jest codziennie, zmienić nie mogę bo wysiane są nasiona. I teraz jak tylko urosną roślinki zmieniam torf, tylko nie wiem na jaki.

Możesz spryskiwać samą wodą. Ja mam beznadziejny torf Kronen 20l i dzięki codziennemu zraszaniu nie mam problemów z pleśnią. Porobiły się za to glony, ale nie sądzę, żeby przeszkadzały w czymkolwiek.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam torf kwaśny od Hartmann (250L, ale prawie cały zużyty) mieszam go z perlitem i piaskiem gruboziarnistym. Problemów w domu jako tako nie ma z jednym warunkiem - jeżeli chcecie go to terrarium przy wysokiej wilgotności to może wam pleśnieć, ale nie musi ( mi pleśń zaatakowała jedynie 2 na 10 roślinek jak je jeszcze trzymałem w domu) Teraz we folii torf sprawuje się świetnie, zero pleśni żadnych nalotów itp. (może to od tego, że jest tam więcej słońca niż w domu a wilgotność podobna, chociaż mam z tym mętlik w głowie :D )

Edytowane przez requel
Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spryskiwać samą wodą. Ja mam beznadziejny torf Kronen 20l i dzięki codziennemu zraszaniu nie mam problemów z pleśnią. Porobiły się za to glony, ale nie sądzę, żeby przeszkadzały w czymkolwiek.

No tak ale rosiczki nie lubią spryskiwania a tym pryskam co 2 dzień małe ilości i u mnie tak samo glony już zaczynają się tworzyć. A ten drugi torf zero pleśni, zero glonów a jest tylko 2-3cm warstwa na wierzchu a pod spodem ten z Aury bo kupiłem z allegro nasiona z podłożem to mało go było.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Witam !

Jeżeli mowa o torfach, to czy do wysiania nasion rosiczek nada się torf sphagnowy o kwasowości ph 3,5-4,5 + perlit ? Czy raczej będzie lepszy czysty bez perlitu ?

Edytowane przez sewcio802
Odnośnik do odpowiedzi