danny8_1991 Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 Czy ktoś miał do czynienia z torfem firmy MAZUR, http://www.mazur-ziemia.pl/t03.php. Jeśli tak to jakie opinie na jego temat? Pytam bo dostępny jest w pobliskim ogrodniczym. W cenie chyba 3 zł/10l. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 Witam. Przeglądając temat natrafiłem że najlepszy jest torf firmy Athena. Taki właśnie przed chwilą kupiłem, zobaczymy jak się sprawdzi. Cena to 13,99 za 80 litrów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 11 Września 2012 Share Napisano 11 Września 2012 Ze swojej strony mogę polecić torf kwaśny firmy Flora. Sprzedawany jest w workach po 5 l, kosztuje ok 3.50 zł. Według opisu, sporządzony jest z rozdrobnionego torfu wysokiego i pośredniego. pH = 3,5-4,5 Na bazie tego torfu są wszystkie podłoża moich owadożerów. Nie zauważyłam jakichkolwiek nieprawidłowości. Nie pleśnieje, nie pokrywa się glonami, nic z niego nie kiełkuje. Posiane na nim nasiona D. binata wykiełkowały w ciągu tygodnia, przyjęły się w nim też bez problemów roślinki wysłane bez podłoża przez jednego z hodowców. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 11 Września 2012 Share Napisano 11 Września 2012 Gdyby o tej porze roku pleśniał "sam z siebie" to byłby to wybitnie niskiej jakości torf. Problemy z pleśnią zwykle pojawiają się zimą. Zaczekaj jeszcze trochę z tymi pochwałami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Ja używam tego 2 torfu Kronen i jestem z niego zadowolony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barton82 Napisano 27 Marca 2013 Share Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) Witam kupiłem torf ale był tylko taki wiecie coś może na jego temat? czy się nada do przesadzenia rosiczki i muchołówki Edytowane 29 Marca 2013 przez barton82 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 27 Marca 2013 Share Napisano 27 Marca 2013 Ogarnij te duże zdjęcie pomimo, że mam szybki internet i w miarę komputer irytuje strasznie:) a torf jeśli nie ma nawozów dobry na oko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 9 Kwietnia 2013 Share Napisano 9 Kwietnia 2013 Witam. Chciałbym się spytać jakie macie opinie na temat torfu Athena ? Bo taki jest właśnie w ogrodniczym a czeka mnie trochę przesadzania (rosiczki, dzbanecznik) dlatego kieruję prośbę o opinie na temat tego torfu Ewentualnie innej firmy torf, który polecacie i jest sprawdzony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 9 Kwietnia 2013 Share Napisano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Dobry w tym sezonie bierz Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 9 Kwietnia 2013 Share Napisano 9 Kwietnia 2013 A odnośnie warunków przechowywania. Niestety zdecydowana większość torfu była przechowywana na zewnątrz czyli śnieg i mróz. Odbija się to na jakość torfu ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 10 Kwietnia 2013 Share Napisano 10 Kwietnia 2013 Kupiłem Athenę 80L około 3 lata temu. Wykorzystałem dużo mniej do muchołówek a reszta stoi w oryginalnym worku cały czas na balkonie w mrozie, deszczu i słońcu. W tym roku używałem jej na początku marca do rozsady mucholi i jak na razie nie widzę żeby coś z podłożem było nie tak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 10 Kwietnia 2013 Share Napisano 10 Kwietnia 2013 Dziękuję za rozwianie wątpliwości. Tak więc teraz pozostaje tylko zakup torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Mróz śnieg słońce nie ma wpływu na jakość torfu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 13 Kwietnia 2013 Share Napisano 13 Kwietnia 2013 Hej, zamierzam zakupić torf Aura Hollas http://www.ogrodnik-pruszcz.pl/torf-ogrodn...a-80l-p-68.html. Jakie macie na jego temat opinie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 13 Kwietnia 2013 Share Napisano 13 Kwietnia 2013 Kupiłem w tamtym roku i kiepski. Strasznie pleśniał a rośliny słabo rosły. Teraz przesadziłem do Atheny. Po miesiącu, dwóch będę mógł powiedzieć coś konkretnego na temat tego torfu, ponoć dobry i inni sobie chwalą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi