Skocz do zawartości

Jakość torfu różnych producentów

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 225
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 3 weeks later...

Dziś zakupiłem w Castoramie torf AB firmy HOLLAS pH 3,5-4,5 10 zł za 80 L.

Torf jak mi się zdaje jest dobrej jakości lepszy niż z 2012, wtedy był zbrylony, zdarzało się pleśnienie.

Teraz odczuwalnie świeży, niezbrylony (pulchny) średnio włóknisty kolor ciemnobrązowy:

post-5686-1367688073_thumb.jpg

post-5686-1367688062_thumb.jpg

Jak go przetestuje na roślinach to jeszcze coś o nim napisze.

Przy sadzeniu: bardzo czysty ładny torf. Mało śmieci typu gałązki czy korzenie. Dużo włókien.

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Witam,

Mam pytanie odnośnie torfu...

Mianowicie, czy TORF Kwaśny Wysokowartościowy, bogaty w próchnicę. Torf bez dodatków, pH (H2O) 3,5 - 4,5 firmy Athena, nadaje się do wysiewu rosiczek?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie odnośnie torfu...

Mianowicie, czy TORF Kwaśny Wysokowartościowy, bogaty w próchnicę. Torf bez dodatków, pH (H2O) 3,5 - 4,5 firmy Athena, nadaje się do wysiewu rosiczek?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Tak nadaje się. Ja na takim wysiałem i ładnie wzeszły, co prawda pleśń się pojawiła ale nie spotkałem się jeszcze z torfem na którym pleśń by nigdy nie wyszła.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

A jak teraz wygląda sprawa torfu Aura Hollas? Ostatni post na jego temat jest z 13.04.2013 r. i i jak widać niektórzy mówią, że u nich jest w porządku, inni odwrotnie.

Swoją drogą, to oznaczenie na lewo od napisu "80 L" to numer partii?

post-5381-1373294788_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w tym roku kupiłam ten torf i poza tym, że jest w nim mnóstwo śmieci, nie mam z nim problemów. Nie pleśnieje, rośliny dobrze rosną, ale jak się zagarnie ręką to zawsze się trafi jakiś patyk, korzeń, włókno czy inny kawałek kory. Jak się sadzi kilka/kilkanaście doniczek rocznie to można się bawić w wybieranie, mi to szczególnie nie przeszkadza, ale nie wyobrażam sobie pracować z tym torfem na setce roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

W tym roku kupiłem Athenę w Obi i mam wrażenie, że jest zasolona. Po niecałym tygodniu od zrobienia mieszanki z dobrze opłukanym żwirkiem akwarystycznym pojawiły się niewielkie wykwity soli (prawdopodobnie wapnia, bo nie są słone w smaku). Nigdy tak nie miałem i trochę mnie to martwi. Sprawdziłem TDS torfu i żwirku, którego użyłem i wychodzi na to, że to wina torfu. Czy ktoś z Atheną również ma podobne spostrzeżenia?

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam atheny i jestem średnio zadowolony, dość szybko zarasta glonami, mchami a wczesną wiosną zdarzało się, że na powierzchni tworzyła się pleśń.

Odnośnik do odpowiedzi