Jaras Napisano 23 Kwietnia 2018 Share Napisano 23 Kwietnia 2018 Ja musiałem znowu kupić torf bo jakiś debil mi gwizdnął resztkę torfu i żwirek do przesadzania. Kupiłem w centrum ogrodniczym torf Kronen 150l (moją ukochaną kwiaciarnię zamknęli). Sprawdzałem małe worki Kronen chyba 20l - torf w środku kijowy. Kupiony 150l ma datę produkcji 4.2017. Ten 150L oceniam jako średnio-dobry (zdjęcie poniżej). Pierwsze wrażenie, że fajny brązowy, dobrze rozdrobniony, czasami jakieś nierozdrobnione włókna się zdarzają. Po dłuższym obcowaniu trafiają się pojedyncze patyki albo nawet fragmenty gałęzi (ja trafiłem na 1 kawałek o długości ok 6cm i średnicy 1cm). A poniżej zdjęcie. Torf Kronen to chyba największy szajs jaki można kupić do owadożerów. Za drobno zmielony, po nasiąknięciu wodą robi się z tego czarne błoto. Pamiętam również, jak pięknie pleśniał i zachodził glonami.. Może nadałby się do uprawy na zewnątrz, ale broń boże używać tego w domu a tym bardziej w terrarium jako dodatek do mieszanki. Sam teraz szukam porządnego torfu dla muchołówek i kapturów bo zamknęli mi mój ogrodniczy. Kilka lat używałem Hartmanna i nigdy nie miałem z nim problemów, a teraz nigdzie go nie ma w mojej okolicy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 23 Kwietnia 2018 Share Napisano 23 Kwietnia 2018 Akurat torf Kronen to jeden z najlepszych torfów powszechnie u nas dostępnych. Skoro jest największym szajsem, to podaj mi kilku producentów lepszego torfu. Takich, których produkty będę w stanie kupić w normalnym markecie budowlanym lub centrum ogrodniczym. Chętnie zakupię większe ilości. Ja używam Kronen do kapturnic, muchołówek, rosiczek i tłustoszy trzymanych w szklarni oraz w mieszankach dla rosiczek australijskich, południowoamerykańskich i cefalotusów. Nie pleśnieje, nie zachodzi glonem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 23 Kwietnia 2018 Share Napisano 23 Kwietnia 2018 Ja z takich dość powszechnie dostępnych polecam lithuanian peat w dużych żółtych workach po 250l, cena 30zł za opakowanie. Można go spotkać w wielu szkółkach. Najlepszy natomiast jaki używałem to Pind Strup. Bardzo dobra struktura, praktycznie nie mielony i brak jakichkolwiek wykwitów ani glonów. Sprzedawany także tylko w dużych 320l opakowaniach po 60zł sztuka. Tym w małych opakowaniach po 80l raczej nie za bardzo ufam, bo różnie jest z ich jakością. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 23 Kwietnia 2018 Share Napisano 23 Kwietnia 2018 Ten Lithuanian Peat używałem swego czasu i w mojej opinii jest bardzo porównywalny z Kronen - może miał od Kronena nieco więcej śmiecia. Z torfem Pindstrup do tej pory się nie spotkałem i ciekaw jestem jak wygląda. Dzięki za informację - będę szukał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Akurat torf Kronen to jeden z najlepszych torfów powszechnie u nas dostępnych. Skoro jest największym szajsem, to podaj mi kilku producentów lepszego torfu. Takich, których produkty będę w stanie kupić w normalnym markecie budowlanym lub centrum ogrodniczym. Chętnie zakupię większe ilości. Ja używam Kronen do kapturnic, muchołówek, rosiczek i tłustoszy trzymanych w szklarni oraz w mieszankach dla rosiczek australijskich, południowoamerykańskich i cefalotusów. Nie pleśnieje, nie zachodzi glonem. Skoro sobie chwalisz, to po co się pytasz o co innego? Poza tym gdybyś umiał czytać ze zrozumieniem, zauważyłbyś że raczej przypuszczam, a nie stwierdzam definitywnie o jego jakości. A dlaczego? Bo jakość torfów zmienia się zależnie od źródeł ich pozyskiwania. To co dziś jest dobre, jutro może być już do niczego i na odwrót. Akurat do Kronena zraziłem się najbardziej, bo to co kupiłem parę lat temu to była totalna popelina. Kilka lat z rzędu używałem torfu Hartmanna i jak dla mnie to był najlepszy torf jaki miałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Skoro sobie chwalisz, to po co się pytasz o co innego? Poza tym gdybyś umiał czytać ze zrozumieniem, zauważyłbyś że raczej przypuszczam, a nie stwierdzam definitywnie o jego jakości. A dlaczego? Bo jakość torfów zmienia się zależnie od źródeł ich pozyskiwania. To co dziś jest dobre, jutro może być już do niczego i na odwrót. Akurat do Kronena zraziłem się najbardziej, bo to co kupiłem parę lat temu to była totalna popelina. Kilka lat z rzędu używałem torfu Hartmanna i jak dla mnie to był najlepszy torf jaki miałem. Mizerna próba wybronienia się ze słów, które jasno świadczą o Twojej ocenie jakości torfu Kronen. I jeśli słowo "chyba" odnosiło się do przypuszczenia jakoby Kronen był najgorszy, to pomijając je wciąż traktowałbyś go jako jeden z najgorszych na rynku, a z tym trudno się zgodzić. Gdybyś Ty natomiast czytał ze zrozumieniem nie doszedłbyś do wniosku, że bardzo Kronena chwalę i jest dla mnie w pełni satysfakcjonujący. W pełni satysfakcjonującego mnie torfu niestety nie kupię w naszym kraju, a przynajmniej nie bez konieczności zakupu go na tony. Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Mizerna próba wybronienia się ze słów, które jasno świadczą o Twojej ocenie jakości torfu Kronen. I jeśli słowo "chyba" odnosiło się do przypuszczenia jakoby Kronen był najgorszy, to pomijając je wciąż traktowałbyś go jako jeden z najgorszych na rynku, a z tym trudno się zgodzić. Gdybyś Ty natomiast czytał ze zrozumieniem nie doszedłbyś do wniosku, że bardzo Kronena chwalę i jest dla mnie w pełni satysfakcjonujący. W pełni satysfakcjonującego mnie torfu niestety nie kupię w naszym kraju, a przynajmniej nie bez konieczności zakupu go na tony. Mizerne to są twoje usilne próby obrony torfu o przeciętnej jakości, które świadczyć mogą o tym, że jesteś dystrybutorem tego badziewia, albo z braku laku przywiązałeś się do niego jak pies do budy.. Dla porównania torf Hartmanna ma 3 rodzaje frakcji dostępne w sprzedaży, a Kronen dysponuje tylko bezużyteczną mielonką. Ale co kto lubi.. http://www.hartmann.com.pl/informacje/torfach/ Jeśli potrzebujesz kilku ton, szukaj wśród ludzi którzy kopią stawy i posiadają czarnoziem na sprzedaż. Jak dobrze trafisz, będziesz mieć podłoże podobnej jakości jak te, którego używasz na co dzień. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Ja kupiłem sobie worek torfu kronen i jestem zadowolony. Kupię go jeszcze raz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Mizerne to są twoje usilne próby obrony torfu o przeciętnej jakości, które świadczyć mogą o tym, że jesteś dystrybutorem tego badziewia, albo z braku laku przywiązałeś się do niego jak pies do budy.. Dla porównania torf Hartmanna ma 3 rodzaje frakcji dostępne w sprzedaży, a Kronen dysponuje tylko bezużyteczną mielonką. Ale co kto lubi.. http://www.hartmann.com.pl/informacje/torfach/ Jeśli potrzebujesz kilku ton, szukaj wśród ludzi którzy kopią stawy i posiadają czarnoziem na sprzedaż. Jak dobrze trafisz, będziesz mieć podłoże podobnej jakości jak te, którego używasz na co dzień. Oj, słoma szanownemu Panu z butów wyszła, do tego ni w ząb nie rozumie słowa pisanego. Kończę dysputę, bo szkoda czasu i nerwów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 W OBI na Bielanach Wrocławskich kupiłem ostatnio 14 x 80l torfu Atena do swojego nowego torfowiska, jakość doskonała, polecam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czezarek Napisano 11 Maja 2018 Share Napisano 11 Maja 2018 (edytowane) Kupował ktoś z was ostatnio torf HollLas i mógł by się podzielić opinią o nim? Edytowane 11 Maja 2018 przez czezarek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 11 Maja 2018 Share Napisano 11 Maja 2018 (edytowane) Kupował ktoś z was ostatnio torf HollLas i mógł by się podzielić opinią o nim? Najgorszy !!! Otwórz i sprawdź jaki jest torf ziemisty czy włóknisty . Ja kupiłem ostatnio i polecam TORF nowy chwalim. Bardzo pulchny nie ziemisty i brązowy tylko w środku znalazłem kulkę gliny ale niewielką. Oceniam na średni/dobry Edytowane 11 Maja 2018 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czezarek Napisano 11 Maja 2018 Share Napisano 11 Maja 2018 (edytowane) To sprawdziłem. Jest pulchny, pojawiają się włókna. Jednak kolor z brązem nie ma wiele spólnego - brąz przeszedł już do historii Poza tym zapach, nie ma tego czegoś. Tak na prawdę to on niczym nie pachnie. Mam inny (kupiony razem z roślinami w jednym ze sklepów) i ten pachnie. Edytowane 11 Maja 2018 przez czezarek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 11 Maja 2018 Share Napisano 11 Maja 2018 To sprawdziłem. Jest pulchny, pojawiają się włókna. Jednak kolor z brązem nie ma wiele spólnego - brąz przeszedł już do historii Poza tym zapach, nie ma tego czegoś. Tak na prawdę to on niczym nie pachnie. Mam inny (kupiony razem z roślinami w jednym ze sklepów) i ten pachnie. Daj do tego torfu tyle samo perlitu i możesz sadzić . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czezarek Napisano 11 Maja 2018 Share Napisano 11 Maja 2018 @Maks02, dzięki za informacje. Dzisiaj to uczynię i dam znać za jakiś czas jak się sprawuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi